Nu tändas tusen juleljus – och tyvärr ett och annat hem också. När julhelgen stundar tänder vi ljus som galna och det sker nästan alltid någon incident som kan urarta till något än värre. I allt det vackra och tindrande finns naturligtvis alltid risker och så här inför Julen väljer räddningschef Zamo Kristensson sedvanligt att varna för riskerna som helgen innebär.
Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt. Den som tänder ett ljus ska också se till att det är släckt när han eller hon lämnar rummet. En enkel regel som räddningstjänsten i Lindesberg gärna bjuder invånarna på så här i juletid. För det är lika enkelt att undvika en eldsvåda som det är att starta en. Allt som krävs är lite bristande uppmärksamhet och olyckan kan vara ett faktum.
-Man bör vara noga med vilken typ av ljusstake man väljer. Bara för att den är i plåt innebär inte det att ljusstaken är säker. Det finns modeller i plåt som kan läcka stearin ned på duken eller bordet – som i sin tur blir en utmärkt grund för en brand. Utsmyckningen i ljusstakarna är också ett gissel, mossor är fint men också en brandfara, säger Zamo.
Vidare varnar räddningschefen för värmeljusbehållare som inte låter värmen stiga ut ur själva behållaren.
-Glas eller keramik är material som man ska vara försiktig med. Är behållaren av den typ som sluter själva ljuskällan så finns risken att själva behållaren hettas upp och spricker. En självklar brandfara, konstaterar han.
Klassikern i denna kategori är ”snöbollen” – en värmeljusbehållare i glas, formad som en snöboll. Den designen är förenad med direkt livsfara.
Husdjursägare bör också tänka på att en ”säker” ljusstake inte är särskilt säker när t ex katten är på lekhumör.
-Dessa bör därför vara lite extra uppmärksamma.
Glöm inte isdubbarna hemma
Julhelgen innebär långledigt för många. En familjehelg som kanske inte allt för sällan innebär en utflykt med aktiviteter på någon av traktens isar. Sjöarna ligger förvisso täckta med is, men de är inte att lita på. Variationen i vädret, ena dagen minus och andra plus, innebär att isarna är mycket förrädiska just nu.
-Vi varnar gärna för isarna nu. Det har varit för dåligt med kyla för att isarna ska bära ordentligt. Den som ändå beger sig ut bör tänka på att alltid ha isdubbar, ispik, flytjacka eller flytväst med sig. En relativt billig livförsäkring, konstaterar Zamo, som själv råkat ut för ett tillbud en gång i tiden.
Önskas ett säkrare alternativ? Lindehovs ishall är öppen för allmänheten måndag 26 dec kl 14.00-17.30 Utan puck och klubba.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.