I Råsvalen simmar som alla vet ett sjöodjur, antagligen en eller flera malar. Nu ska en expedition ledd av Roland Stenlund leta reda på ”sjöodjuret” med hjälp av ekolod och sonar.
Läraren Roland Stenlund från Västerås har ett ovanligt semesteryrke, nämligen att leta efter storsjöodjur. Från medias håll så verkar det vara ett hett ämne, personer från Radio Örebro, Tvärsnytt och Aftonbladet har haft kontakt med Roland och ställt frågor om expeditionen. Basstationen för expeditionen utgår från Gusselby Annorlunda och där kommer gruppen hålla sig tills på fredag. -Vi hoppas kunna hitta något innan dess, tiden för att söka är ganska begränsad eftersom de ljud vi söker efter ”dränks” lätt av andra ljud. Under dagtid så är det mycket båtar i rörelse som ställer till det, men på nätterna så går det bäst, säger Roland Stenlund till LindeNytt. Till sin hjälp har han en båt utrustad med ett ekolod, men det rör sig inte om ett vanligt ekolod. Det är ett speciellt ekolod framtaget för forskningsbruk. Ekolodet är väldigt noggrant och kan upptäcka saker på upp till 1000 meters djup. Ekolodet ser även väldigt små saker, från den minsta lilla fisk till väldigt stora fiskar eller djur. Tillvägagångssättet med ekolodet är att med hjälp av en karta över Råsvalen dela in de intressanta områdena i ett rutsystem som följs med hjälp av GPS-navigation. Ekolodet är också kopplat till en färgskrivare som hela tiden skriver ut den information som påträffas. Det andra mätinstrumentet som används är ett sonar i samma modell som används i militärt bruk för att söka efter ubåtar. Ett sonar är en mikrofon anpassad till undervattensbruk som med hjälp av en förstärkare och radiosändare skickar alla ljud till basstationen som i detta fall befinner sig i land. Sonaret förankras på ett lämpligt ställe ute på sjön med hjälp av ankare och en boj. Väl i land spelas ljuden in för att sedan genomgå analys med en dator. Ytterligare ett hjälpmedel i jakten på sjöodjuret är en spaningsgrupp bestående av två personer som hela tiden har uppsikt över vattnets yta. Kommunikation mellan spaningsgruppen, ekolodsbåten och basstationen sköts genom radio, allt för att vid eventuell kontakt ska all typ av övervakning riktas åt just det hållet. -Förhoppningsvis kommer vi kunna spela in något ljud som kan bevisa vad det är som rör sig i djupet, antingen en mal eller något okänt sjöodjur.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.