Strands Grafiska – idag en leverantör av kommunikation

”Med en aktiv investeringspolitik i företaget har vi nått kortare ledtider och fått större jobb”, säger Mikael Strand som en inledning på vårt samtal. Bröderna Thomas och Mikael Strand övertog i början av 1990-talet företaget efter sin far. Då hette företaget Affärstryckeriet och var ett litet familjeföretag inom tryckeribranschen där man jobbade med blysättning på förmiddagen och tryckte på eftermiddagen. Numer är inte bara namnet utbytt till Strands Grafiska, utan företaget har också utvecklats till en kommunikationsleverantör där inte längre bara det tryckta papperet ingår i företagets produktion.

Thomas och Mikael har delat in ledningen i företaget så att det är Thomas som är VD och Mikael är den som arbetar närmast produktionen i sin roll som platschef. Mikael Strand är också företagets idéspruta, den kreativa som står för visionerna och har tankarna framåt på nya och utvecklingsbara idéer. Thomas Strand som är äldst av de bägge, och kanske just därför, är mer eftertänksam och den som håller koll på att pengarna rullar in, och att alla nya idéer blir ekonomiska så att det gagnar både Strands och Strands kunder.


– 1981 när pappa startade Affärstryckeriet omsatte verksamheten ca 200 000 kronor, idag omsätter Strands Grafiska nästan 45 miljoner kronor och har runt 40 anställda, där drygt 30 jobbar här i Lindesberg (Bandygatan på industriområdet), berättar Thomas. Vi har också ett mindre tryckeri i Fagersta som producerar enklare svartvita produktioner och en reproenhet i Ludvika samt ett säljkontor i Örebro.

Strands hänger med i branschens strukturförändringar
Tryckeribranschen har det senaste decenniet genomgått ett stålbad där teknikutvecklingen helt har revolutionerat och omstrukturerat branschen. Vid millennieskiftet fanns det i Sverige ca 6000 tryckerier, idag finns knappt 1000 stycken kvar.


– Vi anammade tidigt den nya tekniken och vi var bland de första tryckerierna som började använda datorer med desktopprogram, säger Thomas. Idag är det en absolut nödvändighet för alla att jobba i InDesign eller QuarkXPress.
Viljan att hela tiden vara öppen för allt nytt har varit en framgångsfaktor för Strands Grafiska och sannolikt också en bidragande orsak till att man fortfarande finns kvar.


– Vi hoppar inte på allt nytt på en gång, utan värderar och väljer att investera först när vi tror att tiden är rätt, säger Mikael. Vi var inte säkra på att den digitala tekniken var rätt när den kom på 90-talet, så då avstod vi. Men nu har vi utvecklat också den biten rejält.
Under de senaste två åren har man investerat över 20 miljoner kronor i ny teknik och i en helt ny åttafärgspress, som lett till att kostnaderna sänkts och att ledtiderna kortats. Därmed har man kunnat ta emot större kunder och större jobb. Man ligger också långt framme i att effektivisera olika arbetsflöden, bland annat genom en automatiserad trycksaksproduktion där kunden direkt i en beställningsrutin på webben beställer och via olika mallar lägger upp en trycksak inför produktion.


– Där ligger vi väldigt långt framme och vi har idag ett väldigt modernt tryckeri, säger Mikael.

Ett exempel på hur det kan fungera är när en av tryckeriets större kunder via webben själva producerar individuellt anpassade kampanjblad och affischer för kedjans 150 butiker. Sju gånger om året produceras ca 1,1 miljoner kampanjblad i 150 olika editioner plus en mängd individuellt anpassade affischer. Allt automatiskt genererat via kunden, vilket sparar dyrbar tid och administration hos Strands.

Nästa steg
Utvecklingen går nu mot en ännu mer integrerad marknadskommunikation där det tryckta budskapet enbart är en del av tryckeriets produktion. Cross Media är samlingsnamnet för kommunikationslösningar där man kombinera olika digitala distributionskanaler som webbportaler och e-post med mobila lösningar som SMS och QR-koder tillsammans med traditionella trycksaker som distribueras på vanligt sätt. Och alla kanaler är personligt anpassat till mottagaren. Man kan också enkelt mäta effekten av kampanjen och hela tiden effektivisera den under tiden den löper.


– På det här sättet hjälper vi kunden att effektivisera sina kommunikationsinvesteringar. Det handlar helt enkelt om att hjälpa kunden att få ut så mycket som möjligt av sina satsade pengar, säger Thomas

Goda framtidsutsikter
Strands Grafiska står väl rustad för att möte framtiden. Fortfarande är den traditionella trycksakproduktion basen i verksamheten, även om den också hela tiden anpassas och effektiviseras genom bland annat automatiserade beställnings- och produktionsrutiner. På sikt kommer produktionen av cross media-lösningar få en allt större plats inom Strands. Hittills har man byggt upp cirka 10 kampanjer åt befintliga kunder. Nästa steg blir att hitta nya kunder och på så sätt utöka produktionen av komplexa kommunikationslösningar.


– Cross media har en mycket stor potential och blir viktig för oss i framtiden, avslutar Mikael Strand.

Strands Grafiska på nätet

Publicerad 4 april 2013 klockan 09:19

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Solbergas vd, och numera även busschaufför Maria-Pia Karlsson tillsammans med rektor Emma Karlsson. Foto: Camilla Lagerman

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.

19 mars 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. ...
16 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten
Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i...
9 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för "Framtidens elmätare", på Linde energi.

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.

9 mars 2021 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

Annons

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får...

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar
Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes ...
4 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-01-08

2021-01-07

2020-12-30

2021-04-11 08:16