Det var i februari månad som man började planera för den omfattande insamlingen till Syrien. Och idag fylldes en container på 68 kubikmeter med förnödenheter som ska skeppas vidare dit behovet är som störst. Containern är stor, men de kartonger och säckar som ska rymmas är många till antalet och tar mycket plats.
Killarna som jobbar har fullt sjå med att pussla in alla kartonger och plastsäckar med saker och mat i den stora containern. Men man har tagit beslutet att klara sig med en container, istället för två som det var tänkt från början, och även om det är en fyrtiofots stor koloss som står utanför Café Lyktan, är det ett gediget jobb att lyckas få in allt.
– Vi är 20 stycken som arbetar och jag är stressad, säger startskottet till hela insamlingen, Muhammed Moh, med andan i halsen.
Men mitt i all stress och allt slit är Muhammed glad och tacksam för det otroliga resultatet av insamlingen.
– Det är bra, det är jättebra, säger han med ett stort leende samtidigt som han skyndar för att organisera packningen, det är en stor resväska som är på väg ut genom dörren som han vill att de ska vänta med.
Muhammed rabblar upp allt som man fått in under de dagarna som insamlingen varit öppen. Listan kan göras lång och det är alltifrån blöjor, skor, mat och kläder till medicinska hjälpmedel, barnmat, hygienartiklar som schampo, tandkräm och tvål, madrasser, mattor och sängkläder.
– Det är ungefär 100 plastsäckar, berättar han.
Anders Svensson, Rotary, är också på plats och bevakar pålastningen som sker smidigt. Man står uppradade inifrån lokalen och ut till containern och skickar sedan kartongerna vidare till varandra. Det går fort och det är tungt, svetten lackar men man skrattar och pratar under tiden. Stämningen är god.
– Det är fantastiskt, hela insamlingen, det är ett lyckat exempel på hur man jobbar tillsammans och åstadkommer resultat. Det är verkligen kul. Nu går det åt lite folk och de lastar effektivt, säger Anders.
Rotary är en stöttepelare och hjälpare till insamlingen, så även Lions Kristna, Röda Korset, Kristinakyrkan, syriska Rahma Relief Roundation, och Svenska kyrkan Linde bergslags församling.
Containern kommer under dagen att påbörja sin långa resa. Först med lastbil till Örebro där den får byta transportmedel till tåg och åka längs med rälsen till Göteborg. På fredag blir det vidare med båt och så ut på haven under två, tre veckors tid. I slutet av maj beräknas containern vara framme i Mersin i Turkiet.
– I Mersin kommer det tas emot av organisationen som kommer se till att det kommer till olika flyktingläger i Syrien. De kommer att dela upp det där behoven är störst, berättar Anders.
Att fyllnaden av containern är ett tungt precisionsarbete är givetvis angenämt, och det är tack vare alla människor som velat bidra till den här insamlingen. Det har varit många som kommit förbi för att på ett eller annat sätt vara med och bidra för den goda saken.
– Det har varit ett väldigt fint gehör, verkligen lyckat!, avslutar Anders.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.