Camilla Kruse har lång erfarenhet av veterinäryrket och djur. I badkaret har hon haft en krokodil, chinchillor i köket och därtill uppfödning av ormar och ödlor. Undervisat veterinärstudenter har Camilla också gjort, och arbetet som chef på distriktsveterinärerna i Lindesberg. Och hästar, det kan hon också, såväl kropp som tänder. Och i slutet av juli slår Camilla upp dörrarna Lindesbergs veterinärpraktik.
I grunden är Camilla Kruse biolog, med en zoologiutbildning. Veterinär är hon också, och har tidigare undervisat veterinärstudenter vid högskolan. Men en tripp till Lindesberg gjorde henne förälskad i staden och snart därefter började hon jobba här hos Distriktsveterinärerna. I fyra år pendlades det från Uppsala innan flytten till Lindesberg blev ett faktum.
Klinikchef på Distriktsveterinärerna var Camillas titel i flera år, men med ytterligare chefer ovan sig kunde hon inte alltid göra som hon ville. Så en egen praktik blev svaret, där hon får styra som hon själv önskar.
– Nu vill jag bestämma helt själv och göra så som jag tror på. Så jag hoppade av för att starta eget företag här, konstaterar Camilla och visar runt i den blivande veterinärslokalen, vilken många känner igen som den före detta ungdomsmottagningen på Bytesgatan.
Den huvudsakliga inriktningen ligger på smådjur, men Camillas tanke är att hon även ska kunna åka ut till hästpatienter.
– Jag är ju hästmänniska från början, så jag vill inte släppa det helt. Men åker jag iväg måste jag stänga igen här, och det blir lättare när jag, som jag tänkt i framtiden, anställt en sköterska som kan sköta det när jag är borta.
Till en början kommer Camilla kunna bistå sina kunder och patienter det basala, men framöver hoppas hon även kunna utöka den biten.
– Jag ska skaffa röntgen och ultraljud har jag redan, och modern narkosutrustning. Jag vill också kunna utöka tandsidan, jag är nästan fullt utbildad hästtandläkare.
– Många smådjur har jättedåliga tänder. Man tror att om de äter så är de okej. Men jag har träffat på hundar som ätit trots att de haft bruten käke, det är en sådan väldigt stark drift. Ibland när man har tagit bort tandsten har tänderna ramlat bort, då har det varit tandstenen som hållit kvar tänderna, förklarar Camilla.
En av skillnaderna från sitt tidigare jobb som distriktsveterinär är att hon inte behöver skicka hem djuret för snabbt. Camilla berättar:
– Det är jätteskönt att kunna ha kvar djuren. Har jag tagit på mig en operation här så kan jag sitta kvar eller ta med mig djuret hem över natten och ge smärtlindring. När jag jobbade som distriktsveterinär är det ens skyldighet att åka ut när någon ringer och till exempel säger att deras häst har fått kolik och det är jättebråttom, nu får jag göra som jag vill, och behöver inte åka ifrån djuren.
Camillas intresse för djur är enormt och ju mer hon berättar, desto mer inser man hur starkt hon brinner för sitt yrke.
– Jag älskar alla djur, jag har nog haft alla djur som man kan ha. Krokodil i badkaret, chinchillor i köket och ormar och ödlor runtomkring, säger hon och skrattar.
– Jag gillar Linde, det är en fin stad och det finns potential i den här staden. Jag tror att många tycker att det är viktigt att man får samma veterinär varje gång, att veterinären känner till djuren, så jag hoppas att jag kan bli husveterinären. Det är jättekul det här!
Från och med 27 juli kan man ringa till Camilla Kruse för att boka tid.
HÄR! hittar du Camillas Lindesbergs Veterinärpraktik AB