Lindesbergsföretaget Followit är idag landets största specialist inom positionering av djur, transporter, fordon, människor och värdefull egendom. Dessutom kan man stoltsera med att vara en av de fem största leverantörerna i världen av GPS-positioneringsutrustning till vilda djur.
Followit grundades redan 1974 i Ramsberg, då under namnet Televilt eller TVP Positioning som det också hette. Verksamheten flyttade sedermera till Lindesberg, namnet ändrades då till TVP Positioning, senare till Followit, och sedan årsskiftet delar man byggnad med Distriktsveterinärerna på Stafettgatan. Genom åren har man levererat spårnings- och övervakningsutrustning anpassad för över 120 arter i 75 länder världen över.
– I Sverige är det mest gps- och radiosändare, till boskap som renar och kor men även inom jakten, som vi levererar. Men vi har även en variant som man kan lägga löst t ex i ett fordon om man vill kunna stöldövervaka. Då ligger den sovande tills någon eller något rör fordonet så att den ”vaknar” och då skickar den signaler som kan tala om föremålets position, berättar Ronnie Andersson, operativ chef på Followit.
De totalt 11 anställda på huvudkontoret i Lindesberg sköter hela tillverkningsprocessen på egen hand. Här gör man både hård- och mjukvara, montering samt paketering samtidigt som man ständigt arbetar med att uppdatera och ta fram nya produkter.
– Vår största produkt är ett satellithalsband till elefanter, säger Ronnie och visar ett robust halsband som ligger redo för packning, och fortsätter:
– Dessa väger ungefär 10 kilo och har en omkrets på ca 3 meter. Just det här halsbandet ska användas i ett projekt som syftar till att minimera konflikten mellan människor och utrotningshotade elefanter i och runt flyktinglägren i Bangladesh.
Just forskningen inom det vilda djurlivet står för merparten av Followits kundbas, där man genom åren har tillverkat spårningshalsband till bland annat grizzlybjörnar, pumor och isbjörnar, men också mindre djur som rävar och lodjur.
– Just det här halsbandet används till leoparder, det har en mekanism som gör att man kan låsa upp det via satellit, så att man inte behöver fånga in djuret ytterligare en gång för att ta av det, berättar Ronnie och visar upp produkten.
– Om elefanthalsbandet är vår största produkt så är vår mikro den minsta. Den används till bland annat katter och harar, har en omkrets på 15 cm och väger under 100 gram. Så det är stor spännvidd på produkterna, avslutar Ronnie glatt.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
Söndagen den 6 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för tredje året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det här är jätteviktigt för oss. Av en tragisk händelse gör vi en bra sak och kan hjälpa andra, säger Aleksander Lazarevic.
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.
Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av företagens stora fönster och skadade ena vingen i fallet. Nu hoppas man att någon med kunskap kan hjälpa till att fånga in fågeln, så att den kan få återhämta sig i lugn och ro.
– Vi hoppas att någon vill försöka fånga in den, vi vill ju inte att den ska lida, säger Jennifer Eriksson.
Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken beräknas slå upp portarna under hösten 2025, och kommer innebära ett 15-tal nya arbetstillfällen lokalt.
– Vi är jätteglada över att komma till Lindesberg och kunna ge lindesbergarna lite närmare till ett Rustavaruhus, säger Fredrik Ingemarsson, Sverigechef på Rusta.
Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett trettiotal modiga lådbilsförare begav sig ner för banan i jakten om att bli den snabbaste föraren.
– Det känns som att barnen tycker det är roligt och att de uppskattar det, konstaterar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.