Beslutet att lägga ned busslinjerna 350 och 352, som trafikerar sträckan Lindesberg, Pilkrog, Vedevåg och Finnåker, fattades i Samhällsbyggnadsnämnden redan den 17 mars i år. Trots det har ingen kommunikation gått ut till berörda resenärer, som istället fick nyheten via media. Samtidigt har helt nya busshållsplatsskyltar monterats upp längs sträckan, skyltar som inom kort behöver monteras ned igen.
– Vad är det för slöseri egentligen, det är helt sjukt, när det inte finns pengar, säger Stephanie Clarke som bor i Finnåker.
Den 17 mars i år fattade Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län beslutet att lägga ned busslinjerna 350 och 352, som trafikerar sträckor mellan bland annat Lindesberg, Pilkrog, Vedevåg och Finnåker. Trots att det gått mer än ett halvår sedan beslutet klubbades igenom har ingen information gått ut till berörda resenärer längs linjerna.
– Vi fick läsa om det i media, och det finns ingen information om det på Länstrafikens hemsida. Jag tror tyvärr att det är många elever som kommer stå och vänta på bussen i december, eftersom inte alla vet om det här, säger Stephanie Clarke.
När LindeNytt ringer upp Nina Höijer som är styrelseordförande för Länstrafiken i Örebro säger hon att man har kommunicerat detta i samband med beslutet. Dock finns ingen sådan information att läsa på deras hemsida.
– Jag förstår kritiken att vi inte har informerat som vi brukar göra, det har dragit ut på tiden av olika anledningar, men det ska ske väldigt snart, säger hon.
För Stephanie Clarke och resten av familjerna längs de berörda busslinjerna innebär nedläggningen en oviss framtid, framförallt när det gäller barnens skolgång.
– Barnen tränar judo tre dagar i veckan, och de har även andra aktiviteter i Lindesberg under veckodagarna. Min dotter vill utnyttja det fria skolvalet, precis som jag gjorde, hon vill gå i Lindesberg istället för i Frövi då det passar bättre tidsmässigt med alla aktiviteter. Så för oss är det ju främst det fria skolvalet som drabbas, men visst vi kan låta henne gå i Frövi i tre år, men sedan är vi ju där ändå när hon ska börja gymnasiet. Då kommer hon inte kunna få en gymnasieutbildning, och det är ju det värsta av allt, säger Stephanie.
Nina Höijer förstår situationen som föräldrarna och ungdomarna ställs inför, och betonar att hon uppmanat kommuner som blivit drabbade att göra allt de kan för att låta gymnasieeleverna åka med skolbussarna.
– Här har kommunen upphandlat skolskjuts till grundskolebarnen, men de som kommer i kläm, inte bara där utan i andra delar av länet, är ju gymnasieeleverna som har åkt de här linjerna. Det är inte regionens ansvar, och lagmässigt inte heller kommunens, eftersom gymnasiet är frivilligt, då är det indirekt föräldrarnas ansvar att de kommer till skolan. Så det är jättetråkigt! säger hon.
Grunden till nedläggningsbeslutet är ekonomiska skäl, då regionen behöver spara stora summor pengar. Inför beslutet vägde man därför olika busslinjer mot varandra, där buss 350 och 352 blev drabbade.
– Vi tittade på parallellgående trafik, såsom buss och tåg, och beslutade att lägga ned linje 308. Men utifrån en diskussion med Lindesberg och Kopparberg, där de ville prioritera och valde att lägga egna pengar i år, så behöll vi den. Då informerade vi dem om att då kommer inte exempelvis linje 352 rymmas i den budgeten om vi ska ha kvar den andra, vilket de var medvetna om och valde att prioritera 308, förklarar Nina Höijer.
Trots att regionen har ett sparkrav på sig, monterades helt nya busshållplatsskyltar upp längs hela linje 352, så sent som i förra veckan. Skyltar som inom kort måste plockas ned igen då linjen läggs ned från och med den 13 december.
– Det är två olika organisationer som gör det ena och det andra, som inte hade koll på det. Vi byter ju ut skyltarna i hela länet nu, så det är bara jätteolyckligt, men skyltarna kommer användas på andra ställen i länet sedan, säger Höijer.
Något som Stephanie reagerat på är avgångarna längs linje 308, där bland annat två morgonturer avgår med endast 35 minuters mellanrum, något som hon menar borde kunnat gå att lösa på ett sätt där 352:an kunnat fått en av dessa.
– Jag tycker det är konstigt att det går bussar med 35 minuters mellanrum från Kopparberg till Lindesberg, när vi inte kan få någon buss alls? De ser ju inte hur det här påverkar oss, för dem är det ju bara siffror, säger hon.
Nina Höijer förstår att man reagerar, men förklarar att det inte fungerar i praktiken att plocka bort en avgång.
– Vi haft en dialog med kommunerna och företag, då det framförallt handlar om arbetspendling. Dessa bussar parallellkör med varandra, och möter upp en annan buss efter vägen eftersom det är så långa avstånd, så det går inte bara att ta bort en.
Nästa steg i kampen om busslinjerna är en demonstration som man nu sökt tillstånd för, men ännu inte fått svar gällande tillstånd.
– Det är lättare att kämpa för att behålla något som finns, än att försöka få tillbaka något som inte finns kvar. Linje 352 är så mycket mer än bara en skolskjuts när det gäller en levande landsbygd, avslutar Stephanie.