Bygget av de fem stugorna vid Lindesbergs Golfklubb avslutades i december förra året. Och redan under julhelgen bokade klubben in de första stuggästerna.- Vi är mycket nöjda med starten av den första uthyrningssäsongen, säger Per Nyberg, sport – och marknadsansvarig på golfklubben.
När styrelsen för golfklubben presenterade tankarna kring en stugby intill golfklubben möttes idéerna av många med en viss skepsis. Speciellt var det oron över att investeringskostnaden på drygt sex miljoner kronor skulle äventyra klubbens ekonomi och därmed hota banans existens. Efter bara ett halvår visar det sig att farhågorna var obefogade.
Förslaget som presenterades byggde mycket på det faktum att klubben saknade moderna och välutrustade stugor. De fem som fanns höll inte måttet och många av de som ville komma och spela golf valde i stället andra banor med bättre boendemöjligheter. Klubben bedömde samtidigt att det också fanns ett behov av korttidsboende i Lindesberg för andra målgrupper än bara golfare som sökte ett boendealternativ också på andra tider än sommaren. Därför innehåll förslaget att stugorna skulle byggas vinterbonade.
Från och med mars, då uthyrningen tog riktig fart, ligger man kraftigt över de kalkyler som fanns från början. Sedan april och fram till nu har stugorna i stor utsträckning varit fullbokade. Under maj månad hade man 1100 gästnätter, de flesta av dessa var inte golfspelare. Många gäster är reparatörer och byggare som ligger ute på jobb, bland annat på Korsnäs. Det har också varit många privata grupper som bokat boende för att besöka Lindesberg på bröllop eller födelsedag.
– Jag uppskattar fördelningen mellan golfspelare och icke-golfare till ungefär 30 – 70. Jag har under våren till och med fått tacka nej till golfgäster, säger Per Nyberg.
Att huvudmålgruppen har fått stå tillbaka lite den första tiden ser inte Per som något problem.
– Ingen går och sätter sig på en tom restaurang. Är våra stugor populära så kommer det fler gäster. Och de lär sig att boka i tid. Framgång föder framgång, om man så säger.
Om det nu är något problem med en fullbokad stugby så är det säkert säsongsbetonat under vår och höst. Nu när sommaren är på ingång och långliggarna inte längre är lika många märks en avmattning av bokningarna. Färre bokningar från icke-golfare ger nu plats för fler golfgäster, så förhållandet 30 – 70 kommer inte vara det samma efter sommaren, tror Per. Midsommarhelgen är fullbokad sedan i april och till golvveckan, vecka 30, börjar det redan bli ont om plats.
– Den semestrande golfspelaren är mycket mer spontan i sitt golfresande inom Sverige, så när väl sommaren kommer på riktigt är jag övertygad om att också bokningarna av stugorna skjuter fart, säger Per.
De nya och vinterbonade stugorna kan ta emot mellan 52 till 58 personer, beroende på hur man utnyttjar sängarna. Under sommarhalvåret kan ytterligare 16 personer bo i de mindre stugorna. På området finns det dessutom ett antal husvagnsplaster med el.
Nästa steg för klubben blir att fundera över den servicebyggnad man slopade i den första etappen. Om bokningarna håller i sig och det visar sig att succén håller i sig hela säsongen ökar också möjligheterna för en utveckling.
– Som vi gjorde ger det oss nu tid att fundera över vad verkligen behövs i en servicebyggnad. En servicebyggnad intill en golfbana kanske inte ska tillgodose samma behov som finns på en ren campingplats, funderar Per.
Golfklubben har också en bra dialog med kommunen för att få till en attraktiv helhetslösning för en stadsnära camping mellan golfklubbens parkering, naturreservatet Tempelbacken och träbaracken där skateboardklubben idag bedriver sin verksamhet. Den skulle ytterligare förstärka behovet av korttidsboende i Lindesberg.
Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon på Charlottenlunds Handelsområde Lindesberg. Den cirka 100 kvm stora ytan kommer så småningom att rymma Elon Ljud & Bilds sortiment med allt ifrån tv-apparater till mobilskal och laddare – men ännu är man långt från klar.
– Vi har verkligen jobbat dygnet runt nu för att få till de här ytorna i butiken, men vi är ännu inte färdiga, informerar Daniel Larsson som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu har även de sju första lägenheterna fått sina kontrakt påskrivna. Inflyttningsdatum är satt till 31 maj 2024, något som Per Sander på Lindesbergs Fastigheter är övertygad om att de kommer att hålla tidsmässigt.
– Vi räknar med att närmare 20 av lägenheterna ska vara så gott som klara fram till jul, berättar han.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt koncept i Lindesberg, som förhoppningsvis får Amors pilar att flyga vilt – och träffa rätt. Det handlar om speed dating där tiden är knapp. På tre minuter gäller det att snabbt lära känna varandra och förhoppningsvis resulterar kvällen i en ny bekantskap.
– Även om man inte hittar en dejt eller partner, så kanske man kan få en god vän, menar initiativtagaren Lena Ernstsson.