Det var i februari månad som man började planera för den omfattande insamlingen till Syrien. Och idag fylldes en container på 68 kubikmeter med förnödenheter som ska skeppas vidare dit behovet är som störst. Containern är stor, men de kartonger och säckar som ska rymmas är många till antalet och tar mycket plats.
Killarna som jobbar har fullt sjå med att pussla in alla kartonger och plastsäckar med saker och mat i den stora containern. Men man har tagit beslutet att klara sig med en container, istället för två som det var tänkt från början, och även om det är en fyrtiofots stor koloss som står utanför Café Lyktan, är det ett gediget jobb att lyckas få in allt.
– Vi är 20 stycken som arbetar och jag är stressad, säger startskottet till hela insamlingen, Muhammed Moh, med andan i halsen.
Men mitt i all stress och allt slit är Muhammed glad och tacksam för det otroliga resultatet av insamlingen.
– Det är bra, det är jättebra, säger han med ett stort leende samtidigt som han skyndar för att organisera packningen, det är en stor resväska som är på väg ut genom dörren som han vill att de ska vänta med.
Muhammed rabblar upp allt som man fått in under de dagarna som insamlingen varit öppen. Listan kan göras lång och det är alltifrån blöjor, skor, mat och kläder till medicinska hjälpmedel, barnmat, hygienartiklar som schampo, tandkräm och tvål, madrasser, mattor och sängkläder.
– Det är ungefär 100 plastsäckar, berättar han.
Anders Svensson, Rotary, är också på plats och bevakar pålastningen som sker smidigt. Man står uppradade inifrån lokalen och ut till containern och skickar sedan kartongerna vidare till varandra. Det går fort och det är tungt, svetten lackar men man skrattar och pratar under tiden. Stämningen är god.
– Det är fantastiskt, hela insamlingen, det är ett lyckat exempel på hur man jobbar tillsammans och åstadkommer resultat. Det är verkligen kul. Nu går det åt lite folk och de lastar effektivt, säger Anders.
Rotary är en stöttepelare och hjälpare till insamlingen, så även Lions Kristna, Röda Korset, Kristinakyrkan, syriska Rahma Relief Roundation, och Svenska kyrkan Linde bergslags församling.
Containern kommer under dagen att påbörja sin långa resa. Först med lastbil till Örebro där den får byta transportmedel till tåg och åka längs med rälsen till Göteborg. På fredag blir det vidare med båt och så ut på haven under två, tre veckors tid. I slutet av maj beräknas containern vara framme i Mersin i Turkiet.
– I Mersin kommer det tas emot av organisationen som kommer se till att det kommer till olika flyktingläger i Syrien. De kommer att dela upp det där behoven är störst, berättar Anders.
Att fyllnaden av containern är ett tungt precisionsarbete är givetvis angenämt, och det är tack vare alla människor som velat bidra till den här insamlingen. Det har varit många som kommit förbi för att på ett eller annat sätt vara med och bidra för den goda saken.
– Det har varit ett väldigt fint gehör, verkligen lyckat!, avslutar Anders.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.