Strands Grafiska – idag en leverantör av kommunikation

”Med en aktiv investeringspolitik i företaget har vi nått kortare ledtider och fått större jobb”, säger Mikael Strand som en inledning på vårt samtal. Bröderna Thomas och Mikael Strand övertog i början av 1990-talet företaget efter sin far. Då hette företaget Affärstryckeriet och var ett litet familjeföretag inom tryckeribranschen där man jobbade med blysättning på förmiddagen och tryckte på eftermiddagen. Numer är inte bara namnet utbytt till Strands Grafiska, utan företaget har också utvecklats till en kommunikationsleverantör där inte längre bara det tryckta papperet ingår i företagets produktion.

Thomas och Mikael har delat in ledningen i företaget så att det är Thomas som är VD och Mikael är den som arbetar närmast produktionen i sin roll som platschef. Mikael Strand är också företagets idéspruta, den kreativa som står för visionerna och har tankarna framåt på nya och utvecklingsbara idéer. Thomas Strand som är äldst av de bägge, och kanske just därför, är mer eftertänksam och den som håller koll på att pengarna rullar in, och att alla nya idéer blir ekonomiska så att det gagnar både Strands och Strands kunder.


– 1981 när pappa startade Affärstryckeriet omsatte verksamheten ca 200 000 kronor, idag omsätter Strands Grafiska nästan 45 miljoner kronor och har runt 40 anställda, där drygt 30 jobbar här i Lindesberg (Bandygatan på industriområdet), berättar Thomas. Vi har också ett mindre tryckeri i Fagersta som producerar enklare svartvita produktioner och en reproenhet i Ludvika samt ett säljkontor i Örebro.

Strands hänger med i branschens strukturförändringar
Tryckeribranschen har det senaste decenniet genomgått ett stålbad där teknikutvecklingen helt har revolutionerat och omstrukturerat branschen. Vid millennieskiftet fanns det i Sverige ca 6000 tryckerier, idag finns knappt 1000 stycken kvar.


– Vi anammade tidigt den nya tekniken och vi var bland de första tryckerierna som började använda datorer med desktopprogram, säger Thomas. Idag är det en absolut nödvändighet för alla att jobba i InDesign eller QuarkXPress.
Viljan att hela tiden vara öppen för allt nytt har varit en framgångsfaktor för Strands Grafiska och sannolikt också en bidragande orsak till att man fortfarande finns kvar.


– Vi hoppar inte på allt nytt på en gång, utan värderar och väljer att investera först när vi tror att tiden är rätt, säger Mikael. Vi var inte säkra på att den digitala tekniken var rätt när den kom på 90-talet, så då avstod vi. Men nu har vi utvecklat också den biten rejält.
Under de senaste två åren har man investerat över 20 miljoner kronor i ny teknik och i en helt ny åttafärgspress, som lett till att kostnaderna sänkts och att ledtiderna kortats. Därmed har man kunnat ta emot större kunder och större jobb. Man ligger också långt framme i att effektivisera olika arbetsflöden, bland annat genom en automatiserad trycksaksproduktion där kunden direkt i en beställningsrutin på webben beställer och via olika mallar lägger upp en trycksak inför produktion.


– Där ligger vi väldigt långt framme och vi har idag ett väldigt modernt tryckeri, säger Mikael.

Ett exempel på hur det kan fungera är när en av tryckeriets större kunder via webben själva producerar individuellt anpassade kampanjblad och affischer för kedjans 150 butiker. Sju gånger om året produceras ca 1,1 miljoner kampanjblad i 150 olika editioner plus en mängd individuellt anpassade affischer. Allt automatiskt genererat via kunden, vilket sparar dyrbar tid och administration hos Strands.

Nästa steg
Utvecklingen går nu mot en ännu mer integrerad marknadskommunikation där det tryckta budskapet enbart är en del av tryckeriets produktion. Cross Media är samlingsnamnet för kommunikationslösningar där man kombinera olika digitala distributionskanaler som webbportaler och e-post med mobila lösningar som SMS och QR-koder tillsammans med traditionella trycksaker som distribueras på vanligt sätt. Och alla kanaler är personligt anpassat till mottagaren. Man kan också enkelt mäta effekten av kampanjen och hela tiden effektivisera den under tiden den löper.


– På det här sättet hjälper vi kunden att effektivisera sina kommunikationsinvesteringar. Det handlar helt enkelt om att hjälpa kunden att få ut så mycket som möjligt av sina satsade pengar, säger Thomas

Goda framtidsutsikter
Strands Grafiska står väl rustad för att möte framtiden. Fortfarande är den traditionella trycksakproduktion basen i verksamheten, även om den också hela tiden anpassas och effektiviseras genom bland annat automatiserade beställnings- och produktionsrutiner. På sikt kommer produktionen av cross media-lösningar få en allt större plats inom Strands. Hittills har man byggt upp cirka 10 kampanjer åt befintliga kunder. Nästa steg blir att hitta nya kunder och på så sätt utöka produktionen av komplexa kommunikationslösningar.


– Cross media har en mycket stor potential och blir viktig för oss i framtiden, avslutar Mikael Strand.

Strands Grafiska på nätet

Publicerad 4 april 2013 klockan 09:19

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Bergslagens Sparbanks styrelseordförande Oa Holfve klippte det officiella bandet. Vd Cecilia Jeffner till höger. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 på onsdagsförmiddagen klippte Bergslagens Sparbanks styrelseordförande Oa Holfve det traditionsenliga bandet som förklarade verksamheten öppen i sina nya och fräscha lokaler.
– Det känns skönt att vara på samma ställe igen, säger Cecilia Jeffner, vd för Bergslagens Sparbank.

6 oktober 2021 klockan 14:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det ...

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Fastighetsbyrån Lindesberg och Nora såg uppmaningen från Wassbergs Åkeri, nu samlar de båda företagen in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora, under månaden är nämligen varje mil extra värdefull, då man donerar 1 krona per körd sådan till Barncancerfonden.
– Inget barn ska behöva lida, säger Erik Wassberg.

9 september 2021 klockan 13:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, Animal Health Law. AHL presenterades i våras, där syftet är att det ska vara lättare att kunna spåra smittor vid sjukdomsutbrott.

7 september 2021 klockan 13:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Makarna Persson firar ett år med Lindegården
Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i Lindesberg. Som för många andra blev det...
31 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning
Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på ...
27 augusti 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

- Familjen är viktigast, berättar Wajih Daoud. Foto: Camilla Lagerman

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse

För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa för första gången. Trots det är livet allt annat än en dans på rosor för Wajih Daoud, hans gravida fru befinner sig nämligen i Syrien och migrationsverket har avslagit parets ansökningar hittills. För att kunna närvara vid sonens födelse stänger han sin salong i Lindesberg under sju veckor, för att bege sig till det krigshärjade Syrien.
– Jag vill bara att folk ska förstå varför jag stänger, förklarar han.

25 augusti 2021 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurangchef Mattias Özer och barchef Alice Arvidsson är taggade inför fredagens premiäröppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Snart dags för premiäröppning av Lindesberg Ölhall

Det råder minst sagt febril aktivitet inne på Lindesberg Ölhall, om bara några dagar är det premiäröppning och mycket ska hinna färdigställas tills dess. Telefonsamtal rings, glas putsas och hängs upp och kylar fylls med diverse drycker, dessutom väntas en stor leverans med blommor under eftermiddagen.
– Nu är det sista rycket, det är alltid så här, säger etableringsansvarig Kenny Nordh och skrattar.

24 augusti 2021 klockan 15:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi satsar i Örebro: ”Vår största enskilda investering på 20 år”

Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets stö...

Nya Lindbackaskolan öppnar för skolstart!

Det är skolstart på den nya och färdigställda Lindbackaskolan. I samband med att eleverna gör sina första ...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Annons

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlä...

Carolina i hagen med sina kossor. Foto: Privat

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro

I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där besökarna kan avnjuta en stunds yoga, en konsert eller en utvecklande kurs.
– När jag har haft mina yogapass har kossorna varit delaktiga, de tycker om att titta på och ibland har de lagt sig och bara chillat, berättar Carolina.

6 juli 2021 klockan 09:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Premiär för Urbans Herrkläder: ”Jag hoppas på det här”
De flesta i Lindesberg känner igen honom som glasmästare, men nu utökar Urban Lindqvist med ytterligare en sträng på sin lyra när han öppnar ...
1 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-28

2021-06-24

2021-06-22

2021-06-18

2021-06-17

2021-06-16

2021-06-15

2021-06-14

2021-06-08

2021-06-04

2021-06-03

2021-05-28

2021-05-28

2021-05-24

2021-10-16 10:01