I morgon onsdag arrangerar Jakto i Lindesberg sin årliga höstmässa med huvudsaklig inriktning på jakt och friluftsliv. Mässan genomförs som vanligt vid Jaktos butik i gamla Handelshuset bakom Rejmes. Ungefär tjugo utställare finns på plats. Och som brukligt är på en mässa finns det goda chanser att fynda bland alla olika mässerbjudanden.
I cirka fem år har Jakto genomfört sina mässor, två gånger per år. Den första ligger på våren och vänder sig i första hand till den fiskeintresserade. Den andra mässan under året genomförs alltid under hösten, strax innan jaktsäsongen drar igång på allvar.
– Mässan på hösten har blivit startskottet för höstjakten som startar den 16 augusti i och med att bockjakten drar ingång, säger Thomas Broman.
Höjdpunkten vid mässan blir alldeles säkert mötet med en av Sveriges främsta rovdjursjägare, Rasmus Boström. Han kommer och föreläser om björnjakt och visar samtidigt också bilder och filmsekvenser från olika björnjakter. Många av bilderna och filmklippen har aldrig tidigare visats. Efter föreläsningen finns Rasmus Boström kvar för att svara på frågor och signera sin bok.
Därefter tar Jonas Lännbjär vid. Han kommer att berätta om vad man bör tänka på om vill börja filma sin egen eller sina vänners jakter.
Förutom föreläsningarna finns också ungefär tjugo utställare på plats under dagen. Mässan håller öppet mellan 12 – 20.
– Att ha så många av våra leverantörer på plats blir mycket positivt för våra kunder. Många av våra varor är tekniskt komplicerade. Med leverantörerna på plats kan man få bra svar på alla frågar, även de mest detaljerade och komplicerade, säger Thomas Broman.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!