Solcellsparken Solvallen är belägen invid väg 249 utanför Fellingsbro. Foto: Linde Energi

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra Solvallen vilken blir den största solcellsparken i sitt slag. Här används en ny teknik som gör det möjligt att odla marken samtidigt som man producerar förnybar solel, vilket löser den konflikt som uppstått i samband med att allt fler solcellsparker anläggs på jordbruksmark.
– Vi ser en jättepotential i det här. Blir det lyckat så öppnar vi en mångmiljardmarknad för solcellsbranchen, förklarar Bengt Stridh från Mälardalens universitet, som bedriver ett flerårigt forskningsprojekt i Solvallen.

Under ett par veckors tid har arbetet pågått med att uppföra Solvallen som blir det kommunägda bolaget Linde Energis andra solpark. Med hjälp av en pålningsmaskin slår man ner pålar i rader som man sedan ska montera 1300 dubbelsidiga vertikala solpaneler på med agrivoltaisk teknik. Detta gör det möjligt för markägaren att även i fortsättningen kunna odla vall som sedan kan skördas genom att köra maskinen mellan raderna. Mälardalens Universitet ska därför i ett fyra år långt forskningsprojekt med finansiering från KK-stiftelsen utvärdera solelproduktionen, vallskörden och ekonomin vid Solvallen, tillsammans med Linde Energi och Solkompaniet.

Bengt Stridh från Mälardalens universitet besökte Solvallen. Foto: Jennie Einarsson

Bengt Stridh från Mälardalens universitet förklarar att en av de större frågorna handlar om energiomställningen för klimatet.

– Om man ser 30 år framåt i tiden så tror Svenska Kraftnät att vår elanvändning kan fördubblas när industrin och transporterna ska elektrifieras. Solen producerar idag ungefär en procent av Sveriges elproduktion men potentialen är jättestor. Sedan uppstår en konflikt när man använder jordbruksmark, ska man använda marken till att odla eller elproduktion. Det här ska då kunna vara en lösning till att lösa den konflikten så att vi kan utnyttja marken effektivare, förklarar han och fortsätter:

Här monteras en av de 1300 solpaneler som kommer fylla solcellsparken. Foto: Jennie Einarsson

– Vi ser en jättepotential i det här. Jag har gjort en preliminär beräkning om man tar de 4,9% av jordbruksmarken som gick i träda i fjol. Om vi bygger på det här sättet så skulle vi kunna producera motsvarande 31% av Sveriges elanvändning antaget ett årligt utbyte på 30 kWh per kvadratmeter, och då har vi ändå bara använt några procent av jordbruksmarken. Det ska bli väldigt spännande att se utfallet av det här. Blir det lyckat så öppnar vi en mångmiljardmarknad för solcellsbranchen.

Peter Ström, chef för elproduktion på Linde Energi tillsammans med Karin Ekh från Solkompaniet. Foto: Jennie Einarsson

Bakom byggnationen och installationen av parken står Solkompaniet, samma entreprenör som byggde Linde Energis första solcellspark i Torphyttan. Ett samarbete som man beskriver som väldigt positivt.

– Vi har ett väldigt bra samarbete, man kan säga att vi kompletterar varandra. Det är mycket gräva och praktiskt arbete innan vi ska installera Solvallen och det har Linde Energi gjort väldigt bra, förklarar Karin Ekh från Solkompaniet.

Greger Nilsson, ordförande i Linde Energis styrelse. Foto: Jennie Einarsson

På Linde Energi är man väldigt entusiastisk över projektet som beräknas generera 650 000 kilowattimmar per år vilket skulle kunna förse 130 typhushåll med hushållsel varje år.

– Ambitionen är att lösa målkonflikten mellan elproduktion och jordbruksodling så att vi nyttjar marken dubbelt upp. Därför är det spännande att vi har ett forskningsprojekt i samarbete med Mälardalens universitet och att vi även får stöttning från Bergslagens Sparbank. Vi måste veta att det ger den eleffekt som är det är utlovat och vad händer med odlingen. I vår första solcellspark i Torphyttan så växer gräset faktiskt bättre under panelerna, det hade vi inte trott. Vi får se om vi kommer till oanade resultat när vi undersöker det här fortsättningsvis, det är jättespännande, menar Greger Nilsson, ordförande i Linde Energis styrelse.

Publicerad 14 september 2022 klockan 17:05

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Imorgon, torsdag, slår Brasserie All In upp portarna. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några glimtar inifrån stans nya restaurang och nattklubb.
– På torsdag smäller det! säger Oliver Lindberg med ett stort leende.

31 maj 2023 klockan 13:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Bergslagens Sparbank

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar Sparbanken Bergslagen AB. Därmed blir man Sveriges nionde största sparbank med en affärsvolym på drygt 40 miljarder, 63 000 kunder och verksamhetsområde i sju kommuner.

30 maj 2023 klockan 15:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till ...

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt...

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden

Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i ...

Hos Bergslagens Sparbank kunde man utmana varandra i duell. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé

Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att spekulera i, men det man med säkerhet kan fastslå är att LindeDagen 2023 blev en riktig dundersuccé! LindeNytt kan här bjuda på en bildspecial från den soliga folkfesten.

25 maj 2023 klockan 09:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pressbild

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas

PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram starten av ombyggnationen av Kristinavägen.

24 maj 2023 klockan 09:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök ...
23 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen - anordnas för ...
23 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Här hjälper getter stressade personer att finna lugnet
I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie Haapala från Hälsorum Bergslagen och Elin Falk...
19 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Felix Eriksson körde från Hällefors med sin ombyggda Volvo för att närvara vid premiären av Fast X. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Youtube-kändis i blickfånget under bioevent

För att sätta stämningen ordentligt inför den stora biopremiären av Fast X anordnade Lindesbergs biograf och SHRA en gemensam bilträff utanför bion under onsdagskvällen. Ett 15-tal utvalda fordon radade upp sig i solskenet, men en bil drog onekligen allra mest blickar till sig, nämligen Youtube-kändisen Felix Erikssons ombyggda Volvo 745.
– Jag följer honom på Instagram, den här bilen är helt sjuk! säger Albin Kemperyd som tillsammans med vännen Liam Corcoran passar på att fotografera bilen.

18 maj 2023 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Niklas Eilegård från Milwaukee Tool visade upp en elsåg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Proffsdagen lockade till nyfikenhet och skratt

Trots kyliga vindar och ett duggande regn var det många besökare som tog tillfället i akt att utforska Hyrmaskiners proffsdag under onsdagen. Förutom diverse nyheter inom verktyg och säkerhet kunde man även testa sina färdigheter inom hockey eller utmana kollegorna i ett radiobilsrace.

17 maj 2023 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Samarbetet ledde Håkan Svanström till Lindesberg

Onsdag den 17 maj får Lindesberg besök av en av Sveriges mest kända hantverkare och eldsjäl Håkan Svanstr...

Festivalbygget är i full gång: ”Alla är taggade”

På lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar ...

Annons


Förra året utsågs lådbilen "Petter" till den mest kreativa bilen, och den kommer att ställa upp även i år. Foto: Camilla Lagerman

Flera nyheter utlovas vid årets Trollrally

Förra årets nypremiär av lådbilstävlingen Trollrallyt blev en dundersuccé, och lördagen den 27 maj är det dags för årets upplaga, där arrangörerna utlovar några spännande nyheter.
– För de lite äldre barnen kommer det bli en lite mer utmanande bana att köra, det kanske kommer vara något hinder man ska ta sig förbi till exempel, avslöjar Matilda Persson på Lindeportalen.

9 maj 2023 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu är det klippt för Solvallen

På fredagen invigdes Linde energis solcellsanläggning, Solvallen, i Vässlingby utanför Fellingsbro. Under en strålande sol ...

Cummins Meritor fick pytonorm i leveransen: ”Man blev lite ställd”

På tisdagen fick Cummins Meritor ett något oväntat besök - från Australien. ...

Lindesbergs Handelsträdgård firar 10 år med pompa och ståt

Den 1 maj har det gått hela 10 år sedan Lindesbergs Handelsträdgård slog upp portarna för ...

Anrika krogen får nytt liv när Brasserie All In öppnar: ”Så taggad!”

Efter sex år inom restaurangbranschen i Stockholm återvänder nu Oliver ...

Rekordmånga utställare inför LindeDagen: ”Fortsätter att öka”

Med över 160 utställare blir den sjunde upplagan av LindeDagen större än nå...

Rotary överraskade Kristinakyrkan med välkommet tillskott

Under måndagens Rotarymöte gästades sällskapet av pastor David Fiske och Gun Andersson från ...

Tomas Molins besök i ödebyn utanför Lindesberg har dokumenterats i hans nya bok. Foto: privat

Övergivna hus och människors öden samlat i ny bok

Tomas Molin heter författaren som på torsdag släpper sin andra spännande bok om ödehus. Denna gång gör han bland annat ett besök i ödebyn Bromsjöbodar beläget söder om Mårdshyttan och strax norr om Norra Brunnsjön, som övergavs helt på 40-talet då man snöpligt blev utan den ack så viktiga anslutningen till kraftledningen i området.
– Det gjorde att byn hastigt började avbefolkas, berättar Tomas.

18 april 2023 klockan 09:55 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Andreas Weise och The Mamas satte magisk stämning på Capricen
Den 38:e upplagan av Manskören Harmonis Caprice blev en riktig publikfest, där det bjöds på musik och underhållning av världsklass. Vinnarna av ...
15 april 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Socialdemokraterna vill se fler matvaruaffärer i Frövi
INSÄNDARE/DEBATT: I dag finns bara en matvaruaffär i Frövi och orten är under utveckling med nya industrier och en ökad befolkning. Det betyder ...
14 april 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Anstalten Hinseberg nu även ett häkte – för både kvinnor och män
Om en dryg vecka är det dags för det nya restriktionshäktetet vid anstalten Hinseberg att ta emot sina allra första klienter. Häktet som för fö...
13 april 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-04-11

2023-04-06

2023-04-03

2023-03-29

2023-03-28

2023-03-24

2023-03-23

2023-03-21

2023-03-16

2023-03-14

2023-03-13

2023-03-06

2023-03-02

2023-03-01

2023-05-31 18:39