1200 företagare i Örebro län har svarat på årets enkät rörande företagsklimatet. Svaren från företagare i norra länsdelen, är dessvärre en tydlig signal på att mycket kan göras bättre, rapporterar Svenskt Näringsliv idag.
Pressmeddelande:
Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I norra länsdelen är signalerna från företagarna som besvarat enkäten tydliga. Företagsklimatet blir sämre i tre av fyra kommuner.
Efter några års kräftgång så går det åt rätt håll i Ljusnarsberg. Företagarna tycker att det blivit något bättre även om det finns områden faktorer som får lägre betyg.
– På den positiva sidan finns bland annat Upphandling och tillgång på kompetens. Mer negativt är att företagarna upplever att konkurrensen från kommunens verksamheter har ökat och att Skolans attityder till företagare försämrats. Samtidigt ligger företagsklimatet i Ljusnarsberg relativt bra till och över rikssnittet på de flesta faktorerna vi mäter, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv Örebro.
Företagarna i senaste årens raket Hällefors slår minst sagt bakut i årets undersökning. På punkt efter punkt sätter de markant lägre betyg i undersökningen. Det är främst kommunpolitikernas och tjänstemännens Attityder till företagande, Service till företagen, Upphandling och Konkurrens från kommunen som företagarna anser blivit sämre.
– Det är tydligt att den positiva utvecklingen vi sett de senaste åren nu stannat upp och rent av fått ett bakslag. Till stor del tror jag att detta är en reaktion på den omläggning av politiken som skett när kommunen nu tar tillbaka verksamhet som tidigare drivits av lokala företagare. Det är säkert många som ser det som ett slag mot företagsamheten i stort även om de inte drabbas direkt, säger Karl Hulterström.
I Nora kommun, som är den kommun i regionen som legat sist i rankingen några år, ger företagarna företagsklimatet allt sämre betyg. Alla faktorer som Svenskt Näringsliv mäter får sämre betyg jämfört med förra året.
– Det är uppenbart att företagarna som besvarat vår enkät är långt ifrån nöjda. Det sammanfattande omdömet får betyget 2,6 på en 6-gradig skala vilket innebär att det inte ens når upp till betyget Godtagbart. Det skulle behövas ett rejält omtag kring många frågor, säger Karl Hulterström.
Även i Lindesberg upplever företagarna att företagsklimatet tar ytterligare steg bakåt och de sätter lägre betyg på de flesta punkterna, allt ifrån infrastruktur till attityder och service.
– Precis som i Nora anser företagarna i Lindesberg att Sammanfattande omdömet av företagsklimatet inte en når Godtagbart och överlag så sätter företagarna låga betyg så även i Lindesberg behövs krafttag för att vända utvecklingen. Ett första steg är att vi redan på torsdag ska diskutera dessa frågor tillsammans med företagare, politiker och tjänstemän i samband med Företagarfrukosten. Hoppas att det blir ett första positivt steg i rätt riktning, säger Karl Hulterström avslutningsvis i pressmeddelandet.
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
Det är en märkbar kontrast att kliva in hemma hos Sara Lönnström i Lövåsen. Från det mörka och kalla ute i novembermörkret, till självaste Bahamas inomhus. I hennes stämningsfullt inredda solrum kan man nämligen avnjuta solens värmande strålar året runt.
– Varsågod att slå dig ned och känn lugnet infinna sig. Välkommen till Bahamas, säger Sara och visar in LindeNytts reporter i solrummet.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.