Att det finns skräp, såsom en och annan cykel och möjligtvis någon kundvagn, i Bottenån kommer väl inte som någon överraskning. Men när den ideella föreningen Round Table idag gjorde en insats för att rensa rent, blev många chockade. Ån var till bredden fylld med bråte.
Round Table är en ideell förening som finns på 155 ställen i Sverige och omfattar 2300 medlemmar. För att få vara med ska man först och främst vara en man i åldern 22-40 år och de strävar efter att ha olika sorters yrkesverksamheter med i föreningen, allt för att få så stort utbyte av varandra som möjligt.
– Vi utbyter erfarenheter, gör studiebesök, föreläsningar, träffas och umgås. Vi var i Danmark i september och träffade klubbar från hela Europa. Här i Lindesberg är vi 13 stycken och vi är alltifrån lärare, egna företagare, industriarbetare, säljare, kock, brandman, restaurangbranschen och pappersindustrin. Religion och politik får inte diskuteras. Tanken är att man ska värva nya och inte bästa kompisen, utan de som man tror kan ge något, säger Lindesbergs ordförande Magnus Unosson.
– Vårat motto är att träffa gamla vänner för första gången, tillägger en av dykarna, Daniel, som är uppe på land för att vila sig några minuter.
Och idag befinner sig Round Table både vid och i Bottenån för att göra, något som under förmiddagen snabbt visar sig vara, en hejdundrans och välbehövlig insats. Vandringen var tänkt att göras söderut, men redan vid första bron är det stopp. Bara på ena sidan lyfter man upp en stor hög med cyklar, sönderrostade kundvagnar och ett gäng bergsprängare.
– När vi började blev vi glada att vi hittade en cykel, och inte bara skräp, säger Mattias Eriksson och kliver ner i vattnet med vadarstövlarna på och släpar upp ytterligare en kundvagn.
Att hoppa och dyka från bron har uppenbarligen förenats med livsfara.
– En del kundvagnar har legat staplade på varandra och då blivit två meter höga, berättar Daniel.
Hur det kommer sig att de gjorde valet att en lördag ge sig ut i den iskalla ån har Magnus svaret på:
– I stort jobbar Round Table med Charityprojekt. Bland annat är vi storsponsorer till ”Min stora dag”. Vi ville göra något för stan, en insats och det är ju allmänt skitigt. Uppenbarligen hade vi rätt.
– Och så tycker vi att det är lämpligast att bada när det blev nollgradigt. Nejdå, men vi får fri sikt när det inte är några båtar som åker eller folk som badar, konstaterar Daniel.
Vid tolvtiden, då grabbgänget slitit hårt i närmare tre timmar, har en container utökats till tre stycken. Det har hittats betydligt mer skrot än de kunnat ana i starten. Fyrtiofem cyklar och ett fyrtiotal kundvagnar har legat gömt på botten och än finns det mycket kvar att göra.
– Vi vill tacka Ängsgårdens Åkeri och NLF som hjälper oss med containrar och tar hand om det här, säger Magnus och kastar en rostig cykel utan framdäck och sned cykelkorg på högen.
Deras projekt väcker uppståndelse. Många stannar till och granskar förvånat den stora högen med gammal bråte som dumpats av lata invånare.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.