Paviljongen som byggts till som extrautrymme för Vårdcentralen Bägaren är nu klar. De från början fyra stora rummen är nu ett stort, och sex stycken mindre. Och även om det inte är optimalt, så gör man det absolut bästa tänkbara av situationen.
Det var i torsdags som man började flytta in i den nybyggda paviljongen som ligger vid sidan av Vårdcentralen Bägaren i Lindesberg. Den del av vårdcentralen som legat uppe vid Sköndal, där man innan hade Barnavårdscentral, Mödravårdscentral samt kuratorsverksamhet, är nu stängd. Den sistnämnda finns nu här på Lindesbergs vårdcentral, medan BVC och mödravården finns på Familjecentralen.
– För att verksamheten ska få plats har man byggt den här paviljongen, men vi är otroligt trångbodda i alla fall. Men vi har fått fler väggar, berättar verksamhetschef Annki Olsson, och visar de rum som gått från fyra stora, till ett stort och sex mindre.
Förutom att det i den nya delen ska finnas kuratorsverksamhet, kommer det även att vara administrativa arbetsplatser för distrikts- och sjuksköterskor där man bland annat kommer att arbeta med telefonrådgivning.
– Vi är 100% på rådgivning nu, vi svarar på alla samtal, det har inte varit så tidigare, men både i februari och mars har vi gjort det. 16-18 timmar går åt till rådgivning på måndagar och tisdagar och något färre timmar mot slutet av veckan, det är två heltidstjänster, de flesta tror inte att det tar så mycket tid, säger Annki.

Paviljongen. Foto: Ida Lindkvist
På vårdcentralen har man också startat Öppen mottagning. Den har öppet mellan klockan 8-12, men Annki berättar att man inte ska komma in klockan halv tolv och räkna med att få en tid, då tiderna brukar vara slut betydligt tidigare. Mellan en och två sjuksköterskor, samt en till två läkare, finns till förfogande, avsedda för den Öppna mottagningen.
– Vi brukar hinna ta emot ungefär 20 patienter på en förmiddag. Man får träffa någon idag och inte om en vecka. Över tid går det att få det att fungera, det mesta handlar om organisation och hur man tar till vara på resurserna på bästa och smartaste sätt, konstaterar Annki.
Det är ungefär 40 stycken som jobbar på vårdcentralen, och Annki berömmer dem varmt och hjärtligt:
– Personalen är utöver det vanliga. De är på tå och hjälpsamma, både mot varandra och mot patienterna!
Framåt höstkanten ska man bland annat lägga mer fokus på vem som ska göra vad.
Till exempel har Annki uppmärksammat att en del läkare gör mer administrativt arbete än vad de egentligen behöver, jobb som de skulle kunna lägga över på en administratör.
– Läkare ska bara göra det som ingen annan yrkesgrupp kan göra!
Det var från och med januari som Annki gick in som verksamhetschef på heltid och det har varit full fart från början. Nu är den Öppna mottagningen igång och planer och framtidsmål har hon gott om, och entusiasmen lyser igenom. Och dessutom vägrar hon låta det begränsade utrymmet hindra henne.
– Jag vill också att vi startar en äldremottagning och en livsstilsmottagning,; ja, så man kan ha koll på patienter som behöver kontinuitet. Det är bra för patienterna och roligt för personalen. Och jag vill ha mer gruppverksamhet. Jag vill göra mer men vet inte hur vi ska få plats, vi får väl ställa husvagnar utanför medan vi väntar på den nya vårdcentralen, det är ju ett tag kvar tills den är klar. Så det blir väl jag som får sätta mig i husvagnen, spekulerar Annki med ett leende.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.