Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat det. På grund av restriktionerna blev ingen sådan festlighet aktuell under våren, men frisören Victoria Sander blev dock firad ändå när Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna överraskade henne under förra veckan.
Ett gesällbrev är ett yrkesbevis som olika typer av hantverkare kan välja att avlägga för att visa att man är kunnig och seriös inom sitt yrke. Frisören Victoria Sander, som även är delägare i Berits, är kommunens senaste hantverkare att klara sitt gesällprov.
– Det här är ett stort prov och det är inte alla som väljer att göra det. Dels så kostar det en del, sedan är det många moment, man behöver modeller och det är mycket som ska klaffa, förklarar Victoria.
I normala fall hyllas länets gesällbrevstagare med en stor fest vid Örebro slott där landshövdingen medverkar under prisutdelningen, men i år blev det dock ingen bankett på grund av det rådande läget med coronapandemin. Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna tyckte dock att Victoria skulle firas och bestämde sig för att överraska henne.
– Egentligen skulle jag ha gjort provet redan i höstas, men på grund av pandemin blev det uppskjutet hela tiden. När jag gjorde provet var det bara jag och en tjej till, och vi var de första som kunde avlägga gesällprov i Falun på närmare ett år. Jag gjorde mitt prov i april och visste ju att det inte skulle bli någon prisutdelning på slottet, så jag tänkte inte mer på det, berättar Victoria.
Torsdagen den 1 juli fick Victoria veta att hon skulle bege sig ner till Kyrkbryggan vid Strandpromenaden i Lindesberg, där Alicia Kjellarsson från Lindesbergs kommun och Företagarnas ordförande Gunilla Pöchhacker väntade.
– De hade ramat in mitt gesällbrev så fint och hade med sig blommor. Det kommer inom kort att hängas upp på väggen inne på salongen, berättar Victoria stolt.
– För oss har det varit självklart att alla tre ägare i Berits skulle ha gesäll, då det är något vi har strävat efter. Nu är det jätteskönt att det är klart, jättebra jobbat! säger vännen och kollegan Frida Sander.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen – hela 154 stycken. Däremot upplevde utställare besöksantalet som något blygsammare.
– Det börjar komma lite mer folk nu när Vasaloppet har slutat, det skulle kunna vara en förklaring, menade Ute Brauer från Ladies of Art som trots detta haft en lyckad helg.
I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, fick Linde energis nya solpark celebert besök när Socialdemokraternas Mikael Damberg och Tobias Baudin hälsade på under onsdagen.
– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare, säger Mikael Damberg till LindeNytt.
Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds Padelcenter på grund av ett oväntat hinder – det krävdes nämligen en ändring av detaljplanen för området. Efter en långdragen process har nu både detaljplan och bygglov blivit godkända till stor lättnad för Per, som återigen kunde slå upp dörrarna till padelhallen under måndagen.
– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan få öppna igen, förklarar han när LindeNytt kommer på besök.
INSÄNDARE/DEBATT: Personal som söker sig bort från Region Örebro län, det är resultatet av en långvarig hög arbetsbelastning, undermålig arbetsmiljö och en organisationsstruktur som försvårar medarbetares möjlighet till inflytande. För Vänsterpartiet är det en självklarhet att vi måste ta tag i orsaken och inte bara behandla symptomen.
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling.