Strands Grafiska – idag en leverantör av kommunikation

”Med en aktiv investeringspolitik i företaget har vi nått kortare ledtider och fått större jobb”, säger Mikael Strand som en inledning på vårt samtal. Bröderna Thomas och Mikael Strand övertog i början av 1990-talet företaget efter sin far. Då hette företaget Affärstryckeriet och var ett litet familjeföretag inom tryckeribranschen där man jobbade med blysättning på förmiddagen och tryckte på eftermiddagen. Numer är inte bara namnet utbytt till Strands Grafiska, utan företaget har också utvecklats till en kommunikationsleverantör där inte längre bara det tryckta papperet ingår i företagets produktion.

Thomas och Mikael har delat in ledningen i företaget så att det är Thomas som är VD och Mikael är den som arbetar närmast produktionen i sin roll som platschef. Mikael Strand är också företagets idéspruta, den kreativa som står för visionerna och har tankarna framåt på nya och utvecklingsbara idéer. Thomas Strand som är äldst av de bägge, och kanske just därför, är mer eftertänksam och den som håller koll på att pengarna rullar in, och att alla nya idéer blir ekonomiska så att det gagnar både Strands och Strands kunder.


– 1981 när pappa startade Affärstryckeriet omsatte verksamheten ca 200 000 kronor, idag omsätter Strands Grafiska nästan 45 miljoner kronor och har runt 40 anställda, där drygt 30 jobbar här i Lindesberg (Bandygatan på industriområdet), berättar Thomas. Vi har också ett mindre tryckeri i Fagersta som producerar enklare svartvita produktioner och en reproenhet i Ludvika samt ett säljkontor i Örebro.

Strands hänger med i branschens strukturförändringar
Tryckeribranschen har det senaste decenniet genomgått ett stålbad där teknikutvecklingen helt har revolutionerat och omstrukturerat branschen. Vid millennieskiftet fanns det i Sverige ca 6000 tryckerier, idag finns knappt 1000 stycken kvar.


– Vi anammade tidigt den nya tekniken och vi var bland de första tryckerierna som började använda datorer med desktopprogram, säger Thomas. Idag är det en absolut nödvändighet för alla att jobba i InDesign eller QuarkXPress.
Viljan att hela tiden vara öppen för allt nytt har varit en framgångsfaktor för Strands Grafiska och sannolikt också en bidragande orsak till att man fortfarande finns kvar.


– Vi hoppar inte på allt nytt på en gång, utan värderar och väljer att investera först när vi tror att tiden är rätt, säger Mikael. Vi var inte säkra på att den digitala tekniken var rätt när den kom på 90-talet, så då avstod vi. Men nu har vi utvecklat också den biten rejält.
Under de senaste två åren har man investerat över 20 miljoner kronor i ny teknik och i en helt ny åttafärgspress, som lett till att kostnaderna sänkts och att ledtiderna kortats. Därmed har man kunnat ta emot större kunder och större jobb. Man ligger också långt framme i att effektivisera olika arbetsflöden, bland annat genom en automatiserad trycksaksproduktion där kunden direkt i en beställningsrutin på webben beställer och via olika mallar lägger upp en trycksak inför produktion.


– Där ligger vi väldigt långt framme och vi har idag ett väldigt modernt tryckeri, säger Mikael.

Ett exempel på hur det kan fungera är när en av tryckeriets större kunder via webben själva producerar individuellt anpassade kampanjblad och affischer för kedjans 150 butiker. Sju gånger om året produceras ca 1,1 miljoner kampanjblad i 150 olika editioner plus en mängd individuellt anpassade affischer. Allt automatiskt genererat via kunden, vilket sparar dyrbar tid och administration hos Strands.

Nästa steg
Utvecklingen går nu mot en ännu mer integrerad marknadskommunikation där det tryckta budskapet enbart är en del av tryckeriets produktion. Cross Media är samlingsnamnet för kommunikationslösningar där man kombinera olika digitala distributionskanaler som webbportaler och e-post med mobila lösningar som SMS och QR-koder tillsammans med traditionella trycksaker som distribueras på vanligt sätt. Och alla kanaler är personligt anpassat till mottagaren. Man kan också enkelt mäta effekten av kampanjen och hela tiden effektivisera den under tiden den löper.


– På det här sättet hjälper vi kunden att effektivisera sina kommunikationsinvesteringar. Det handlar helt enkelt om att hjälpa kunden att få ut så mycket som möjligt av sina satsade pengar, säger Thomas

Goda framtidsutsikter
Strands Grafiska står väl rustad för att möte framtiden. Fortfarande är den traditionella trycksakproduktion basen i verksamheten, även om den också hela tiden anpassas och effektiviseras genom bland annat automatiserade beställnings- och produktionsrutiner. På sikt kommer produktionen av cross media-lösningar få en allt större plats inom Strands. Hittills har man byggt upp cirka 10 kampanjer åt befintliga kunder. Nästa steg blir att hitta nya kunder och på så sätt utöka produktionen av komplexa kommunikationslösningar.


– Cross media har en mycket stor potential och blir viktig för oss i framtiden, avslutar Mikael Strand.

Strands Grafiska på nätet

Publicerad 4 april 2013 klockan 09:19

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Malin och Björn Persson är Lindegårdens nya entreprenörer. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock kommer det anrika värdshuset inte att stå utan krögare länge, då Malin och Björn Persson nu tar över rodret.

10 juli 2020 klockan 13:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

David Nordlander och Anna Lindberg ordnar dressyrläger i Lindesberg i sommar. Foto: Privat

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa coronapandemin vändes blickarna inåt landet och till det som fanns inom Sveriges gränser. Något som bidrog till att Lindeföretaget Stall Equi Education fick sina weekendläger fullbokade på bara tio dagar.

10 juli 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta ...

Väktare skall se till att parkeringsförbud på kvällar och nätter efterföljs. Foto: Camilla Lagerman

P-förbud och bevakning skall stävja nattligt stök på P-plats

Det stora parkeringsområdet, på den så kallade handelsplatsen på industriområdet, har under en längre tid varit ett tillhåll för motorburen ungdom på kvällar och nätter. Nu vill fastighetsägaren få ett slut på det – och det genom att införa parkeringsförbud och låta området bevakas av vaktbolag.
– Jag har inte haft något emot att ungdomarna träffats där, men med tiden har det blivit ohållbart med både nedskräpning och buskörning på kvällar och nätter. Nu måste det få ett slut, konstaterar fastighetsägaren Per Eriksson.

22 juni 2020 klockan 14:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Grant Thornton

Grant Thornton flyttar kontoret till Örebro

Björn Öhrman, Kontorschef på revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Lindesberg meddelar att man har beslutat att flytta sitt kontor till Örebro under kommande höst.
– Det finns flera skäl till varför vi genomför flytten, framför allt handlar det om strategiska skäl, förklarar Björn Öhrman.

18 juni 2020 klockan 08:46 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Stort varsel på Meritor – 300 kan få lämna sina arbeten
På onsdagen meddelade ledningen på Meritor i Lindesberg, att man nu tvingas varsla så många som 300 anställda om uppsägning enligt fördelningen...
17 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bluffen är tillbaka: VVS-firma kontaktar fastighetsägare och ljuger
Under hösten 2019 blev fastighetsägare i Lindesberg med omnejd kontaktade av en VVS-firma, normalt verksam annorstädes, som nu befann sig i vårt ...
12 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Premiär för ny skönhetsklinik i Lindesberg
Den bruna pappen som täckt skyltfönstren är nu borta, och under förmiddagen släppte Clinic Scandinavia in sina första kunder i lokalen på ...
10 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kotten & Co söker nu en ny ägare. Foto: Camilla Lagerman

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning

Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade in i den gamla Tempolokalen på Stadsskogen. Nu är det dock dags för Sara att ta sig an nya utmaningar när hon lägger ut sitt företag till försäljning.

4 juni 2020 klockan 07:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Uteserveringen vid Café Oscar med en storslagen utsikt över Lindessjön. Foto: Jennie Larsson

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu redo att ta emot de allra första restauranggästerna. På onsdagen öppnar han – och ser ut att få hjälp av vädergudarna, som målat upp en sol på himlen för dagen.

3 juni 2020 klockan 08:02 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala ...

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Annons

Erika Backteman, ägare av Lizas Parfym och styrelsesekreterare för Linde City. Foto: Jennie Larsson

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta på grund av coronavirusets framfart. Istället har man i företagarföreningen Linde City arbetat fram en enklare variant som går under namnet Våryra. -Vi har helt enkelt fått göra det bästa av situationen som råder, berättar Erika Backteman, styrelsesekreterare för Linde City.

22 maj 2020 klockan 06:26 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade ...

Rekordår för Drömjobbet

Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva...

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare

För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet...

LindeDagen 2020 ställs in

Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs ...

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd

Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens Sparbank att avsätta en miljon extra i föreningsstöd. Alla föreningar i Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors som lider ekonomisk skada med anledning av coronaviruset kan ansöka om medel.

5 maj 2020 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”
Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att öppnas sedvanligt i år. Och inte nästa år heller. Det lilla sj...
28 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter
Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till traktens lediga barn och ungdomar, tack vare ett ...
24 april 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande
Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs kommun är det inget undantag. - ...
24 april 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-04-23

2020-04-22

2020-04-20

2020-04-15

2020-04-09

2020-04-09

2020-04-03

2020-04-01

2020-03-30

2020-03-27

2020-03-26

2020-03-25

2020-03-25

2020-03-24

2020-07-14 18:44