Inom fem år vill Linde Energi sluta producera värme med hjälp av den vanliga oljan. Hundratusentals liter olja ersätts enligt planen med bioolja – dvs sånt som man använt för att göra t ex margarin av eller laga mat med. Om planerna håller, kommer man att omvandla den stora oljepannan på Skrinnargatan inom något år.
Rickard Sandström är miljöstrateg på Linde Energi. Han visar oljetankarna på bolagets gård – en del är tomma just nu, andra innehåller eldningsolja. Planen är att några fylls med bioolja, medan några fortsätter innehålla den olja man har idag – ”som backup”. Men helst vill man inte använda någon fossil olja. Över 90 procent av värmen som Linde Energi levererar till bostäder och företag kommer som spillvärme från Billerud/Korsnäs fabrik vid Frövifors eller från biobränslen – typ pellets. Förra året stod oljan för 2,9 procent av fjärrvärmeproduktionen.
– Dagens olja ska bort ! Vårt mål för i år är 1 procent och 2020 kommer vi att vara i stort sett oberoende av den fossila oljan för spetsvärme. Det är vårt uttalade mål. Vi får ner koldioxidutsläppen till nästan noll, säger Rickard Sandström. Hittills i år har vi eldat 130 kubikmeter ( = 130 000 liter) eldningsolja. Förra året blev det 315 kubik och året innan dess 775 kubik. En bra utveckling.
Miljöstrategen Rickard Sandström och oljetankarna på Linde Energis bakgård. Foto: Hans Andersson
Det går inte idag att säga vad den här omställningen kommer att kosta, men det billigaste alternativet är att bygga om den största hetvattenpannan i Lindesberg och då handlar det om ett par, tre miljoner. Andra lösningar kan vara ett helt ny hetvattenpanna i panncentralen eller en transportabel. 3 – 4 upp till 6 – 7 miljoner kronor blir det då.
Det är inte fråga om att ”elda upp mat”, utan det handlar om restoljor. Vid presentationen skämtas det om att ”dra en pipe-line” från en planerad hamburgerrestaurang i närheten, eftersom bioolja bl.a. kommer från restauranger som friterar mat. Varifrån den biologiska restoljan ska köpas är inte klart – projektet är ännu i sin linda – men det finns flera leverantörer att välja på.
Rickard Sandström talar gärna om den miljöcertifiering som Linde Energi har, om satsning på förnyelsebar energi (på kontorshusets tak finns en liten solcellsanläggning) och lokal produktion som kan ge bra priser till både stora och små företag i Lindesberg. Han säger sig också ha uppfattat signaler om att företag är på gång till Lindesberg. Han talar om hur man hjälpt grannen Por Pac med en mer hållbar energi. För Linde Energi gäller det också att hänga med när företag – för att bli kunder hos dem – kräver hållbar energi.
Bengt Evertsson, miljöpartistisk kommunpolitiker, som visat ett starkt intresse för vad Linde Energi har för sig, gillar de här planerna och tycker att det kommunalägda företaget har en bra strategi, men han tycker också att det borde få använda mer av överskottet till investeringar i hållbar energi. Överskott från det kommunägda energibolaget går in i den kommunala budgeten.