Den 20 juli 1969 följde en femtedel av världens befolkning Neil Armstrongs landstigning på månen genom en historisk tv-sändning. Nu, 50 år senare får vi se tidigare osett material från den världsberömda rymdfärden, när Apollo 11 har smygpremiär på Lindesbergs biograf.
För 50 år sedan, den 16 juli 1969, sköts Apollo 11 ut i rymden, med den numera historiska besättningen Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. Fyra dagar senare, den 20 juli landade de vid sin destination, och blev därmed de första människorna någonsin att sätta sina fötter på månen. För att hylla och uppmärksamma 50-årsjubiléet av den historiska månlandningen släpps nu dokumentären med samma namn som uppdraget – Apollo 11.
Den 93 minuter långa dokumentären har tagit 50 år att färdigställa, och är utformad från en nyupptäckt trave av 65mm film. Med hjälp av mer än 11 000 timmar okatalogiserade ljudinspelningar får vi följa med direkt till NASA: s mest berömda uppdrag – det som satte första människan på månen och för alltid gjorde Neil Armstrong och Buzz Aldrin till välkända namn.
Armstrong blev den första människan som satte foten på månens yta, och yttrade de berömda orden: ”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.
Apollo 11 har svensk biopremiär den 23 augusti, men för att hylla 50-årsdagen av månlandningen visar man den 20 juli en exklusiv förhandsvisning på utvalda biografer runt om i landet, däribland Lindesbergs biograf.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen – hela 154 stycken. Däremot upplevde utställare besöksantalet som något blygsammare.
– Det börjar komma lite mer folk nu när Vasaloppet har slutat, det skulle kunna vara en förklaring, menade Ute Brauer från Ladies of Art som trots detta haft en lyckad helg.
I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, fick Linde energis nya solpark celebert besök när Socialdemokraternas Mikael Damberg och Tobias Baudin hälsade på under onsdagen.
– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare, säger Mikael Damberg till LindeNytt.
Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds Padelcenter på grund av ett oväntat hinder – det krävdes nämligen en ändring av detaljplanen för området. Efter en långdragen process har nu både detaljplan och bygglov blivit godkända till stor lättnad för Per, som återigen kunde slå upp dörrarna till padelhallen under måndagen.
– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan få öppna igen, förklarar han när LindeNytt kommer på besök.
INSÄNDARE/DEBATT: Personal som söker sig bort från Region Örebro län, det är resultatet av en långvarig hög arbetsbelastning, undermålig arbetsmiljö och en organisationsstruktur som försvårar medarbetares möjlighet till inflytande. För Vänsterpartiet är det en självklarhet att vi måste ta tag i orsaken och inte bara behandla symptomen.
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling.