Expert Sverige AB lämnade igår, tisdag, in en konkursansökan för bolaget och samtliga dotterbolag. Detta föll ner som en bomb över landets 136 butiker. Expertbutiken i Lindesberg samlade sin personal och försökte reda ut begreppen på tisdagskvällen.-Det snurrar många tankar och man har inte riktigt grepp om allt som händer just nu, kommenterar butiksägare Lars Hellsten.
Expertbutikerna drivs både som franchise och egenägt. Butiken i Lindesberg är egenägd men drabbas bara indirekt av konkursen. Man kommer alltså snarast att sudda ut Expertstämpeln för att finna en ny kedja att ansluta sig till.
-Det är viktigt att vara ansluten till någon kedja, vilken det blir är inte klart ännu. Just nu måste vi reda ut en del saker samt se till att hålla oss flytande tills vi funnit en ny form att driva butiken, berättar Lars Hellsten.
Experts konkursansökan kom verkligen som en överraskning när uppgiften offentliggjordes. Butikspersonalen i Lindesberg kallades in och samlades för genomgång på kvällen.
-Jag har riktigt bra medarbetare här och vi har alla förutsättningar att driva butiken vidare.
Lars Hellsten berättar att konkursen indirekt påverkar, det innebär att man får det svårt med leveranserna just nu och dessutom skötte Expert det mesta av administrationen. Medan många andra Expertbutiker idag upplever totalt haveri, beskrivs situationen i Lindesberg mer som lite grus i maskineriet som inte hotar verksamhetens existens.
-Jag kan förstå om många tror att vi har stängt idag, men så är det inte, avslutar han.
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.