Vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Magnus Storm (C) och ordförande Kirstine Andersson (S) presenterade delar av budgeten för 2023. Foto: Jennie Einarsson

Dialog om slumpvisa drogtester och narkotikahund på Lindeskolan

Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda delar av sin budget för 2023. Det man främst flaggade för var de satsningar som man kommer att genomföra på förebyggande åtgärder. Man talade även om den dialog som inletts kring att eventuellt införa slumpvisa drogtester och att använda sig av narkotikahund på Lindeskolan i Lindesberg.
– Vi har haft samtal med gymnasiechefen om möjligheten att kunna införa drogtest. Vi måste ha nolltolerans mot droger, förklarar Kristine Andersson som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Av de många satsningar som man planerar att göra under 2023 så presenterade man på måndagen några av de viktigaste delarna i budgeten. Bland annat kommer man satsa 3,4 miljoner kronor på arbete över förvaltningsgränserna för att hitta lösningar som ska ge en mer hållbar kommun. Man kommer även att göra en stor satsning på förebyggande åtgärder mot användning av droger.

– Det handlar om att gå in tidigare med insatser för att få barn och ungdomar att välja en annan väg för att inte bli kund hos kriminalvården. Exempelvis säger man att ett barn mellan 0-18 år idag kostar 3 miljoner kronor för att få till en god samhällsmedborgare, kunde vi höja det till 4 miljoner kronor så kunde vi fånga upp fler. De vi missar har under samma period kostat 30 miljoner, så kan man ge tidiga insatser finns det pengar att spara längre fram i livet för samhället, förklarar vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Magnus Storm.

Användning av droger kan också komma att drabba andra – inte bara den som själv tar drogerna. Detta menar Kristine Andersson.

– Tyvärr har vi nåtts av informationen om att det finns en ökad narkotikaanvändning, så vi tänker jobba hårt med att få en drogfri skola, säger hon och fortsätter:

– Just nu används lustgas bland annat, som är riktigt otäckt. Man har hittat många ampuller på skolorna – även på Lindeskolan. Vi har haft samtal med gymnasiechefen om möjlighet att kunna införa drogtest. Vi måste ha nolltolerans mot droger. Vi har fordonsprogram och byggprogram där man använder tunga maskiner, vilket blir svårt att göra om du är drogpåverkad. Det blir väldigt osäkert både för dig själv och din omgivning, konstaterar Kristine Andersson som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Fredrik Norman

Kristine förklarar att man även haft stora problem med droger på Tullängsgymnasiet i Örebro för några år sedan där man då valde att använda sig av slumpmässiga sök efter narkotika av polishundar några gånger om året för att få bukt med problemen. Detta för att minska möjligheten till försäljning av droger på skolan, vilket man lyckats bra med.

– Det tror jag skulle vara bra för både elever som går där och även för föräldrar som har sina barn där. De flesta av oss föräldrar är nog lite oroliga över att våra barn ska hamna i drogberoende. Vi vill gå den vägen om det skulle behövas för att bli en helt drogfri skola, förklarar Magnus.

Att oskyldiga elever skulle uppleva drogtesterna och narkotikahund på skolan som olustigt ser inte Kristine som troligt.

– Är man oskyldig så har man ingenting att oroa sig för. Hunden ger ju ingen indikation på ditt skåp om du inte har droger i det. Sedan gäller det naturligtvis att koppla på sociala insatser till de som man fångar upp och har nyttjat droger så man följer upp och ger stöd, det handlar ju om att hjälpa eleverna. Man kan förhindra mycket mänskligt lidande genom förebyggande åtgärder, det handlar inte bara om ekonomi, förklarar hon.

En annan satsning i budgeten handlar om att stärka upp kring barn och föräldraskap. Under de tre senaste åren har det gjorts en satsning på högstadieskolorna i Storå och Frövi, där man haft hjälp av socialpedagoger för att fånga upp elever med skolfrånvaro. Där jobbar man med barnet inte bara i skolan utan även med det sociala runtomkring för att stötta, som ett led i bättre måluppfyllelse men också för att barn ska få rätt stöd tidigt istället för att det blir familjehemsplaceringar. För att kunna göra insatserna permanenta har man nu budgeterat 1,5 miljoner kronor, och man tittar även på möjligheten att införa detta på Lindbackaskolan i Lindesberg.

– Det är en form av tidig insats och det har visats att det ger goda resultat. Det är en bra satsning vi gör, konstaterar Magnus.

– Ja, dels har måluppfyllelsen med närvaro i skolan ökat, det har vi sett direkt kopplat till att man införde socialpedagogerna. Sedan har det även förhindrats placeringar av barn för att man har kunnat få in mer stöd från socialförvaltningen, förklarar Kristine.

I budgeten finns även en satsning på 1,5 miljoner kronor för att kunna få en mer flexibel barnomsorg. Idag kan man ha sitt barn på förskola från 06.00 till 18.00 samt nattomsorg i Lindesberg och Frövi, men det finns ett glapp för de som exempelvis börjar arbeta 05.45 på morgonen.

– Då finns det ingenstans att lämna barnet, här måste vi börja anpassa tiderna. Omvärlden har förändrats, det är helt andra arbetstider idag, avslutar Kristine.

Publicerad 14 juni 2022 klockan 10:45

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Ett glatt gäng som nu kan komma iväg på sin efterlängtade klassresa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad klassresa till Parken Zoo. För att kunna ha råd att åka buss dit och hem bad man Odd Fellow 125 Bergsmannen om ett bidrag, som beviljades.
– Igår kväll fattade vi beslutet att bevilja det med 7000 kronor, så de kan komma iväg på sin resa och titta på djuren, säger Kjell Karlsson från Odd Fellow 125 Bergsmannen.

12 april 2024 klockan 12:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden bes...

Foto: Jennie Einarsson

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Detta meddelar det kommunala bolaget Linde energi, som har sett en fördubbling av anslutna fjärrvärmeanläggningar under 2023.
– Det är väldigt kul att vi har ett gott rykte och att kunderna tror på den produkten vi levererar, säger Mathias Hedblad, distributionsansvarig för fjärrvärme på Linde energi.

2 april 2024 klockan 14:40 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”
Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort...
26 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet
Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt ...
22 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ett gäng glada vinnare, och företagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.

21 mars 2024 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer kan komma att behöva lämna sina arbeten längre fram i sommar. Exakt vilka som berörs är ännu för tidigt att säga, då man fortfarande befinner sig i början av processen.
– Personförhandlingarna är inte igång ännu, när de är klara vet vi mer, säger Robin Schough, klubbordförande IF Metall.

19 mars 2024 klockan 10:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva ...

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ska man bland annat fatta beslut gällande estetiska programmet på Lindeskolan, men man ska också presentera ytterligare information om Lastbilar och mobila maskiner, även kallat tunga fordon. Där pågår fortfarande en utredning avseende kostnader för renovering av lokaler, trots att tunga fordon inte är i behov av detta.

8 mars 2024 klockan 12:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Läraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer...
20 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Konsekvensanalys saknades när beslut om Lindeskolan togs – nämndordföranden kan inte svara på varför
FN:s Barnkonvention blev svensk lag år 2020, för att säkerställa barns rättigheter samt att de ska tas i beaktande av alla samhällets ...
15 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-01-15

2024-01-12

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-18 23:15