Som tredje största mäklarfirma i Lindesberg har ägaren för Mäklarhuset, Karin Gustafsson, fullt upp att göra. Firman förmedlar årligen ungefär 70 hus och bostadsrätter och märker därmed inte av någon lågkonjunktur. – Det enda som möjligen hejdar husmarknaden här i Lindesberg är lägenhetsbristen och de förändrade lånereglerna, säger Karin Gustafsson. Vi har många kunder som står förberedda att sälja bara de hittar en lägenhet.
Mäklarhuset ägs och drivs av 141 självägande kontor spridda över landet. I Lindesberg är det Karin Gustafsson, som en av få kvinnor inom branschen, som antagit utmaningen att själv driva en egen mäklarfirma. Hon tog över firman 2009 efter många år i branschen.
– Jag tycker jobbet är så roligt, säger Karin Gustafsson. Ena dagen är inte lik den andra, det är högt tempo och man måste vara mycket flexibel.
Att en mäklares vardag består av oerhört mycket administration, kommunikation och pappersarbete är kanske inte det första kunderna tänker på. Men att göra grundjobbet i ett försäljningsuppdrag ordentligt är ofta hemligheten bakom en lyckad affär och återkommande kunder.
– Det är inte en slump att jag valde Mäklarhuset. Här har man en mycket sund kundfilosofi, menar Karin Gustafsson. Exempelvis var Mäklarhuset den första mäklarfirman som började med öppen budgivning. Kvalitet går alltså alltid före kvantitet vilket bevisas av att vi sex år i rad har fått SKI:s utmärkelse över nöjdaste kunder.
Mäklarhuset har under flera år arbetat med att vässa presentationerna av de objekt de ska förmedla. Som exempel var man i frontlinjen när det gäller att trycka upp visningsböcker med detaljerade bilder och planritningar. Det senaste är att kunden kan, via nätet, se hur ett kök kan förvandlas med annan färg, nytt golv och nya luckor.
Kia Johannesson började jobba hos Karin Gustafsson i november förra året som mäklarassistent. Som assistent åker Kia Johannesson ofta ut på husvisning, hjälper till med administrativa uppgifter och tillträden. Även hon framhåller vikten av att vårda kundrelationerna på ett genuint sätt som en framgångsfaktor.
– Man ska komma ihåg att vi möter så många olika människor i olika skeden av livet, säger Kia Johannesson. Att sälja ett hus är en process och kunderna ger oss ett stort förtroende. Det måste man ta på allvar. Kunderna ska veta och känna att de kan lita på oss.
Karin Gustafsson ser ljust på framtiden. Husmarknaden går riktigt bra och under de första sju veckorna på det nya året har hon redan förmedlat tio objekt. Framöver ser hon absolut ett behov av att anställa fler mäklare på kontoret.
– Det enda som nu bekymrar är lägenhetsbristen i Lindesberg, säger Karin Gustafsson. Många äldre står beredda att sälja sina hus för att de vill byta till lägenhet men hittar ingenstans att bo. Därför är det bra om det nu lossnar snart med byggandet i stan.
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Det är en märkbar kontrast att kliva in hemma hos Sara Lönnström i Lövåsen. Från det mörka och kalla ute i novembermörkret, till självaste Bahamas inomhus. I hennes stämningsfullt inredda solrum kan man nämligen avnjuta solens värmande strålar året runt.
– Varsågod att slå dig ned och känn lugnet infinna sig. Välkommen till Bahamas, säger Sara och visar in LindeNytts reporter i solrummet.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?