Strax innanför ingången till Lindesbergs Stadsbibliotek hittade man under eftermiddagen två fysiska planerare, Isabella Lohse och Frida Nilsson, vid Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning. Anledningen var att föra en medborgardialog om vad lindesbergarna tycker om de befintliga gång- och cykelvägarna, och vad som framöver behöver förändras och förbättras.
Isabella Lohse och Frida Nilsson, fysiska planerare, stod under eftermiddagen beredda att svara på invånarnas frågor och åsikter om gång- och cykelvägar.
– Vi håller på att ta fram en gång- och cykelplan, vi vill få ett helhetsgrepp om gång- och cykelfrågan. Så nu passar vi på att samla in synpunkter från lindesbergarna. Vi har mycket underlag, men inte samlat, berättar Isabella och fortsätter:
– Vi måste prioritera cykel och fotgängare som trafikslag. Det är en liten stad så det är tidseffektivt, men då måste det också vara trafiksäkert och attraktivt, och finnas parkeringsmöjligheter. Om man ska byta fordon vid knytpunkter för kollektivtrafiken, så är det viktigt att ha värdeskyddande parkering, och det är något som saknas idag.
Frågor och tankar som dykt upp under tiden som Isabella och Frida funnits på plats, berör bland annat Torphyttan och vägen in till stan, att man vill ha separerade gång- och cykelvägar då exempelvis äldre tycker det inte är vidare smidigt när rollatorn är med på promenaden. Även hastigheter har påpekats.
– Men det kan inte vi reglera, men vi tar till oss det och för det vidare till rätt personer, säger Frida.
Djupdalsgatan mot Brotorpsskolan ska åtgärdas, och man vill säkra skolvägar.
– Man vill våga släppa sina barn att cykla till skolan, det är jätteviktigt!, tycker Isabella.
Bra gång- och cykelväg genom Lindesberg är det som man kommer att lägga krut på i första hand, men för den sakens skull glömmer man inte bort sträckor mellan till exempel Stråssa och Storå.
Flertalet som vill uttrycka sina åsikter i frågan har redan gjort det genom att lämna in medborgarförslag, men medborgardialog är ändå väldigt viktigt.
– Och här får de ett ansikte på oss, avslutar Isabella.
Tidigare i veckan var jag och en kompis till en plats där jag tidigare har sett strömstare. Jag ville se efter om jag kunde få en glimt av fågeln nu när vintern börjar greppa tag om naturen. Tyvärr såg jag ingen strömstare, men jag fick istället se en gärdsmyg – en liten fågel som gärna rör sig på marken bland buskar grenar. Dessvärre blev denna gärdsmyg skrämd av oss när vi promenerade längs en stig. Jag gjorde ett tappert försök att fota den, men fick ge upp till slut.
Under tisdagskvällen lystes strandpromenaden i Lindesberg upp av 400 marschaller som tänts av Rotary Lindesberg. Marschalltändningen är ett årligen återkommande evenemang, som klubben brukar anordna i samband med julkonserten. I år startade man även en insamling, där målet var att få in pengar som räckte till 8 nya elgeneratorer som ska skickas till det krigsdrabbade Ukraina. Resultatet blev dock betydligt mer än man hoppats på, och i början av nästa år skickas hela 15 generatorer till landet.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun har ett enormt ekonomiskt underskott och alla nämnder plus all kommunal verksamhet beordras att genomföra besparingar, så även Barn-och utbildningsnämnden där jag är ordförande och leder arbetet.
INSÄNDARE/DEBATT: Som ung kvinna med finska rötter, uppvuxen i Sverige blir jag gång på gång påmind om hur lite det faktiskt betyder för vissa. I Lindesbergs kommun har frågan om finskspråkig äldreomsorg dragits i långbänk sedan 2012, trots att kommunen är del av finskt förvaltningsområde. Detta innebär att äldreomsorgen ska erbjudas helt eller till väsentlig del på finska. Men vad är det egentligen som händer i regionen? För vad händer när kommunen sviker? Jo, ansvaret faller också på Region Örebro län, som måste ta sitt ansvar.
Under måndagsförmiddagen gick andra lokala medier ut med nyheten att Storåskolans högstadium, samt Vedevågsskolans årskurs 4-5, får vara kvar i sin nuvarande form. Något som enligt medierna skulle vara beslutat i Barn- och utbildningsnämnden under måndagen. Detta stämmer dock inte, då man under det beredande mötet endast beslutade sig för att bordlägga frågan rörande Storåskolan.
– Vi har inte beslutat någonting idag, vi har haft beredande och har pratat om olika typer av förslag. Det är så olyckligt, för det skapar ju sådant hopp, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
Det har gått ett år sedan Granngården kunde återöppna sin butik, efter månader av sanering på grund av den brand som bröt ut i en angränsande lokal. Nu firar man stort, med en hel veckas kalas och festligheter.
– Det känns skönt att det aldrig ens ifrågasattes om vi skulle öppna igen, utan det var självklart, säger butikschef Daniel Israelsson.
Det blev en rysare som avslutade årets hemmamatcher i elitserien. Göteborg gjorde sitt fjärde elitseriemöte mot Linde Volley under lördagen där de två första seten blev spännande att följa. Med jämna 22-22 på poängtavlan till det inledande setet så fick gästerna den bästa början på matchen genom att skriva 0-1 i set. Även till seten därefter fanns marginalerna på gästernas sida.
INSÄNDARE/DEBATT: Klyftan är djupare än någonsin mellan politiker och medborgare. Folkets bekymmer ignoreras. Beslut fattas högt över huvudet på dem som påverkas, utan insyn. Det är inte bara ett demokratiskt problem, utan är ett hot mot stabiliteten och förtroendet för systemet.