Sofia Sandberg, Daniel Spångberg och Eva Jakobsson utgör restaurang Bergsmannens glada team. Foto: Ida Lindkvist
Till Bergsmannen är alla välkomna
Bergsmannen heter restaurangen som ligger inne i Meritors lokaler. Där serveras både industriarbetarna och allmänheten god och fräsch mat, och tre olika rätter står till förfogande under veckodagarna, varav en alltid är vegetarisk.
Klockan är nio på förmiddagen och än är det lugnt inne i restaurang Bergsmannens matsal, klockan tolv kommer det bli desto mer fartfyllt då det magiska klockslaget brukar innebära full rusch. Här hittar vi Sofia Sandberg som är restaurangchef för Bergsmannen, och BillerudKorsnäs slutna restaurang i Frövi, och hon har varit här i omkring fem år.
Daniel Spångberg är restaurangens kock sedan två år tillbaka. Han har tidigare pendlat till Grythyttan då han jobbade på Loka Brunn, men är mycket nöjd med sin nya arbetsplats.
– Det är kanonbra, jag trivs jättebra. Vi är ett bra team som jobbar, och det går att göra så mycket trots att det bara är lunch. Planering är min största grej, att se till att det hela tiden finns grejer hemma, finns det inte det, då har man gjort fel, konstaterar Daniel.
Eva Jakobsson är veteranen i gänget, som jobbat här sedan 1997, och Daniel och Sofia beskriver Eva som ”vår klippa”.
– Man har varit med och sett alla förändringar genom åren, berättar Eva och menar att de största förändringarna varit när restaurangen genomgått ägarbyten.
Eva är kallskänka och en hejare på smörgåstårtor, vilka man kan beställa från Bergsmannen.
– De är Evas skötebarn, de är helt suveräna, det går så fort. Är man med och ska hjälpa till så är man ändå bara i vägen, man hinner inte ens vika osten innan hon är klar, berömmer Daniel med ett brett leende och avslöjar att leveranser har skett utanför kommungränsen flertalet gånger, såsom till Garphyttan och Borlänge.
Det går undan när Daniel hackar. – Jag har bara skurit mig en gång, men då skar jag mig ordentligt, säger han. Foto: Ida Lindkvist
Framförallt serverar Bergsmannen lunch. Tre olika rätter står på menyn varav en alltid är vegetarisk.
– Man har blivit mer medveten, så det är jätteroligt att kunna erbjuda ett vegetariskt alternativ, det är inte alla som kan det, säger Sofia
En bra dag kommer man upp i närmare 200 luncher, men snittar vanligtvis omkring 130-140 stycken. De flesta jobbar på Meritor, men alltfler utifrån börjar hitta hit.
– Det är nog ungefär 70-30, men det har ökat. Förut var det 90-10 knappt, säger Daniel.
Den fräscha salladen ligger redo. Foto: Ida Lindkvist
Trion anar att alla inte vet att det är öppet för allmänheten att komma hit och käka lunch, och att det dessutom ännu inte sitter några stora skyltar som informerar om restaurangens existens gör inte saken bättre.
– Det är ganska ofta som man kommer in och frågar om det okej att äta här, om de får det, berättar Daniel.
Förut var fredagarna den dagen i veckan som det var snålast med lunchgäster och därmed väldigt lugnt, men numer ser det annorlunda ut, något som Sofia poängterar beror på den goda maten.
– Förut på fredagarna slutade man och åkte direkt hem. Nu slutar man, äter och sedan åker de hem. Och de som ska jobba eftermiddag kommer hit innan de börjar arbeta och äter!
Bergsmannen har lunchöppet: Måndag-torsdag 11.00-13.30 Fredag 11.00-13.00
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.
- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.
17 februari 2021 klockan 10:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln