På tisdagen lade Alliansen fram sin skuggbudget, där samarbetspartierna undviker den skattehöjning som S och Mp aviserat.
Både ris och ros har kommit från folket sedan gårdagen och det var framförallt ramen för Barn- och utbildningsnämnden många fastnade med ont öga på.
Efter gårdagens presentation av er skuggbudget har det kommit reaktioner på att ni ämnar spara in 3 miljoner kronor på Barn- och utbildningsnämnden. Hur kan ni spara in på barnen?
– Majoriteten har lagt en budget med utökad ram för Barn- och utbildningsnämnden på 13 miljoner, utifrån nuvarande ramar. Vi har lagt ett förslag på en utökning av 10 miljoner. Så ja, i förhållande till majoritetens budget handlar det om kostnadsminskning. Totalt presenterar vi en budget med ramförstärkning för nämnderna på 37,5 miljoner. Det är 9,5 mindre än majoriteten.
Men att skjuta till 10 miljoner i stället för 13, kommer inte det att försämra för barnen?
– Jag har själv barn i både förskola och skola, så det är klart att jag är mån om kvaliteten. Det är alla politiska partier, men vi har olika syn på hur vi ska jobba med frågorna. Jag tror att det går att hitta olika sätt att rationalisera. Det behöver inte nödvändigtvis beröra de mjuka delarna.
Exakt var ska man spara in?
– Det vore förmätet från politikens håll att säga exakt vilka åtgärder man ska vidta på detaljnivå. Det är inte politikernas roll att bestämma om vilken vaktmästare som ska vara kvar, exempelvis. Vi fördelar ut resurser.
Men är inte kommunen vid vägs ände, så att skattehöjning är den enda vägen att gå?
– Det beror på vem du frågar. Jag tror inte det. Man ska sätta kostnadsminskningarna i vår budget i relation till helheten. Skillnaderna är egentligen väldigt små, det måste man ha med sig. Men att göra förändringar på 3 miljoner för Barn- och utbildningsnämnden när deras totala budget ligger på 450 miljoner, det tror jag är rimligt. Hela kommunen snurrar 1600 miljoner, brutto. Sen är såklart alla typer av förändringar kännbara. Men man måste göra förändringar i tid. Annars riskerar kostnadsutvecklingen att skena iväg och stora ingrepp måste göras.
Varför bromsa kostnadsutvecklingen, det är väl ändå naturligt att kostnader ökar?
– Det man måste tänka på om man har en tillväxt på 4-5 procent på skattesidan och samtidigt kostnadsökningar på 10 procent är ju att man förbrukar mer än man får in. Det är det som är problemet. Problemet är egentligen inte att vi får in mindre pengar, utan att vi förbrukar mer än vi har. Skattehöjning är bara att kompensera för de pengar man inte lyckats hålla koll på.
Om man inte vidtar åtgärder och får ner kostnadsutvecklingen är vi snart på samma plats igen. Karlskoga höjde skatten med 95 öre år 2011 och har nu samma problematik som innan. Det Lindesbergs kommun behöver göra är att vidta åtgärder så att vi ligger i paritet med de skatteintäkter vi har.
Men går det att bibehålla god service och välfärd utan skattehöjning?
– Ja, det gör det. Sen måste en ständig utvärdering pågå. Kan man inte hålla tillbaka kostnadsutvecklingen med den struktur man har i dag så kanske man måste göra om strukturen. Samordna enheter eller annat.
Lina Hagström
naringsliv@lindenytt.com
Rättelse: I första publiceringen fanns uppgifter om att majoriteten sköt till 10 miljoner och allianspartierna 7 miljoner till Barn- och utbildningsnämnden. Det stämmer inte. Differensen är densamma, men majoriteten har lagt 13 miljoner och alliansen 10 miljoner.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.