Den 28 september är det 20 år sedan M/S Estonia sjönk i Östersjön och 852 personer omkom – 33 av dem från Lindesberg. På dagen 20 år efter den stora katastrofen hålls en minneskonsert i Fellingsbro kyrka. Företrädare från kommunen kommer också att hålla en ceremoni dagen innan – den 27 september – vid minnesstenen i den lilla parken vid Pumphuset, som ligger vid gamla bron.
Det är anhörigföreningen som tillsammans med kyrkan och kommunen arrangerar. Den heter Föreningen Anhöriga Estonia, som var anställda i Lindesbergs kommun, FAE och Göran Claesson är ordförande. Hans dotter Susanne Claesson var en de omkomna. Tillsammans med Britt Davidson och Gunilla Egeryd från föreningen träffade han idag kommunchefen Christer Lenke, för att slutligen bestämma hur minnet av de anhöriga ska högtidlighållas.

Gunilla Egeryd och Göran Claesson från anhörigföreningen. Foto: Hans Andersson.
– Rikspolitikerna stod handfallna och sedan bestämdes allt över våra huvuden. Kommunens företrädare var väldigt tysta först, men har senare ställt upp på våra årsdagar, säger Gunilla Egeryd. Våra mest betrodda politiker, våra mest betrodda tänkare har stulit år av våra liv. Vi hade kunnat lägga det här bakom oss tidigare. Nu har jag gjort det.
Kommunchefen Christer Lenke beklagar att anhöriga känner det så och han säger att han träffat föreningen och kyrkan tidigare under våren för att diskutera minnesarrangemangen.
– Det här är deras upplevelser och det är beklagligt att de känner så. Vi har en skyldighet att ställa upp efter den här mycket tragiska händelsen och vi ska försöka göra ceremonin så värdig som möjligt.
33 personer från Lindesbergs kommun omkom när Estonia förliste. 32 av dessa var anställda inom kommunen. De flesta var kvinnor som arbetade i storkök inom äldreomsorgen och i skolor. Bland de omkomna var också bussens förare.
Konserten med bla kören Akvileja blir kl 18.00 i Fellingsbro kyrka söndag den 28 september. Det blir också kransnedläggning och ljuständning vid minnesstenarna intill de fem kyrkorna i Fellingsbro, Frövi, Guldsmedshyttan, Lindesberg och Ramsberg. Minneshögtider och ceremonier kommer att annonseras brett i olika medier och på kommunens hemsida.
Bakgrund (Sjöhistoriska museet)
En av de stora sjöolyckor som det talas mycket om i Sverige är Estoniakatastrofen. Natten till den 28 september 1994 sjönk passagerarfärjan m/s Estonia mitt ute i Östersjön. Hon var på väg från Tallinn till Stockholm. Ombord fanns 989 personer. 852 av dem dog. Bara 137 kunde räddas ur vattnet.
Många hoppades att fartyget skulle tas upp. Men så blev det aldrig. Sveriges, Finlands och Estlands regeringar bestämde att platsen där Estonia ligger på bottnen skall vara en grav och att gravfrid skall råda. Gravfrid betyder att den plats där människor ligger begravda ska lämnas ifred. Fortfarande är Estoniakatastrofen en svår fråga för många människor. Alla är inte överens med Haverikommissionen om varför Estonia sjönk.
Läs mer: www.sjohistoriska.se/sv/Fordjupning/Amnen1/Estonia
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.