Greger Nilsson och Roger Sixtensson medverkade under onsdagens invigning. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson, var på plats. Foto: Camilla Lagerman
En utställning som väcker intresse. Foto: Camilla Lagerman
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Linda Svahn fanns bland åskådarna. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Föreningens ordförande, Olof Långberg, i mitten. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Utställning om beredskap och omställning invigd i Bergsparken
Greger Nilsson och Roger Sixtensson medverkade under onsdagens invigning. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson, var på plats. Foto: Camilla Lagerman
En utställning som väcker intresse. Foto: Camilla Lagerman
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Linda Svahn fanns bland åskådarna. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Föreningens ordförande, Olof Långberg, i mitten. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Utställning om beredskap och omställning invigd i Bergsparken
Utställningen ”Vår beredskap – då och nu” skulle egentligen haft premiär i Grängesberg under sommaren, men coronapandemin ställde till det för föreningen Gruvcentrum Mojsen, som fick tänka om. Under onsdagen kunde man äntligen inviga sin skildring av omställningen och beredskapen på 1940-talet, men nu med Lindesberg som utställningsort.
Föreningen Gruvcentrum Mojsen, med rötterna i Grängesberg, tog under hösten 2018 initiativet till det som nu har resulterat i utställningen ”Vår beredskap – då och nu”, som skildrar händelser under de svåra krigsåren från 1930 och framåt, med en omfattande beredskap och omställning, som på olika sätt berörde alla i Sverige.
– Tanken var att vi skulle haft invigningen i Grängesberg, i våra museilokaler där, men det går inte. I stort sett alla i vårt gäng är 70-plussare, säger Greger Nilsson, en av styrelseledamöterna i föreningen.
– Jag och Greger är de enda som än så länge är under 70 år, så vi är ungdomsgänget, skrattar Olof Långberg, föreningens ordförande och fortsätter:
– Det är jätteroligt att det faktiskt gick att hänga utställningen, och det är väldigt roligt att vara här.
Utställningen som nu finns att beskåda i Bergsparkens atrium, har sitt ursprung i en bok som skildrar vapenindustrin i Bergslagen under det förra århundradet. En av bokens redaktörer, Maths Isacson, fanns på plats för att berätta mer om utställningen.
Professor Maths Isacson berättade om utställningen. Foto: Camilla Lagerman
– Jag är seniorprofessor vid Uppsala Universitet och jobbar med ett forskningsprojekt som handlar om Bergslagen och Bergslagens kunskaper. Det finns väldigt mycket kunskaper som förnekas centralt i Stockholm, det finns yrkeskunskaper som är viktiga att lyfta fram i Bergslagen, berättar han och fortsätter:
– Den här utställningen är gjord utifrån en bok som vi tog fram 2018, som heter ”Det svarta järnet – vapenindustrin i Bergslagen under 1900-talet”. Den behandlar omställningen i Sverige under 30-talet och andra världskriget, hur man satsade på järn- och gruvindustrin och de verkstäder som fanns, som alla fick ställa om. Men även arbetsvillkor, och kvinnorna som hamnade i ammunitionsindustrin, som var den farligaste av alla. Lindesberg var en av orterna i Bergslagen som tillverkade vapen, och medan många av männen var ute i det militära försvaret fick kvinnorna kliva in och ta väldigt krävande uppgifter.
Sedan var det dags att lämna över till dagens invigningstalare, Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.
– Det är inte ofta vi får vara med om världspremiärer, men nu får vi det, och vi tackar för den äran! Jag vill även tacka Greger, som många känner som styrelseordförande och politiker, men som jag lärt känna som historiens bevarare. Stort tack för att vi får vara en del av den här utställningen!
Utställningen ”Vår beredskap – då och nu” kommer finnas kvar fram till årsskiftet, sedan hoppas man att Armémuséet ska ta den vidare till Stockholm under våren. Man siktar på att kunna visa den i Grängesberg under sommaren 2021.
Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.
Lisa Östlund (tv) driver Frosths Konditori sedan slutet av 2018, men det är Monica Syrén som kommer möta gästerna på lasarettet. Foto: Camilla Lagerman
Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den tidigare entreprenören bestämde sig för att sluta vid årsskiftet. Under måndagsmorgonen slogs dock dörrarna upp igen, med några välkända ansikten bakom disken, då Frosths Konditori nu tagit över verksamheten.
– Det är jätteroligt, alla har varit väldigt positiva, berättar Lisa Östlund.
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in till det kommunägda energibolaget – och nu har pristagarna utsetts. Totalt får fem lokala eldsjälar, initiativ och projekt dela på 25 000 kronor.
– När vi instiftade Energiklappen kunde vi inte drömma om ett sådant gensvar. Det har varit ett angenämt huvudbry att utse pristagare, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Det känns otroligt fint att det finns så mycket värme ute i stugorna, att så många vill lyfta fram och uppskatta sina medmänniskor, framhåller Isemo.
21 december 2020 klockan 09:13 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
74 lokala föreningar fick dela på en miljon
Pandemin har slagit hårt mot både föreningar och organisationer på flera olika sätt. I år bestämde sig därför Bergslagens Sparbank att dela ...
Under sommaren startade läkarstudenten Ismael Hamoudi upp sin affärsidé om att skapa en app för att kartlägga elevers psykiska hälsa i grundskolan. Detta var en del i Bergslagens Sparbanks projekt Drömjobbet, där unga entreprenörer får chans att testa sina affärsidéer. Efter sommaren har Ismael fortsatt utvecklingen av appen och en prototyp är framtagen.
I våras, under början av pandemin, delade Wajih Daoud på Salong Diem ut skyddsutrustning till en del av Lindesbergs äldre befolkning när både munskydd och handsprit hade tagit slut i butikerna. Nu vill han satsa på att låta pensionärer klippa sig, under smittsäkra former, och viger större delen av den kommande tisdagen åt det ändamålet.
Prisbilden för elnät och fjärrvärme varierar kraftigt i landet. Inom vårt län konstaterar årets Nils Holgersson-rapport, att det är energibolaget i Lindesberg – Linde energi – som erbjuder sina kunder de lägsta priset.
– Vi arbetar medvetet och långsiktigt för att kunna erbjuda våra kunder smarta och hållbara energilösningar, som bidrar till bästa möjliga livskvalitet. Och det till ett rimligt pris, säger Jens Isemo, vd på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Efter över 100 år i familjen Larssons ägo är det nu dags för en helt annan Larsson att ta över spakarna på Sixten Larssons Elonbutik. Från och med måndag är det Daniel Larsson från Arboga som äger butiken, som han avser att driva vidare och utveckla i samma anda som förut.
Jul(mat)tomten levererar ända fram till dörren
Med nya, hårdare restriktioner och ett stadigt ökande antal fall av covid-smittade i länet, ser årets julfirande ut att bli ett mycket annorlunda ...