Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som påverkar ett trettiotal arbetstillfällen. Den informationen fick personalen under ett möte tidigare i veckan.
Det anrika Wedevåg Färg startade sin färgproduktion för 118 år sedan, då under dåvarande Wedevågs Bruks AB. 2012 såldes företaget till det finskägda Teknos AB, och man har sedan dess varit en del i deras stora koncern.
Nu verkar det dock som att färgproduktionen inom några år kommer att försvinna från Vedevåg, då Teknos planerar att genomföra ett antal effektiviseringsåtgärder. Tidigare i veckan informerades personalen om planerna, som innebär att ett trettiotal arbetstillfällen går förlorade.
Teknos nya tillförordnade VD, Timo Mäkinen skriver följande i ett mail till LindeNytt:
Teknos AB har gått igenom vår strategiska plan för vår verksamhet i Sverige, och vi vill fortsätta att stödja vårt åtagande gentemot våra svenska kunder på en hög nivå. Därför har den svenska ledningsgruppen bestämt sig för att utvärdera möjligheter för nya moderna lokaler där vi kan bli mer effektiva och flexibla när det gäller försäljning, teknisk service och support, färgning, lager och logistik. Vi kommer också ha ett mindre laboratorium för att säkerställa kvalitet och framställning av våra produkter för kunderna. Hela processen beräknas ta upp till två år.
För att kunna nå våra mål överväger vi att stänga ned fabrikerna i Vedevåg och Tranemo, och flytta verksamheten i Tranemo till andra, modernare lokaler närmare en större stad. Vi överväger också möjligheten att överföra produktionen från Sverige till andra fabriker inom Teknoskoncernen. På vår fabrik i Vedevåg har vi 30 anställda och vid Tranemo har vi 50. Beroende på var den nya enheten kommer att ligga, planerar vi att fortsätta anställningarna.
I tisdags informerade vi vår personal i Sverige om dessa planerade förändringar, och vi kommer nu börja förhandlingarna med fackföreningarna gällande förslagen, och vi kommer även att hålla våra aktieägare informerade om alla planer och beslut.
Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.
Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den tidigare entreprenören bestämde sig för att sluta vid årsskiftet. Under måndagsmorgonen slogs dock dörrarna upp igen, med några välkända ansikten bakom disken, då Frosths Konditori nu tagit över verksamheten.
– Det är jätteroligt, alla har varit väldigt positiva, berättar Lisa Östlund.
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in till det kommunägda energibolaget – och nu har pristagarna utsetts. Totalt får fem lokala eldsjälar, initiativ och projekt dela på 25 000 kronor.
– När vi instiftade Energiklappen kunde vi inte drömma om ett sådant gensvar. Det har varit ett angenämt huvudbry att utse pristagare, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Det känns otroligt fint att det finns så mycket värme ute i stugorna, att så många vill lyfta fram och uppskatta sina medmänniskor, framhåller Isemo.
Under sommaren startade läkarstudenten Ismael Hamoudi upp sin affärsidé om att skapa en app för att kartlägga elevers psykiska hälsa i grundskolan. Detta var en del i Bergslagens Sparbanks projekt Drömjobbet, där unga entreprenörer får chans att testa sina affärsidéer. Efter sommaren har Ismael fortsatt utvecklingen av appen och en prototyp är framtagen.
I våras, under början av pandemin, delade Wajih Daoud på Salong Diem ut skyddsutrustning till en del av Lindesbergs äldre befolkning när både munskydd och handsprit hade tagit slut i butikerna. Nu vill han satsa på att låta pensionärer klippa sig, under smittsäkra former, och viger större delen av den kommande tisdagen åt det ändamålet.
Prisbilden för elnät och fjärrvärme varierar kraftigt i landet. Inom vårt län konstaterar årets Nils Holgersson-rapport, att det är energibolaget i Lindesberg – Linde energi – som erbjuder sina kunder de lägsta priset.
– Vi arbetar medvetet och långsiktigt för att kunna erbjuda våra kunder smarta och hållbara energilösningar, som bidrar till bästa möjliga livskvalitet. Och det till ett rimligt pris, säger Jens Isemo, vd på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Efter över 100 år i familjen Larssons ägo är det nu dags för en helt annan Larsson att ta över spakarna på Sixten Larssons Elonbutik. Från och med måndag är det Daniel Larsson från Arboga som äger butiken, som han avser att driva vidare och utveckla i samma anda som förut.