Vandalism, skadegörelse, rackartyg, jävelskap. Oavsett vad man väljer att kalla sattyget stadens invånare kan beskåda i form av färgkladd, trasiga skyltfönster och som senast, Syndikalisternas propaganda, så är ett säkert: Det är en börda för skattebetalarna.
Många tidningsnotiser har gått sedan den första ”klotter-taggen” dök upp nere på de nymålade fastigheterna i rondellkvarteret samt stationsområdet. Och fortfarande har ingen fått sota för otyget. Mängden klotter är idag mycket omfattande.
Skadegörelsen drabbar såväl fastighetsägare som skattebetalare. Att sanera klotter och laga sönderslagna fönster, papperskorgar med mera, är inte billigt.
Med anledning av det ökade ofoget så har nu Lindesbergs kommuns ekonomichef, Lennart Jansson, påbörjat en undersökning för att få klarhet i hur mycket skattemedel som rinner ut i sanden på grund av skadegörelserna.
-Jag vet inte hur stora summor det rör sig om, men det är något jag själv vill få svar på och därför kommer jag kontakta berörda fastighetsägare samt BKT.
Lennart Jansson hoppas snarast få svar på kostnadsfrågan och att det kan vara ett vettigt underlag att påvisa att problemet med skadegörelserna faktiskt är en kostnadsbörda och en skamfläck för staden.
Att råda bot på de så kallade småbrotten har visat sig svårt eller nästan omöjligt. Men under åren verkar åtminstone en handfull näringsidkare och fastighetsägare fått nog och har försökt att få till stånd en diskussion. Bland annat har förslag kommit om att alla fastighetsägare, butiksägare och allmänheten skall gå samman och verka mot skadegörelserna. Ett av förslagen bygger på att alla hjälper till att bygga upp en ”pott”, en gemensam kassa som bland annat kan användas för att betala ut belöning till personer som tipsar om vem eller vilka som håller på med skadegörelser som t ex klotter. Potten skulle också kunna vara till hjälp för att sanera fastigheter.
Andra förslag som också prövats i verkligheten – dock ej i Lindesberg – är att bygga upp en så kallad ”tagg-bank”, ett register med bilder där samtliga klottersignaturer finns med och som folk kan tipsa polisen om.
Dessutom har man också registrerat alla som handlat sprayburkar ute i butiker och på bensinstationer.
I Stockholm har man numera en ”klotterjour”, ett journummer dit folk kan ringa och tipsa om nytt klotter som dykt upp. Klottret saneras då senast 48 timmar efter inkommet tips. Modellen bygger på att klottraren tröttnar på att arbeta i flera timmar på en ”tjusig” målning som saneringsfirman fimpar innan den hunnit härda ordentligt.
INSÄNDARE/DEBATT: Mediabevakning och medborgardialoger på Storåskolan och Vedevågsskolan. Vad är det som händer? Som alla säkert känner till så är kommunen i ekonomisk kris och alla nämnder måste spara, så även Barn- och utbildningsnämnden. Ja, men då kanske nämnden kan be Kommunstyrelsen om mer pengar men saken är den att det finns inga.
Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i judo i Lindesberg arena. Distriktet ställde upp med tre lag, ett flick- ett pojk-och ett mixlag, som samtliga placerade sig på prispallen. Dubbla guld och ett silver blev facit efter årets mästerskap, där flicklaget försvarade sin mästartitel för fjärde året i rad.
Linde Volley som nyligen kommer från bortaseger mot Göteborg fick under söndagen ta emot Sollentuna på hemmaplan. Trots att Stockholmslaget stod med sex raka förluster så var det gästerna som var starkast i Lindesberg Arena. Linde Volley höll däremot en vinnande ställning med 17-10 i mittsetet men kunde inte avgöra mot Sollentuna som istället var pigga att plocka tre poäng till tabellen.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.