Utsikt från en av lägenheterna. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Lindesbergs Fastigheter
Ritning av PE Teknik & Arkitektur
Ritning av PE Teknik & Arkitektur
Foto: Lindesbergs Fastigheter
Foto: Lindesbergs Fastigheter
Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024
Ritning av PE Teknik & Arkitektur
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Utsikt från en av lägenheterna. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Lindesbergs Fastigheter
Ritning av PE Teknik & Arkitektur
Ritning av PE Teknik & Arkitektur
Foto: Lindesbergs Fastigheter
Foto: Lindesbergs Fastigheter
Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024
Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder. Redan sommaren 2024 är det planerat att de totalt 26 lägenheterna ska stå färdiga för inflytt, men innan dess är det mycket som ska göras för att de gamla klassrummen ska bli hemtrevliga.
– Det blir en total ombyggnation, som kommer kräva cirka 10 000 byggtimmar, säger Per Sander på Lindesbergs Fastigheter.
I juni 2021 sprang de allra sista eleverna ut genom dörrarna på Kristinaskolan, som efter lång och trogen tjänst fick gå i pension. Redan sommaren 2024 är det tänkt att den anrika byggnaden åter ska fyllas med liv, då 26 nya lägenheter kommer stå färdiga för inflytt.
– Skolgården kommer göras om till grönytor med en gemensam uteplats. Eftersom det inte blir några balkonger till lägenheterna kan det vara skönt att få till en riktigt bra uteplats, säger Per Sander.
De totalt 26 lägenheterna fördelas över 1644 kvadratmeter på fyra våningsplan, med två stycken enrummare, 21 tvåor och tre stycken treor, där några av lägenheterna med högre takhöjd även kommer få en loftdel över toalett och klädkammare. Men det finns också ett alternativ för två större lägenheter om sådana önskemål finns.
– I den gamla hemkunskapsdelen, som är i 1,5 plan, är det ritat fyra lägenheter men det går att göra om till två stycken fyrarummare på 125 kvadratmeter styck, säger Per.
Stora fönster med härligt ljusinsläpp. Foto: Lindesbergs Fastigheter
Samtliga lägenheter kommer att utformas utifrån de befintliga klassrummen, något man valt för att inte behöva göra ingrepp i de rejäla väggarna som en gång har format byggnaden, men också för att behålla känslan av Kristinaskolan.
– Vi vill inte ta bort känslan av att det är en gammal skola. De ursprungliga trapphusen och korridorerna med de fantastiska kalkstensgolven kommer finnas kvar, de ska bara lagas på några ställen där de är trasiga. Flera av lägenheterna kommer ha de här stora fönstren som ger ett härligt ljusinsläpp och en fin utsikt över både sjöarna och södra Lindesberg, förklarar Per.
Strax efter nyår påbörjas det enorma projektet att förvandla den gamla skolbyggnaden till bostäder, ett arbete som beräknas ta ungefär 18 månader att färdigställa.
– Det blir en total ombyggnation, som kommer kräva cirka 10 000 byggtimmar, sedan tillkommer tid för målare, elektriker och andra hantverkare. Vi sparar inte på något förutom grundstommen, vi drar ny el, ventilation, VS, nya ytskikt förutom vissa golv, befintliga fönster kittas och målas upp för att behålla känslan. Lägenheterna ska hålla bra standard, med kakel och klinkers i badrum och hall, parkettgolv, väl utrustade kök med integrerad häll och ugn. Det ska kännas lite mer exklusivt än en vanlig standardlägenhet, säger Per.
Skolans gamla gymnastiksal, som ligger separat från huvudbyggnaden, är nästa projekt att sätta tänderna i, där man ska inleda diskussioner om bygglov efter årsskiftet.
– Den har ju ett märkt utseende, men vi skulle vilja sätta in fler fönster då den saknar sådana på nedre delen av byggnaden, men göra dem likadana som upptill. Det är verkligen en skithäftig byggnad, avslutar Per.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv, strumpor, väskor och allt däremellan. Som sig bör denna dag rådde en trevlig marknadskänsla ackompanjerad av doften från munkar och brända mandlar. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Efter att ha blivit beviljade stöd från Socialstyrelsen slår intresseföreningen Attention i Lindesberg ett slag mot ofrivillig ensamhet. Nu erbjuder man personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning en unik möjlighet att testa en mängd olika aktiviteter så som LAN, bågskytte, bad och bowling gratis under hela hösten.
– Det är verkligen ett fint erbjudande, så vi hoppas att många sluter upp nu säger, Adina Langseth, ordförande i Attention Lindesberg.
Söndagen den 8 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för andra året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det viktigt för oss alla att vi genomför den här cupen, för Benjamin, säger Aleksander Lazarevic.
Efter sparförslaget: ”Besviken och förbannad”
Efter fredagens besked att sjukvårdsdirektör Jonas Claesson lagt fram ett sparförslag som innebär att akutkirurgin samt specialistmottagningarna p...
September är den internationella barncancermånaden, då människor världen över kraftsamlar i kampen mot barncancer. Hos Grillköket i Lindesberg fattade man beslutet att skänka en del av sina intäkter till Barncancerfonden, för att stötta deras arbete.
– Vi har alla barn, och vi vill kunna hjälpa till på det sättet vi kan, förklarar Walat Dino.
Nu är Lindesbergsförfattaren Gunilla Didriksson aktuell med en uppföljare av sin första bok om gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs bergslag. Denna gång har Gunilla tagit fokus på järnets väg och släpper på lördag boken ”Hammare och Bruk i Fellingsbro och Näsby socknar”.
– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat ana att organisationen i Fellingsbro var så omfattande. Jag upplever att historien som jag har kommit fram till är helt annorlunda än vad man har trott, berättar Gunilla Didriksson.
INSÄNDARE/DEBATT: UNF:s har under 25 år kontrollerat livsmedelsbutikernas förmåga att förhindra olaglig alkoholförsäljning. Resultaten visar på en tydlig nonchalans från såväl de stora livsmedelskedjorna som från många enskilda butiker. Därför är det hög tid att begränsa all försäljning av alkoholhaltiga produkter över 2,25% till Systembolaget.
Den senaste tidens stora regnmängder har orsakat höga vattenflöden på flera platser i Lindesbergs kommun och ännu är inte kulmen nådd.
– Det kommer troligtvis att fortsätta stiga de kommande dygnen, så jag skulle vilja uppmana allmänheten att vara försiktiga kring vattendrag för tillfället, säger Linus Söderman, chef Elproduktion på kommunägda energibolaget Linde energi.