Björn Lagermans BeeScanning är appen som kan rädda bisamhällen. Foto: Love Örterström
Björns BeeScanning har vunnit 15 priser – är nu nominerad till ännu ett
Björn Lagerman och företaget BeeScanning har tidigare kammat hem en lång rad av priser för den mobilapplikation, som man har utvecklat för att biodlare världen över i ett tidigt skede skall kunna upptäcka hot som kan slå ut hela bisamhällen. Nu är Björns företag nominerat till ytterligare ett pris – med 100 000 kronor i potten.
Appen med samma namn som företaget – BeeScanning – lanserades för två år sedan och har både hyllats och prisats för dess innovativa produktidé samt det viktiga ändamålet den är skapad för. BeeScanning är en digital tjänst som gör det möjligt att snabbt och enkelt upptäcka hot mot bisamhällen.
Detta sker genom att man med sin mobiltelefon tar ett fotografi på myllret av bin i ett samhälle, för att sedan ladda upp bilden via mobil-appen där bilden sedan analyseras.
Användaren får sedan svar på om något hot upptäckts i bilden, t.ex. det av biodlare fruktade Varroakvalstret, en parasit som kan slå ut hela bisamhällen. (Läs tidigare reportage om BeeScanning).
Sedan lanseringen 2018 har BeeScanning fått stort genomslag och uppskattning. Hittills har man vunnit 15 priser och nu har man nominerats till ytterligare ett pris. Denna gång till ICAs Entreprenörspris, som delas ut i kategorierna Årets lokala hjälte och Årets agtech-entreprenör. Vinnarna tilldelas ett stipendium på 100 000 kronor vardera. Björn Lagerman och BeeScanning är nominerad i kategorin Årets agtech-entreprenör. Grundaren Björn Lagerman, från Lindesberg, ser dock att mer är vunnet än de priser och nomineringar man har fått på kort tid.
– Tack vare BeeScanning har fler människor blivit medvetna om hur viktiga bina är. Jag tror att många inte riktigt har känt till det här tidigare, hur oerhört viktiga bina är för att människor runt om i världen skall kunna odla livsmedel, förklarar Björn Lagerman.
Idag används BeeScanning av 5000 användare och en helt ny version kommer att släppas inom några dagar.
– Det är en ny version. Tekniken har finslipats och den har gjorts mer användarvänlig, säger Lagerman.
Företaget har nu börjat utveckla tjänsten på andra områden också, med samma tanke i grunden: att upptäcka hot. Björn Lagerman berättar för LindeNytt, att tjänsten t.ex. kan användas vid en fruktodling, att där kunna fotografera och upptäcka hot som hotar att slå ut en skörd.
Alla kan rösta
Vinnarna av ICAs Entreprenörspris presenteras den 1:a april. Vinnarna utses bland annat genom en allmän röstning på ICA-gruppens hemsida. Röstningen pågår fram till den 16:e mars och är alltså öppen för alla som vill rösta fram sin favorit bland de nominerade. Klicka här för att komma till omröstningen.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Henry Nordlund, Donald Eriksson, Arne Öhman och Tomas Östlund från Lindlövens IF. Foto: Camilla Lagerman
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
Söndagen den 6 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för tredje året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det här är jätteviktigt för oss. Av en tragisk händelse gör vi en bra sak och kan hjälpa andra, säger Aleksander Lazarevic.
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.
Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av företagens stora fönster och skadade ena vingen i fallet. Nu hoppas man att någon med kunskap kan hjälpa till att fånga in fågeln, så att den kan få återhämta sig i lugn och ro.
– Vi hoppas att någon vill försöka fånga in den, vi vill ju inte att den ska lida, säger Jennifer Eriksson.
Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken beräknas slå upp portarna under hösten 2025, och kommer innebära ett 15-tal nya arbetstillfällen lokalt.
– Vi är jätteglada över att komma till Lindesberg och kunna ge lindesbergarna lite närmare till ett Rustavaruhus, säger Fredrik Ingemarsson, Sverigechef på Rusta.
I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika Wienerkonditoriet i Lindesberg. Drygt tre år senare har bolaget begärts i konkurs, och framtiden är nu oviss för samtliga filialer inom Sveas, inklusive Lindesberg.
– I det korta perspektivet innebär konkursen att Svea bageri och konditori inte kommer fortsätta leva så att säga, utan att någon annan ägare måste ta vid här, säger konkursförvaltare Erik Lingsell.
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ägare från den 28 juni är Rickard Bädicker från Kumla, en maskiningenjör som brinner för bowling.
– Jag är ganska stolt över att ha blivit en ”Cobring”, skrattar Rickard.
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. Redan under torsdagskvällen får de nya hyresgästerna hämta sina nycklar, och dagen efter är byggnaden redo för inflyttning. LindeNytt fick en rundtur i de nybyggda lägenheterna, med sina enorma fönster och fantastiska utsikt.
– Det är jätteroligt att det är färdigt, men det känns samtidigt lite konstigt, säger Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter.