Den 11 april 2015 är det åter dags att samlas på Lindesberg Arena för att avnjuta ännu en Caprice med manskören Harmoni. Föreställningen kommer som vanligt att innehålla en gästartist, överraskningar och en hemlig gäst. Men för arrangörerna är viktigt att ingenting lämnas åt slumpen. Det berättade idag Harmonis marknadsansvarige, Anders Svensson, vid Rotarys öppna lunchmöte.- Vi har lärt oss vikten av ett ha ett mycket välplanerat evenemang med minutschema, säger Anders Svensson. Många människor är inblandade i konserten och vi gillar inte oförutsedda överraskningar. Dem sparar vi åt publiken.
Mankören Harmoni, som firade 100-årsjubileum får några år sedan, har gett vårkonserter i Lindesberg sedan 1984. På den tiden höll man till i Folkets hus och varje gång blev konserterna utsålda.
– Vi har vuxit steg för steg, förklarar Anders Svensson som själv sjungit i kören i 35 år. När Helen Sjöholm var gästartist år 2000 gav vi fyra föreställningar och insåg att nu måste vi byta konsertlokal.
Efter att ha nyttjat Lindeskolans aula i nio år kunde så Harmoni flytta in i Lindesberg Arena 2011 med sin uppskattade konsert. Och då hände något med produktionen och evenemanget.
– Arenan gav oss helt andra professionella möjligheter. Vi startade ett produktionsbolag och är idag näst Orphei Drängar i Uppsala den manskören i Sverige som har muskler att ge en riktigt unik föreställning.
Produktionsbolaget Harmoni Produktion Lindesberg AB omsätter idag drygt en miljon om året. Själva kören består av 45 män ifrån 19 år och uppåt. De tränar varje vecka under hösten under ledning av Rickard Larsson. Efter nyår blir det körläger och helgträningar dessutom. Därutöver finns en hel organisation av frivilliga, med fem olika grupper, som sköter själva arrangemanget.
– Redan under hösten startar repertoar- och regigruppen för att planera musiken och föreställningen. Marknadsgruppen arbetar parallellt med att göra PR genom affischering, utskick och medier.
Dagen innan konserten äger rum är det lokalgruppen som ser till att idrottshallen omvandlas till en flashig konserthall och hjälper det professionella ljus- och ljudbolaget som kommit på plats med två långtradare. Och så ska alla volontärer förstås få mat och fika-det fixar förplägnadsgruppen.
– Det är så klart viktigt att alla grupper är väl synkade och att man vet vad som måste göras. Men vi det här laget har organisationen skaffat en fin erfarenhet och det brukar gå smidigt. När publiken sitter på plats och konserten går igång-då kan vi pusta ut.
Anders Svensson själv har varit konferencier för Harmonis Caprice i tio år. Han har dock valt att lämna kören och jobbar nu för Harmoni i marknadsgruppen. Men han rekommenderar alla att pröva körsång.
– Att sjunga i kör är en enorm känsla. Dels musikalisk men det ger också en fantastisk gemenskap.
Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.