Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat det. På grund av restriktionerna blev ingen sådan festlighet aktuell under våren, men frisören Victoria Sander blev dock firad ändå när Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna överraskade henne under förra veckan.
Ett gesällbrev är ett yrkesbevis som olika typer av hantverkare kan välja att avlägga för att visa att man är kunnig och seriös inom sitt yrke. Frisören Victoria Sander, som även är delägare i Berits, är kommunens senaste hantverkare att klara sitt gesällprov.
– Det här är ett stort prov och det är inte alla som väljer att göra det. Dels så kostar det en del, sedan är det många moment, man behöver modeller och det är mycket som ska klaffa, förklarar Victoria.
I normala fall hyllas länets gesällbrevstagare med en stor fest vid Örebro slott där landshövdingen medverkar under prisutdelningen, men i år blev det dock ingen bankett på grund av det rådande läget med coronapandemin. Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna tyckte dock att Victoria skulle firas och bestämde sig för att överraska henne.
– Egentligen skulle jag ha gjort provet redan i höstas, men på grund av pandemin blev det uppskjutet hela tiden. När jag gjorde provet var det bara jag och en tjej till, och vi var de första som kunde avlägga gesällprov i Falun på närmare ett år. Jag gjorde mitt prov i april och visste ju att det inte skulle bli någon prisutdelning på slottet, så jag tänkte inte mer på det, berättar Victoria.
Torsdagen den 1 juli fick Victoria veta att hon skulle bege sig ner till Kyrkbryggan vid Strandpromenaden i Lindesberg, där Alicia Kjellarsson från Lindesbergs kommun och Företagarnas ordförande Gunilla Pöchhacker väntade.
– De hade ramat in mitt gesällbrev så fint och hade med sig blommor. Det kommer inom kort att hängas upp på väggen inne på salongen, berättar Victoria stolt.
– För oss har det varit självklart att alla tre ägare i Berits skulle ha gesäll, då det är något vi har strävat efter. Nu är det jätteskönt att det är klart, jättebra jobbat! säger vännen och kollegan Frida Sander.
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen kommer man bland annat kunna få sin bil värderad, utmana Lindlövens A-lag i speedshooting, samt träffa självaste jultomten. Förutom barnens önskelistor tar tomten även emot julklappar som sedan skänks till behövande i kommunen.
– För någon kommer det säkert kännas bättre i hjärtat, det är jag övertygad om, säger Josefina Eriksson, platschef på Rejmes i Lindesberg.
Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.
För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat – men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att gå ihop och julen kan istället innebära en tuff period där utsattheten utmärker sig ännu mer. Därför går nu Gåvoboden och Kristinakyrkan i Lindesberg samman i en Julklappsinsamling för att sprida julglädje hos utsatta barnfamiljer.
– Det är viktigare nu än någonsin att verkligen gå med varandra och visa att man bryr sig. Jag är så glad att se att samhället verkligen vill hjälpa till, säger initiativtagaren Elin Olofsson.
Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya Snickerifabriken stod på spel. Trots den korta tävlingstiden var deltagandet otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe – detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler besökare än någonsin.
– Det har fullkomligt strömmat in folk under hela dagen och det har varit långa köer på parkeringen, det är superroligt, säger Mikael Tiderman, museichef på Frövifors Pappersbruksmuseum.
Lördag 11 november bjuder Lindesbergs äldsta idrottsförening, Lindesbergs Tennisklubb, in till ett festligt jubileumsfirande vid klubbens anläggning på Kyrkberget i Lindesberg. Det bjuds på tårta och mängder med aktiviteter för allmänheten för att uppmärksamma att klubben firar imponerande 125 år.
– Vi är väldigt stolta över att vara en så gammal klubb, det tycker vi är ganska häftigt, säger Gabriel Vesterlund, ordförande i Lindesberg Tennisklubb.
I helgen bjuder Bergslagens Slöjdare in till sin årligen återkommande Hantverksmässa, som denna gång blir av extra festlig karaktär – föreningen firar nämligen 40-årsjubileum. Utöver en mängd hantverk som kommer finnas till försäljning under mässan så har man i år en jubileumstävling och en liten utställning där medlemmarna i föreningen visar upp små alster.
– Vi har slöjdat ett träd där vi kan hänga upp våra signum, berättar Anette Nordberg, ordförande i föreningen.