I maj i år fick det centrala bolaget inom sportkedjan Team Sportia ekonomiska problem och tvingades ansöka om så kallad rekonstruktion. Efter bland annat ett ekonomist tillskott från ägarna under sommaren klarade man hösten. I och med att Göteborgs tingsrätt i går också godkände rekonstruktionen om ett ackord på 25 procent ser framtiden ljusare ut för sportkedjan. Även om faran inte helt är över än.- Rekonstruktionen, tillsammans med olika ägarinsatser som gjorts, gör att kedjan står sig väl rustad inför framtiden säger Mikael Nielsen ägare av Team Sportia-butiken i Lindesberg.
Team Sportia är en handlarägd sportkedja med 126 lokala butiker i hela Sverige. Av dessa ägs 119 butiker av lokala franchisetagare, i Lindesberg är det Mikael Nielsen som genom sitt bolag Sporthörnan AB äger den lokala sportbutiken. Tillsammans äger sedan de lokala sporthandlarna Team Sportia AB. Det centrala bolaget ansvarar exempelvis för IT, sortiment, inköp, marknad och ekonomi. Dessutom äger det centrala bolaget sju butiker, främst i storstäder.
I maj tvingades det centrala bolaget att ansöka om rekonstruktion vid Göteborgs tingsrätt och den omfattade Team Sportia AB i Mölnlycke och de sju centralt ägda butikerna.
Enligt tidningen Market godkände i går tingsrätten i Göteborg det ackordsförslag som sedan i våras arbetats fram. Det innebär i korthet att alla leverantörer skriver ned sina fordringar på Team Sportia med 75 procent. Om inte tingsrättsbeslutet överklagas inom tre veckor vinner ackordet laga kraft. Inom en månad måste då Team Sportia betala häften av skulderna, och resterande hälft inom fyra månader.
Enligt Market uppgick skulderna vid rekonstruktionen till 62 miljoner kronor fördelat mellan 180 borgenärer. 156 av dessa accepterade det framtagna ackordsförslaget, en fordringsägare avvisade det helt och övriga 23 avstod från att svara.
Ägarinlåning
För att ha likviditet att klara stora inköp inför hösten och därmed säkra verksamheten tillförde i juli en majoritet av ägarna (d v s de lokala butikerna) nytt kapital i form av ägarinlåning. För att klara återbetalningen av de inlånade pengarna och samtidigt uppfylla villkoren i ackordsuppgörelsen pågår det nu och fram till i slutet av veckan en möjlighet för nuvarande ägare att teckna sig för nya aktier. På det sättet hoppas man få in så mycket nytt fräscht kapital att man kan uppfylla alla återbetalningsvillkor samtidigt som man då också slipper ta i helt nya aktieägare i huvudbolaget.
Lindesbergs-butiken har valt att så utanför möjligheten att teckna sig för nya aktier. Men ägaren Mikael Nielsen ser inget konstigt med detta.
– Min aktieandel i Team Sportia är idag relativt stor i förhållande till butiksstorleken. Det här gör att min aktieandel i Team Sportia sjunker och blir mer anpassad till min nivå på verksamhet, säger han.
Ljus framtid
Det ser nu mycket ljust ut för Team Sportia och den fortsatta verksamheten under ett gemensamt varumärke, men fortfarande finns det några nålsögon att passera.
Ackordsuppgörelsen måste vinna laga kraft och sedan måste också sportkedjan uppfylla sin del av uppgörelsen. På sikt blir det också viktigt att vända de vikande försäljningssiffrorna och bemöta den allt starkare konkurrensen från stora aktörer som XXL och Decathlons och webbförsäljningen som hela tiden ökar.
Vi ställer ändå den ödesdigra frågan till Mickael Nielsen om vad som händer och vad som blir mest akut lokalt i Lindesberg om inte rekonstruktionen lyckas fullt ut?
– Den allvarligaste konsekvensen som uppstår först blir att lösa datatrafiken. Idag ligger all fakturering, bokföring, och kassahantering i samma system, säger han.
– Även om det skulle uppstå en del störningar skulle inköp och leveranser ordna sig ganska omgående genom att jag då får lova att handla direkt av varje leverantör, avslutar Nielsen.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.