Jessica Bergenström Karlsson är tillbaka på Nora Lindefrakt - den här gången som VD. Foto: Hans Andersson

Ett år som chef: ”Jag åker gärna med i bilarna”

– Det är så roligt att det händer så mycket i Lindesberg just nu – nya bostadshus, nya brandstationen, så ska det byggas vid golfbanan och ny vårdcentral är på gång . Och allt det här märker vi på en gång. Det har snart gått ett år sedan Jessica Bergenström Karlsson satte sig på VD-stolen för NLF – Nora Lindefrakt.

När vi träffas på kontoret på Stafettgatan är det förstås oundvikligt att fotograferingen ska ske vid ett av de mest iögonfallande ( och jättestora ) fordonen. Det är ju dem man kommer ihåg och som man mött på stora vägen. Men Jessica Bergenström Karlsson talar gärna om hela den bredd som finns inom NLF-koncernen.
– Vi har bland annat komprimator-fordon, fordon för slamsugning, ADR-fordon för farligt gods, kranar och vi har till och med gräsklippare för uppdrag åt Libo, säger hon.

Jessica  åker med i NLF-fordonen så ofta hon kan - det är här hon för delägarsamtalen. Foto: Hans Andersson
Jessica åker med i NLF-fordonen så ofta hon kan – det är här hon för delägarsamtalen. Foto: Hans Andersson

Hon åker gärna med så ofta hon kan och passar på att ha delägarsamtalen när hon är ute i fordonen. NLF är en koncern som ägs av 30 delägare som tillsammans har ca 130 fordon och maskiner. Här finns allt från det lilla åkeriet med ett fordon till det stora med 15 – 20 fordon. Totalt har NLF-företagen runt 70 anställda.

Delägare-inflytandet är beroende av hur många fordon delägaren har och det utövas på årliga delägarmöten och bolagsstämmor. NLF- koncernen, som omsätter ca 180 milj kr (2014) , innehåller flera delar – bl a den stora grus- och bergtäkten vid Yxe, Lindesbergs Återvinning AB som förädlar och krossar avfall och Nora Åkeri AB med torrsug, slam- och spolbilar.

– Det är en sån energi i företaget med idéer och ibland okonventionella lösningar och en vilja att jobba framåt på ett sätt som inte finns i andra företag. De är entreprenörer och de är mina chefer, säger Jessica Bergenström Karlsson.

Det är en tuff bransch – åkerinäringen – och den utländska konkurrensen gör den inte lättare. Åkeri-ägarna har börjat säga ifrån. Lördagen före jul manifesterade lastbilskorteger på flera orter mot det som näringen tycker är osunda villkor och ett par lastbilar som ingår i NLF-koncernen protest- rullade i Örebro:

-Det är bra att det här uppmärksammas. Priserna dumpas av utländska chaufförer. De följer inte alltid reglerna och många av dem gör det farligare på vägarna, säger Jessica Bergenström Karlsson, som menar att samma ska gälla för alla, t ex regler som reglerar hur långa körtiderna får vara

I Göteborg deltog infrastrukturministern Anna Johansson och hon menade att transportköparna måste börja ta ansvar för att transporterna sker enligt reglerna. När det gäller miljödiskussionen och transportsektorns ansvar för utsläppen, så menar Jessica Bergenström Karlsson att nya krav i upphandlingar gör det svårt för transportföretagen att ibland hänga med i svängarna:
– Det blir tightare och det blir svårare att få ekvationen att gå ihop, när man ska ta betalt, säger hon.

NLFs kärnområde är Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner– dvs där norrkommunernas gemensamma byggnads- och teknikbolag BKT är en stor beställare av transporter av avfall, slam och återvinning. Miljöuppdragen ser NLF som ett utvecklingsområde för att man ska vara med i matchen även i framtiden.
– Vi vill vara med redan från början, där avfallet faller. Vi stämmer av vilka behov som beställaren har och sedan skaffar vi fram resurserna, säger Jessica Bergenström Karlsson och berättar om t ex specialutrustade fordon som kan köra explosiva ämnen.

Men ibland blir avtalen inte förlängda eller NLF förlorar anbudsstriden från början och tuffast är det när det gäller fjärrtransporter. Det är inte lätt att lägga sig på samma nivå som de de stora nationella eller internationella bolagen – man ska ju kunna räkna med returgods också så att man ”kan ta sig hem igen” utan förlust.

På kontoret är de 15 anställda som sköter marknadskontakterna och skriver alla avtal, sköter kvalitetsarbete och miljöarbetet och ser till att företagen blir certifierade i de standarder som gäller inom transportbranschen. På sin hemsida skriver NLF att utvecklingstakten varit hög de senaste åren. Man har också bytt VD några gånger och resultatet förra året var väl inget att jubla över. Jessica Bergenström Karlssons uppdrag är att vända siffrorna – och som sagt; hon ser de positiva signalerna med allt fler byggen i Lindesberg, något som oftast ger omedelbar effekt för NLF.

Jessica Bergenström Karlsson jobbade som säljare på NLF under fem år och gjorde sedan under tre år en avstickare till Nammo LIAB AB, där hon var internationell säljare av företagets pyrotekniska sjösäkerhets-utrustning och hon flög världen över för att sälja delar av sånt som måste finnas i räddnings-flottar. Den mest imponerande hamnen hon besökt var Rio de Janeiro.

Hon är Norabo, har gått på Lindeskolan, har rötterna i Norrland, maken jobbar på andra sidan gatan, på Meritor, och tillsammans har de två barn och ett delat föräldraskap som fungerade bra även när hon flög ut i världen veckovis på det förra jobbet.

När vi tar en kopp kaffe, så avstår hon från den lilla pepparkakan, för hon har tävlingsdiet. Sedan sex år tillbaka har hon sysslat med body-fitness – under senare år har hon sadlat om till bodybuilding och kommer under våren att satsa på den kvinnligare varianten som kallas Womens Physique där de tävlande poserar på scen. Hon berättar att hon kom på andra plats i tävlingen Lucia-Pokalen för två år sedan.

Hon träffar chaufförerna så ofta som möjligt. Det är så hon lär sig ännu mer om företaget och hur hon kan göra ett bra arbete. Även här på NLF på Stafettgatan var det Martin-feber och ”karlarna som aldrig annars tittat på Idol, tittade varje fredag och röstade på Martin”. Efter triumfen i Globen tittade Martin Almgren in hos sina arbetskamrater.

Publicerad 23 december 2015 klockan 09:14

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons


Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-21 16:04