”Knäck” inte tänderna i jul

Efter tretton år inom landstinget startade han egen tandläkarpraktik. I dag har han 2700 patienter. Möt Torbjörn Lindhe, en jaktälskande tandläkare som inte vill att du ska bita i kola och knäck i jul.

På Norrtullsgatan 12 hittar man Lindhe Tandläkarpraktik. Här jobbar tandläkaren Torbjörn Lindhe tillsammans med två tandhygienister och tre tandsköterskor. Och i februari börjar ytterligare en tandläkare.
– Vi har letat tandläkare sedan Rainer Hickisch gick i pension för ett och ett halvt år sedan. Den 18 februari börjar Christoffer Wiberg hos oss. Det känns jättekul, säger Torbjörn Lindhe. 
Att Torbjörns efternamn är passande för en Lindesbergsbo håller han själv med om. Historien går tillbaka till Torbjörns farfars farfar.
– Min farfars farfar fick efternamnet Lindhe när han var soldat utanför Flen. Det torp han blev tilldelad hette Lindesberg. Så blev det Lindhe.
Torbjörns Lindhes historia som verksam tandläkare börjar år 1984.
– Jag var inne på flera olika yrkesspår men vid ett tillfälle följde jag med min syster som studerade till tandläkare. Det var så intressant att jag valde att själv utbilda mig till tandläkare.
Så här efter 28 år som tandläkare – vad är det bästa med ditt jobb? 
– Det bästa med mitt jobb, och det kan låta klyschigt, men det är alla möten med människor. Och det bästa med att vara egen företagare är valfriheten. Jag kan gå vilka kurser jag vill och vara flexibel i mina arbetstider. Jag anslöt mig till Praktikertjänst 1997. Det fungerar ungefär som ICA. Det är småföretagare som är anslutna. Det finns ungefär 900 mottagningar över hela Sverige.
Finns det något särskilt möte med en patient som sticker ut mer än andra i minnesbanken?
– Det är väl alla de gånger man har kunnat hjälpa någon som är rädd för att gå till tandläkaren. Kanske speciellt barn. Det är alltid lika glädjande när man kan hjälpa en sådan patient. Ibland behöver de först få göra ett besök då de bara får sitta i stolen lite och bekanta sig lite. Man får arbeta stegvis. 
Det här med tandläkarsskräck. Varför tror du att många har det? 
– Många vuxna jag möter som är rädda har ofta med sig negativa upplevelser från när de var barn. Det vissa patienter beskriver låter som rena misshandeln. Synen på barn var den att de skulle sitta still och hålla tyst. Hos tandläkaren skulle de gapa och man tog dem inte på allvar när de sa att de hade ont. I dag förhåller man sig tack och lov annorlunda gentemot barn. Och när det gäller tandvård ska man försöka introducera det på ett lekfullt sätt. Det finns till och med eltandborstar i dag som både är färgglada och kan spela musik. 
Hur länge ska man borsta sina tänder och vad är bäst att borsta med?
– Man ska borsta två minuter två gånger om dagen. Och rengöra mellan tänderna en gång om dagen också. Jag rekommenderar eltandborste. Jag använder själv en sådan. Risken är mindre för tandborstningsskador.
Finns det några andra bra tandskötseltips? 
– Nu i jul kan det vara bra att inte bita i knäck och kola. Det brukar förstöra många tänder varje år. Annars är att undvika småätandet är ett tips. Måste man äta ofta, exempelvis om man idrottar, så är det bra att flourskölja. Man kan lätt få en tråkighetsstämpel på sig när man pratar om sådana här tips men det handlar ju om att man vill hjälpa människor att hålla sig friska i munnen.
Hur är det ställt med tandhälsan i dag?
– När jag var liten var det sällsynt att barn var kariesfria och tyvärr börjar det väl gå tillbaka åt det hållet. Läsk, sportdrycker och godis som dricks och äts lite nu och då sätter sina spår. Allra helst ser jag att man försöker begränsa intag av sådant till helgen. Helst på en enda dag. Men sett ut ett historiskt perspektiv har vi fortfarande väldigt god tandhälsa i dag.

Många drar sig för att besöka tandläkaren. Dels av rädsla men också för att det kan kosta en hel del. Vad säger du om det? 
– Jag uppmuntrar folk att besöka tandläkaren regelbundet. Det blir oftast dyrare om man inte gör det. I värsta fall blir det akut och då blir det dessutom både otäckare och dyrare. Det bästa är om man följer rekommendationerna från sin tandhygienist. De kan se individuellt vad just du behöver. Sedan ska man inte glömma att det finns ett allmänt tandvårdsbidrag. När man är under 29 eller över 75 får man 300 kronor per år, och man kan spara bidraget maximalt 2 år. Det innebär att en ung person kan komma hit efter två år, göra en undersökning som kostar 665 kronor och själv bara behöva stå för 65 kronor.
Namn: Torbjörn Lindhe
Ålder: 54
Bor: Lindesberg
Familj: Fru och tre barn
Favoritsport: Utförsåkning
Favoritgodis: Choklad
Om du inte blivit tandläkare: Då skulle jag kanske blivit jägmästare eller veterinär
Bästa tandläkartipset: Det är ju individuellt. Och det är svårt att ge bara ett tips. Men att hålla rent i munnen och att inte småäta.
Webbadress: www.lindhe.praktikertjanst.se 
Torbjörn förklarar
Tandsten: Det är förkalkad bakteriebeläggning. Kalken i saliven förhårdnas.
Karies: Det är bakterierna som gör syra av kolhydrater/socker som sedan fräter på tänderna.
Flour: Det stärker emaljen mot syran som bakterierna bildar av kolhydraterna.

Publicerad 20 december 2012 klockan 20:58

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Solbergas vd, och numera även busschaufför Maria-Pia Karlsson tillsammans med rektor Emma Karlsson. Foto: Camilla Lagerman

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.

19 mars 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. ...
16 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten
Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i...
9 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för "Framtidens elmätare", på Linde energi.

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.

9 mars 2021 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

Annons

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får...

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar
Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes ...
4 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-01-08

2021-01-07

2020-12-30

2021-04-11 08:27