Linde Maskiners VD Dan Johansson är förhoppningsfull inför framtiden.
Foto: Monika Aune
Står väl rustade efter flera års internt arbete
Efter flera års intensivt arbete med styrning, logistik och ställtider har nu AB Linde Maskiner vänt skutan på rätt köl. Trots att företaget tvingats sänka sina priser många år i rad är VD Dan Johansson förhoppningsfull inför framtiden.
– Vi har gjort vår hemläxa och står väl rustade i den hårda konkurrensen. Nu lanserar vi 60 nya artiklar och på sikt är målet är en produktionsförsäljning på 300 miljoner årligen.
Linde Maskiners VD Dan Johansson. Fotograf: Monika Aune
Numera ger Linde Maskiners kunder ordentligt med beröm till företaget. Man är särskilt nöjd med kvaliteten på produkterna och leveranssäkerheten. Men så har det inte alltid varit. För fem år sedan fördubblade verkstadsföretaget sin omsättning och fick många nya kunder. Produktionen hängde dock inte med och genom den mördande konkurrens som nu råder i plåtverkstadsindustrin så svek kunderna snabbt.
– Där och då tog vi ett ordentligt nappatag med företagets interna processer, säger Dan Johansson och fortsätter:
– Marginalerna är väldigt små så vi har tittat över hela produktionskedjan och är nu en stabil partner som kunderna kan lita på.
Kunderna har återigen fått förtroende för Linde Maskiner som tillverkar plåtkomponenter för, i huvudsak, den tunga fordonsindustrin. I över hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa, finns det komponenter från Linde Maskiner. Trots att marknaden för tunga lastbilar ligger ganska så still tror Dan Johansson på tillväxt på grund av nya produkter och därmed även en förbättrad lönsamhet. Nu är siktet inställt på att öka volymerna och bredda kundstocken.
– Vi närmar oss exempelvis maskintillverkare inom jordbruk, försvar och truck och tåg. I år kommer vi också att starta upp ett sextiotal helt nya produkter vilka så småningom kommer att omsätta ungefär 50 miljoner per år.
Linde Maskiners största automatpress är avstängd och renoveras under sommaren – en investering på 3 miljoner kronor. Fotograf: Monika Aune
För att behålla kvaliteten på de pressade plåtprodukterna måste Linde Maskiner ständigt renovera och rusta i verkstadshallen. Det är investeringar årligen på flera miljoner som företaget gör för att hänga med i konkurrensen.
– De senaste åren har vi successivt gått igenom våra maskiner och bytt delar, rustat upp och förnyat, berättar Dan Johansson. Och i sommar är vår största automatpress avstängd för renovering och ombyggnad. En investering på 3 miljoner kronor.
Linde Maskiners största konkurrenter finns fortfarande inom Sverige. Men i takt med den ökade globaliseringen så ser Dan Johansson att verkstadsföretag från Östeuropa kommer att växa och ta marknadsandelar.
– Det är här är en stenhård bransch med korta ledtider och som kräver stora lager. Vi har varit tvungna att sänka våra priser flera år i rad och måste givetvis hitta andra vägar för att kompensera det inkomstbortfallet. Men nu är vi definitivt på rätt väg genom vårt omstruktureringsarbete och breddningen av produkterna. Inom fem till tio år ska vi ha ökat vår försäljning från 200 till 300 miljoner kronor årligen.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Lindeskolans Transportprogram tackar branschen för det stöd och hjälp de får. Foto: Camilla Lagerman
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
Kattens Dag firades under första advent
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina ...