Flugparken som den såg ut för ett år sedan - och ser ut än idag. Arkivfoto: Fredrik Norman
Vänder sig till medborgarna för att blåsa liv i död park
Den gamla Järnvägsparken, numera Flugparken, är idag en svag skugga av sitt forna jag. Det tidigare lummiga intrycket har med åren falnat i takt med ombyggnader och tidens tand, som har gnagt på de gamla träden. Nu vänder sig kommunen till invånarna för att tillsammans lägga grunden för en ny epok. Nu skall parken få nytt liv.
Flugparken år 1999, då den fortfarande bar sitt forna namn Järnvägsparken. Parken var duktigt inramad av växtlighet och skapade en grön oas mitt i centrala Lindesberg. Arkivfoto: Fredrik Norman
Under nästa år är det tänkt att Flugparken skall vara något invånarna kan vara stolta över och trivs med. Dagens platta intryck med träd som sjunger på sista refrängen skall skrotas.
Lindesbergs kommun bjuder nu in alla invånare till en så kallad medborgardialog med anledning av planerna att forma en ny framtid för Flugparken. I nästa vecka kommer närmare information att förmedlas när februari månads frukostmöte hålles på Lindesbergs Stadshotell.
Dialogen med medborgarna i Lindesbergs kommun, kommer delvis ske digitalt via kommunens hemsida. Dock skall politikerna aktivt söka upp invånarna på olika platser för att möta åsikter och idéer ute i verkligheten också.
Samtidigt arrangeras en utställning i Lindesbergs stadsbibliotek där Flugparkens historia och utseende genom åren kommer att kunna beskådas och ge inspiration.
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.
Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya rö...