Kommunstyrelsen meddelade under en pressträff på torsdagen, att man lagt in extra pengar i sin budget till projektstöd för utbyggnad av fiber på landsbygden. Det handlar om totalt sex miljoner kronor fördelat på två miljoner kronor per år under en treårsperiod.
– Detta är ett sätt att stärka tryggheten och servicen på landsbygden, menar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.
Att man gör en stor satsning på fiberutbyggnaden har flera olika skäl. Bland annat handlar det om att bygga upp tryggheten inom hemtjänsten, förklarar Storbacka.
– En fiberuppkoppling gör att vi kan jobba smartare inom sjukvården. Vi ser vilka behov det finns inom vården att använda det digitala, det är så mycket it-teknik i de olika momenten. Det är viktigt att det finns bättre uppkopplingar när någon är på plats.
Varför fiberutbyggnad saknas i delar av Lindesbergs kommun har bland annat att göra med att satsningen inte anses lönsam för entreprenörer om inte tillräckligt många intresserade finns i ett område, enligt kommunstyrelsens ordförande.
– Själva idén är att om företagen inte ser det lönsamt att gräva för fiber, så går vi in om vi ser att det finns ett trygghetsbehov. Då tar vi kostnaden och kopplar upp fiber, det är vad vi kallar för välfärdsport. Den dagen personen som äger huset bestämmer sig för att sälja huset exempelvis och välfärdsbehovet inte längre finns så är det möjligt för den nya ägaren att köpa porten. Fibern finns redan framdragen och man får betala för uppkopplingen. Vi har sett hur andra kommuner gör likadant, Sölvesborg är ett sådant exempel. Det ska vara enkelt och tryggt att bo vart man vill i Lindesbergs kommun, säger Storbacka.
Dessutom menar han att man samtidigt har möjlighet att förbereda för eventuella kommande framdragningar på landbygden.
– En annan sak vi gör är kanaliseringar så att man inte behöver gå in och gräva upp igen fler gånger. Vi lägger rören och bygger ut stamnäten för infrastrukturen, förklarar han.
Vilka områden i kommunen som kommer beröras av satsningen är dock ännu inte klarlagt.
– Det handlar om områden där man har störst behov helt enkelt, ställen där man har släckt ner kopparnätet. Vi har inte kommit så långt att vi kan peka ut vilka platser det gäller än så länge, men det finns några områden i kommunen där man kan se att det finns behov av att lägga det först. Det är en process där våra tjänstepersoner sitter och tittar på vart vi kommer börja, avslutar Storbacka.
Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya konceptet Rejmesdagen. Eventets grundare, Josefina Eriksson och Ann-Catrin Hammarström, kunde konstatera att det gick över förväntningarna.
– Det blev mycket bättre uppslutning än vad vi hade trott, så vi är supernöjda! Det känns jätteroligt, säger duon glatt.
40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och tävlingsekipage under lördagen. Regnet som på förhand utlovats höll sig tursamt nog undan, och evenemanget blev en lyckad pånyttfödelse av 80-talets stora snackis.
Den sjätte upplagan av Lindedagen blev återigen succé, då kommuninvånarna gick man ur huse och fyllde strandpromenaden till bredden under onsdagseftermiddagen. Samtidigt invigde landshövding Maria Larsson Lindesbergs kommun som landets första Showroom för Hållbar Utveckling.
– Jag tycker att ni ska vara kaxiga allihop och gå ut och berätta att den här kommunen kommer vara ett showroom för framtiden, sade hon.
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med inspiration från Karins hemstad Lindesberg. Nu ges LindeNytts läsare chansen att vinna ett signerat exemplar av boken.
Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Under nästa vecka släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn. En kuslig berättelse som utspelar sig kring en påhittad ort baserad på hennes egna hemstad Lindesberg.
– Är man från Lindesberg så kan man kanske känna igen sig i vissa stycken i boken, berättar Karin Björnsbacka.
Skyddsgrossistens trädgårdsevent med den populära tv-profilen Karl Fredrik Gustafsson som dragplåster visade sig bli en dundersuccé. En mängd nyfikna besökare lockades av att få chansen att träffa Österlensbon och få några personliga tips och råd kring blomsterskötsel.
– De första besökarna var här redan vid sju i morse, drygt en timme innan han hade kommit. Det är jätteroligt att det kom så mycket folk! säger Annelie Anderbert på Skyddsgrossisten, som även är gammal vän med dagens huvudperson.