Meritor i Lindesberg meddelar idag att man avslutar inhyrningar gentemot bemanningsföretagen. Närmare 150 personer berörs.
Meritorfabriken har idag cirka 150 bemanningsanställda, d.v.s. inhyrd personal, och de allra flesta av dem kommer att få lämna sina arbeten under hösten. Orsaken är inte enbart sviktande volymer som det annars normalt brukar röra sig om i sådana här sammanhang. Meritors personalchef, Kerstin Winge, berättar att man gjort stora förändringar på fabriken och att det är förklaringen till dagens tunga besked.
-Det handlar om en omorganisation och effektivisering som gjorts på fabriken. När vi inledde arbetet behövde vi mer personal för att klara produktionen, nu är arbetet genomfört och då måste vi dessvärre säga upp de flesta som togs in i våras när det här påbörjades. Att vi har något mindre volymer idag är sant, men det är alltså inte huvudskälet till att vi måste släppa inhyrd personal, förklarar Kerstin Winge.
Kravet på effektivisering kommer från fabrikens ägare.
Exakt hur många som får lämna sina jobb – och när – är alltså oklart. Man vill inte gärna ge någon siffra eller ett datum.
-Vi vet inte exakt hur många av de 150 som måste lämna fabriken, men det rör sig alltså om de allra flesta som får gå inom de närmaste veckorna.
Produktionen ligger idag på en ”normalnivå” och sysselsätter strax över 1100 personer på fabriken. Prognoserna säger att produktionstakten kommer att ligga kvar här fram till årsskiftet förutsatt att marknaden inte drabbas av något oförutsett hot.
-Vi hoppas naturligtvis att volymerna ökar igen, men idag ser det alltså ut att hålla sig på nuvarande nivå ett tag, avslutar Kerstin Winge.
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.