Bygget av nya bostäder vid Ålkilsplan blir det första projektet där kommunen och Skatteverket samarbetar för få till säkrare upphandlingar.- Vi vill minska svängrummet för de oseriösa företagarna, säger man från Skatteverket.
Som en av få kommuner har Lindesbergs kommun och Skatteverket kommit överens om något som man kallar fördjupad samverkan. När kommunen gör en upphandling får man hjälp av Skatteverket
– Vi har inte möjlighet att kontrollera allt när vi upphandlar. Det kan handla om när t ex Linde Energi handlar upp markentreprenader för tex ledningar eller våra bostadsföretag lägger ut ett byggprojekt på en totalentreprenör. Ibland kommer underentreprenörer in efterhand, säger Magnus Nordkvist, upphandlingsansvarig på Lindesbergs kommun.
Först ut i det fördjupade skattesamarbetet blir kommunala bostadsföretaget Falab:s bostadsbygge vid Ålkilsplan, när det gäller att förebygga ekonomisk brottslighet i samband med kommunala upphandlingar. Målet är en säker upphandling.
– Vi kollar företagens skattestatus och vi följer hela ledet – från entreprenör till underentreprenör till underentreprenör, säger Elisabeth Ström Holmdahl och Eva Högman från Skatteverket. Det ska vara just konkurrens och justa villkor.
Skatteverket har förstås mycket uppgifter i sina register men de kan också hämta hem ytterligare data. Och det är mycket pengar det handlar om. 1 500 miljarder kronor borde komma in varje år. 90 procent kommer in, 2 procent till efter Skatteverkets kontroller och ytterligare 8 procent ( 120 mdr) skulle komma in om alla gjorde rätt eller rätt för sig. Man räknar med att 4 procent är skatteflykt som beror på svart arbetskraft.
Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.