Lindesbergs kommun vill se fyra åtgärder för ökad framkomlighet och bättre trafikflöde i centralorten. Det handlar om att låta bygga en rondell, öppna en stängd gata för genomfartstrafik, dra om Banvägen samt förlänga den söderut.
Samtliga åtgärder är något kommunen har för avsikt att kräva som motprestation från Trafikverket, om kommunen beslutar att stänga plankorsningen över järnvägen (vid Lidl och Elon), vilket är ett önskemål från just Trafikverket.
De fyra åtgärderna handlar i mångt och mycket om att skapa nya möjligheter för trafiken om plankorsningen stängs för fordonstrafik, då man räknar med ett ökat trafikflöde på alternativa färdvägar.
Åtgärd 1.
En rondell skall byggas och ersätta korsningen Gusselbyvägen/Bondskogsvägen, det vill säga vid högsta punkten av viadukten, som går från trafikljusen och upp mot Hagabergsområdet.
Åtgärd 2.
Schröders backe är idag en återvändsgata. Här vill kommunen öppna för genomfartstrafik, något man understryker är viktigt bland annat för att korta restiden vid sjuktransporter från Hagabergsområdet till den nya vårdscentralen.
Åtgärd 3.
Korsningen Banvägen/Hermanstorpsvägen (mellersta järnvägsövergången) är onödigt krånglig för trafiken. Här vill man istället låta dra Banvägen diagonalt över den mark som idag nyttjas för återvinningsstationen. Banvägens nya dragning skulle då innebära att den ansluter med Kullgatan.
Åtgärd 4.
När Banvägens södra ände ansluter till Kullgatan, vill man samtidigt förlänga Kullgatan så att den ansluter med Köpingsvägen. Genom denna lösning skapas en ny genomfartsled.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmärksammat personer genom ”Energiklappen”. Nu vänder sig det lokala energibolaget åter till allmänheten med en uppmaning att nominera kandidater som man tycker är värda årets Energiklapp.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar, säger Joakim Johansson vd på Linde energi i ett pressmeddelande.
På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ljusmanifestation den kommande helgen för att uppmana till fred och hedra de rasande krigens offer.
– Förra helgen så hedrade vi våra nära och kära genom att tända ljus på kyrkogårdarna och nu vill vi tända ljus i Flugparken för de som lider på båda sidor i konflikten Mellanöstern och folket i Ukraina, förklarar Bengt Storbacka (S), oppositionsråd.
Under måndagseftermiddagen fick 134 föranmälda gäster från bland annat skola, polis, och Lindesbergs kommun ta del av en föreläsning om skolattacker och våldsbejakande extremism. Bland föreläsarna fanns ingen mindre än Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE) och Skolsäkerhetsutredningen, som delade med sig av sina erfarenheter.