Roland Johansson, ordförande för Lindesjöns fiskevårdsområdesförening, är mycket upprörd över Linde Energis agerande i Dalkarshyttans vattensystem. En, enligt honom, felaktig reglering av vattenflödet, har fått större konsekvenser än Roland Johansson kan acceptera. Han oroas nu framförallt för kräftornas öde och framtid.
Just nu är det mycket lågt vattenstånd i våra farvatten och mängden nederbörd för september är mycket, mycket mindre än normalt för årstiden. Endast 18 mm regn har fallit i september, ett normalår faller 76 mm, enligt uppgift från Linde Energi.
Resultatet har enligt Roland Johansson fått alldeles för allvarliga konsekvenser i samband med Linde Energis reglering av vattentillförseln.
-Jag blir lite förbannad och tycker man gjort helt fel. Det återstår ju bara några små pölar av strömfåran och det är naturligtvis inte bra, säger han.
En längre sträcka i åns mynning, mot Björkasjön, är nu helt torrlagd.
Enligt Johansson är denna sträcka viktig för kräftbeståndet och med anledning av det dåliga kräftfiske man upplevt i år, så oroas han än mer om kräftfiskets framtid – och kräftbeståndet i sig.
-Jag vet inte exakt vad det kan få för konsekvenser, men det kan knappast vara bra. I värsta fall kan allt arbete vi har lagt ner här gått om intet. I så fall kommer det att ta minst tre år att återskapa förhållandena, börja plantera ut nya kräftor etc.
-Linde Energi menar väl att de följer den vattendom de måste rätta sig efter, men jag menar ändå att det är helt galet fel, menar Roland.
Provisorisk dammlucka
På Linde Energi uppger Göran Karlsson att denna procedur inte är något nytt. Detta görs varje år vid lågt vatten. Genom att reglera vattnet med en fördämning, skapar man ett jämnar flöde i åns samtliga strömfåror.
-Att det blivit så lågt vatten i ena fåran beror ju på att det inte regnat särskilt mycket. Vi har ett ovanligt lågt vattenstånd för årstiden och varje år vi förväntar oss lågvatten byggs en provisorisk dammlucka vid Vassbron, som får reglera och fungera så att åns båda fåror ska få vatten, säger Göran.
Han berättar vidare att han sökt ansvarig person på Länsstyrelsen, för att tillsammans informera Roland Johansson om läget och att man agerat korrekt i frågan.
200 meter torrlagt
Johansson är inte emot en reglering i sig, utan hur den sköts och att han ej informerades om det. Han menar att Linde Energi kunde ha varit mer eftertänksamma i hanteringen.
-Hade man gjort det här i omvänd ordning istället, så hade det varit OK. Nu började de med att öppna luckorna vid kraftstationen och sedan dämma för vid Vassbron. Hade man gjort tvärtom så hade det här alltså aldrig hänt, säger han.
Det är den östra strömfåran som idag ligger helt torrlagd. Ett par hundra meter ligger helt blottad. Torrläggningen har, enligt uppgift till Johansson, pågått i minst en veckas tid.
-Att släppa på vatten i fåran igen skapar problem det också. Slam och dy virvlar upp och skadar naturligtvis livet i vattnet. Därför är vår oro så stark, säger Roland.
Linde Energi släpper på vattnet igen (uppdatering kl 14:10)
Göran Karlsson meddelade strax efter klockan 13 att man nu släppt på vatten vid kraftstationen i Dalkarshyttan. Det innebär att vattnet åter flödar i den tidigare torrlagda strömfåran.
Han kommenterar det hela med att påpeka bristen på kommunikation mellan parterna.
-Jag hoppas vi kan hålla bättre kontakt mellan oss i fortsättningen, säger han.
Roland Johansson är glad över beskedet och energibolagets åtgärd.
-Det är bra. Nu kan vi bara vänta och se vad det här har fått för konsekvenser, säger han.