Den 20 juli 1969 följde en femtedel av världens befolkning Neil Armstrongs landstigning på månen genom en historisk tv-sändning. Nu, 50 år senare får vi se tidigare osett material från den världsberömda rymdfärden, när Apollo 11 har smygpremiär på Lindesbergs biograf.
För 50 år sedan, den 16 juli 1969, sköts Apollo 11 ut i rymden, med den numera historiska besättningen Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. Fyra dagar senare, den 20 juli landade de vid sin destination, och blev därmed de första människorna någonsin att sätta sina fötter på månen. För att hylla och uppmärksamma 50-årsjubiléet av den historiska månlandningen släpps nu dokumentären med samma namn som uppdraget – Apollo 11.
Den 93 minuter långa dokumentären har tagit 50 år att färdigställa, och är utformad från en nyupptäckt trave av 65mm film. Med hjälp av mer än 11 000 timmar okatalogiserade ljudinspelningar får vi följa med direkt till NASA: s mest berömda uppdrag – det som satte första människan på månen och för alltid gjorde Neil Armstrong och Buzz Aldrin till välkända namn.
Armstrong blev den första människan som satte foten på månens yta, och yttrade de berömda orden: ”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.
Apollo 11 har svensk biopremiär den 23 augusti, men för att hylla 50-årsdagen av månlandningen visar man den 20 juli en exklusiv förhandsvisning på utvalda biografer runt om i landet, däribland Lindesbergs biograf.
När tidningen Aktuell Hållbarhet under tisdagen släppte sin årliga granskning av kommunernas miljöarbete, stod det klart att Lindesberg har klättrat rejält – från plats 178 till 49.
– Vi gratulerar Lindesberg till den fina placeringen 49 i årets rankning, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas upp med det mesta man kan tänka sig på en skördemarknad, men utöver detta även försäljning och utställning av tavlor skapade av skådespelaren Mikael Persbrandt.
– De flesta vet vem Persbrandt är, så det kan vara intressant att se honom från en annan sida, menar Kerstin Birath, initiativtagare till evenemanget.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats 284 gör Lindesbergs kommun en blygsam förbättring med sex placeringar, men är fortsatt kvar i botten – nu på plats 278.
Efter att ha blivit beviljade stöd från Socialstyrelsen slår intresseföreningen Attention i Lindesberg ett slag mot ofrivillig ensamhet. Nu erbjuder man personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning en unik möjlighet att testa en mängd olika aktiviteter så som LAN, bågskytte, bad och bowling gratis under hela hösten.
– Det är verkligen ett fint erbjudande, så vi hoppas att många sluter upp nu säger, Adina Langseth, ordförande i Attention Lindesberg.
I fredags höll Svenska industriminnesföreningen prisutdelning för utmärkelsen Årets industriminne, som i år tilldelades Frövifors pappersbruksmuseum. Under en stämningsfull ceremoni på museet mottog museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt gjutjärnsplaketten.
– Det är så roligt att vi har kunnat utveckla den här platsen på så kort tid till vad museet har blivit och jag är väldigt stolt och glad över arbetet som vi utför, sade Mikael Tiderman.
Under Lions möte i förra veckan spikades de sista detaljerna inför årets Lindemarken och precis som i fjol blir det vid Charlottenlunds Handelsområde man håller marknaden. Detta uppmärksammades snabbt av Vasselhyttans Taxi & Buss som ännu en gång beslutade sig för att erbjuda besökare en möjlighet att åka med deras buss kostnadsfritt under hela dagen upp till marknadsområdet.
– Vi kände direkt att det här är något vi måste göra igen, det får bli en favorit i repris, säger Anders Södergren från Vasselhyttans Taxi & Buss.