Det var med precision och finess som M/S Råsvalen den här onsdagsförmiddagen sjösattes. När fartyget rullade genom stan fick Rikard Eliasson hålla tungan rätt i mun, för inte nog med att han skulle ta sig fram med den drygt 12 meter långa skutan, han fick dessutom göra det baklänges.
Klockan har ännu inte slagit nio men flera från Lindesbergs Turistbåtförening är redan på plats. Det hänger en viss förväntan i luften, det är ju idag M/S Råsvalen, den 24 ton tunga båten, ska sjösättas för säsongen. Några elever med lärare från Lindeskolans Fordon- och transportprogrammet infinner sig, likt flera år tidigare är det de som ska hjälpa till med att transportera båten. Rikard Eliasson sitter bakom ratten på hjullastaren och har i uppgift att transportera båten från sitt ide och garage till Gröna bron där det finns möjlighet att lägga i. Rikard går sista året på programmet och det är faktiskt inte första gången som han gör det här.
– Jag var med och tog upp den förra året också, berättar Rikard.
Båten styrs genom stan och stannar för en liten stund upp trafiken. Rikard, hjullastare och fartyg kryssar sig förbi stoppljusen och svänger in vid Hemköp, när man rullar igenom ett villaområde får medhjälparna assistera och flytta på en hästtransport som förhindrar framkomligheten. Framme vid vattnet kopplas hjullastaren ihop med en stor lastbil, annars finns det risk att fler än båten får bada. Sakta men säkert sänks M/S Råsvalen ner i vattnet och flera förbipasserande passar på att hejda sig och knäppa några kort och lyssna på det säregna ljudet från motorn. Men lite ringrostiga är man dock efter vintervilan.
– Det är rätt så otroligt, motorn går baklänges, säger Christer Eriksson.
Kaptenen Bosse Wessman fortsätter:
– Alla reglage gick baklänges så jag fick backa framåt, säger han och skakar leende på huvudet.
– Tennkulan kan gå både framåt och bakåt, förklarar Christer.
Men utöver den lilla incidenten har man ingenting att klaga på.
– Det gick bra, så förutom att den stängde av sig så gick annars allt smidigt, säger Fredrik Andersson som utbildat sig till skeppare för att i sommar få styra skutan.
– Lindeskolans elever är duktiga, de har hjälpt oss mycket. Och vår skeppare Bosse han har varit med i många år, så han kan det här. Sedan har vi eldsjälen Lennart Andersson som hjälper till. Nu är det bara finjusteringarna kvar. Plocka och placera flytvästarna där de ska vara. Vi ska ut och testa på torsdag, säger Christer och Fredrik tillägger bixtsnabbt:
– Och så ska vi övningsköra!
Igår kväll gjorde man klart det övriga som behövde göras innan sjösättningen.
– Vi lackade träet här igår, vi var kvar till kvart i tio, avslöjar Fredrik.
Lindeskolan har gjort sitt och Rikard har fått kliva ur hjullastaren.
– Det gick bra, konstaterar han och hans lärare, Peter Kronsell, som varit med och guidat och väglett, berömmer elevernas insats:
– Klockrent! Det är ett annorlunda jobb för vad de egentligen är utbildade för, men visst är det bra.
Vad har föreningen gjort med M/S Råsvalen under vintern?
HÄR! kan du läsa tidigare artikel.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.