I början av nästa år står det nya och större 37:an färdigt. Foto: Camilla Lagerman
37:an firar 30 år med att bygga ut och bredda verksamheten
Det har gått 30 år sedan 37:an slog upp portarna för allra första gången, men något firande är det inte tal om, åtminstone inte än. Istället är man i full färd med att bygga ut sina lokaler för att kunna utöka sitt utbud.
Den 6 oktober 1990 öppnade Björn Persson sitt 37:an, som sedan dess vuxit från att vara en godisbutik till att vara mycket mer än så. I början av nästa år är det dags att växa ytterligare, både storleksmässigt och i utbud, en förvandling som tar form vägg i vägg med caféets nuvarande lokal.
– Under 2018 nådde vi vår maxkapacitet när det gällde att leverera mackor, och det var då vi började fundera på en utbyggnad, berättar Björn.
Björn Persson ser positivt på framtiden. Arkivfoto: Lindekultur
Den första idén, att bygga in uteserveringen, föll på detaljplanens utformning, men när Träffpunkt flyttade ur Lindens lokaler vägg i vägg med 37:an öppnades nya möjligheter.
– Det blir inte så mycket större för kunderna, men i köket blir det större förändring. I dagsläget har vi i princip inget kök alls, så det blir enormt bra! Vi har köpt in en ugn för bakad potatis, och en större kyldisk så att vi även kan göra sallader. Grunden har vi redan, nu är det bara att bygga på den, säger Björn med ett leende.
Den omfattande renoveringen och ombyggnationen av de båda lokalerna som ska bli till en, beräknas vara klar i månadsskiftet januari/februari nästa år. Under vecka 2 kommer man stänga verksamheten för att slutföra arbetet, och innan dess kan man som kund se fram emot prissänkt lösviktsgodis bland annat.
– Vi kommer sänka priset på lösgodiset för att kunna sälja slut på det, och det kan nog bli lite sämre utbud innan vi är igång med det nya, men det hoppas jag man har överseende med, säger Björn och avslutar:
– Normalt sett hade man ju firat ett 30-årsjubileum, men det känns bättre att fira när vi är färdiga. Det har varit ett otroligt tufft år, vi har fått dra ner på personal och på våra öppettider på grund av pandemin, men vi ser ändå positivt på framtiden, annars skulle vi inte satsa.
Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.
Lisa Östlund (tv) driver Frosths Konditori sedan slutet av 2018, men det är Monica Syrén som kommer möta gästerna på lasarettet. Foto: Camilla Lagerman
Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den tidigare entreprenören bestämde sig för att sluta vid årsskiftet. Under måndagsmorgonen slogs dock dörrarna upp igen, med några välkända ansikten bakom disken, då Frosths Konditori nu tagit över verksamheten.
– Det är jätteroligt, alla har varit väldigt positiva, berättar Lisa Östlund.
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in till det kommunägda energibolaget – och nu har pristagarna utsetts. Totalt får fem lokala eldsjälar, initiativ och projekt dela på 25 000 kronor.
– När vi instiftade Energiklappen kunde vi inte drömma om ett sådant gensvar. Det har varit ett angenämt huvudbry att utse pristagare, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Det känns otroligt fint att det finns så mycket värme ute i stugorna, att så många vill lyfta fram och uppskatta sina medmänniskor, framhåller Isemo.
21 december 2020 klockan 09:13 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
74 lokala föreningar fick dela på en miljon
Pandemin har slagit hårt mot både föreningar och organisationer på flera olika sätt. I år bestämde sig därför Bergslagens Sparbank att dela ...
Under sommaren startade läkarstudenten Ismael Hamoudi upp sin affärsidé om att skapa en app för att kartlägga elevers psykiska hälsa i grundskolan. Detta var en del i Bergslagens Sparbanks projekt Drömjobbet, där unga entreprenörer får chans att testa sina affärsidéer. Efter sommaren har Ismael fortsatt utvecklingen av appen och en prototyp är framtagen.
I våras, under början av pandemin, delade Wajih Daoud på Salong Diem ut skyddsutrustning till en del av Lindesbergs äldre befolkning när både munskydd och handsprit hade tagit slut i butikerna. Nu vill han satsa på att låta pensionärer klippa sig, under smittsäkra former, och viger större delen av den kommande tisdagen åt det ändamålet.
I fredags avslöjades årets pristagare i Must-SM, som gick av stapeln i skånska Kivik. Vår lokala mustproducent Lindesbergs Musteri fanns anmälda i två kategorier, och lyckades kamma hem en bronsmedalj i båda klasserna.
Med nya, hårdare restriktioner och ett stadigt ökande antal fall av covid-smittade i länet, ser årets julfirande ut att bli ett mycket annorlunda sådant, och har tvingat många att tänka om. Redan förra året fick makarna Persson förfrågningar om att köra ut julmat till kunder, något man nu tagit fasta på och gör verklighet av.
– Vi kommer köra ända fram tills att Kalle Anka börjar på julafton, berättar Björn Persson.