Kvällens gladaste spelare, Tina Gustavsson, hade längtat efter premiären. Foto: Jennie Einarsson
Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder för att fylla Råsshallens parkering närmast till bristningsgränsen, och det var tydligt att bingon har varit saknad under uppehållet.
– Sketkul är det, som vi säger i Vänersborg, säger Tina Gustavsson som är en av de mest inbitna spelarna.
Efter ett långt coronauppehåll var det under onsdagskvällen efterlängtad premiär av den populära bilbingon på Råsshallens parkering. De mest inbitna spelarna kom tidigt för att få sina speciella platser, sedan fylldes det på, och när klockan slog 19.00 var det fullt. Vana spelare gjorde sedan det sedvanliga testet av bilens tuta, för att säkerställa att alla hör när man får bingo.
Birgitta Magnusson och Monica Törnefall är rutinerade försäljare. Foto: Jennie Larsson
Monica Törnefall och Birgitta Magnusson har sålt bingobrickor för GSK:s räkning sedan 1993, och årets premiär har varit väldigt efterlängtad av duon.
– Åh, det var så roligt när Patrik ringde, jag blev så glad! utbrister Monica glatt.
– Äntligen! fyller Birgitta i.
Att bingon fyller många funktioner råder det ingen tvekan om, men den delen som varit mest saknad är den sociala.
– Det bästa är ju att träffa folk, alla glada spelare. Några kommer redan klockan 17, så då hinner man gå runt och prata lite, säger Birgitta.
– I vanliga fall brukar vi ha serveringen öppen, då blir det lite surr och prat här inne. Sedan när det är ungefär en kvart kvar då är det fullt upp, då kommer alla som kommer på i sista minuten att de ska hit, säger Monica och skrattar.
Kjell och Maria Dahlin är redo för kvällens bingo. Foto: Jennie Larsson
I en skinande nytvättad blå Peugot sitter Kjell och Maria Dahlin redo att starta bingokvällen, något som varit ett saknat inslag under pandemin.
– Det var verkligen på tiden att det kom igång igen, säger Maria med bingobrickorna i högsta hugg.
Kjell, som numera bor i Katrineholm, har åkt hela vägen till Guldsmedshyttan för att spela, men det är inte någon eventuell storvinst som är det viktigaste.
– Jag har mest vunnit småsummor, men det är inte det viktiga. Det är trevligt att bara titta på folk och bryta av lite från vardagen, säger han.
Råsshallens parkering var fylld av bilar under onsdagens premiär. Foto: Jennie Larsson
En bit bort på parkeringen, bland veteranerna, sitter Tina Gustavsson och förbereder sina brickor inför kvällen.
– Det är så roligt! Sedan jag flyttade hit för åtta år sedan har jag varit här varje onsdag och spelat. Det är ju roligt för ungdomarna också, de behöver få in pengar, säger hon glatt.
Det råder ingen tvekan om att Tina är den gladaste spelaren på parkeringen, och även om hon har en lite större vinst i bagaget, så är det själva evenemanget i sig som är det roliga.
– Första onsdagen 2019 vann jag 3000 kronor, så då hade jag ju bingopengar till hela säsongen. Sketkul är det, som vi säger i Vänersborg, säger hon och fyrar av ett smittande skratt.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga – 154 utställare att visa upp sina alster runtom i kommunen, från Ramshyttan i norr till Fellingsbro i söder.
– Det är så roligt att det tillkommer nya deltagare hela tiden, säger Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.
Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi
Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges st...
”ICA-Per” öppnar padelhallen – igen
Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds Padelcenter på grund av ett oväntat hinder...
I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Bengt Storbacka (S), samt Tomas Klockars (M) som tog över positionen efter årsskiftet. Breven innehöll uppgifter gällande moderaten Bertil Jansson, och de brister som framkommit under hans tidigare anställning vid Lindeskolan, uppgifter som bekräftas av handlingar från kommunens personalavdelning. Trots detta står Jansson nu nominerad till ordförandeposterna för de kommunala fastighetsbolagen FALAB/LIBO.
– Han är inte dömd för något, det är två varningar som är utdelade och som han har godtagit, och de anser vi är utagerade. Vi har fullt förtroende för Bertil, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M).
Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.
Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under september 2022 står lokalerna äntligen redo att inredas. Utöver ett rejält ansiktslyft har man även anpassat dessa för att rymma fler verksamheter och därför har man beslutat sig för att hitta ett nytt passande namn för bibliotekshuset. Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun, berättar att intresset från allmänheten varit skyhögt.
– Vi har fått in jättemånga bra förslag och vi tar gärna emot ännu fler, vi väntar på att vi ska hitta det rätta namnet.
Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med sport- och fritidsutrustning lånats ut. Enbart under förra året lånades hela 2140 prylar av olika slag ut till allmänheten. Detta firades på festligt vis med öppet hus och fika under onsdagen.
Lyckad premiäröppning av 37:an Regnbågen
Klockan 08:00 på onsdagsmorgonen slog 37:an upp dörrarna till sitt nya café på Lindesbergs lasarett, som under de senaste dagarna genomgått en f...
Sommarens drömjobb öppet för ansökan
För tolfte året i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. Syftet är att skapa fö...