Lindesbergs kommun har påbörjat en utredning för att utröna fördelar och nackdelar med att samordna besöks- och upplevelsenäringen i ett nybildat kommunalt bolag. Idag finns de olika verksamheterna spridda inom flera av de kommunala bolagen och förvaltningarna. Det nya bolaget ska enbart ägna sig åt besöks- och upplevelseverksamhet. En konsult har fått uppdraget och ska lämna sin rapport under februari månad.- Utredningen ska undersöka om det genom ett bolag går att optimera och utveckla kommunens upplevelse- och besöksnäring bättre än idag, säger kommunchef Christer Lenke.
När SKUAB (Stripa Kultur & Utveckling AB) bildades fick bolaget uppdraget att utveckla verksamheter inom Stripa gruvområde, bland annat som besöksmål kopplat till det traditionella bergsbruket men också till ett område för mineralåtervinning och andra kommersiella verksamheter. Med SKUABs verksamhet i botten vill nu kommunen undersöka om det finns samordningsvinster och synergieffekter i att sammanföra även andra verksamhetsgrenar inom besöks- och upplevelsenäringen till ett gemensamt kommunalt bolag. Idag är många av verksamhetsgrenarna fördelade inom andra kommunala bolag och förvaltningar.
Initialt gäller utredningen bland annat verksamheter inom Energikällan AB med bad och arena, SKUAB med Stripa gruva, Kultur- och fritidsförvaltningen med museet och Folkets Hus Bio. I konsultuppdraget ingår också att se över hur ett samarbete med den befintliga turistverksamheten ska se ut.
– Det här är intressant, säger Christer Lenke. Avsikten med utredningen är att visa om det genom en samordning i ett gemensamt bolag kommer går att uppnå synergieffekter som gynnar och stärker kommunens olika besöks- och upplevelseverksamheter.
Förutom att se över hur verksamheten fungerar idag ska utredningen också redogöra och utveckla olika idéer kring en förändring samt presentera de hot ett eventuellt genomförande kan medföra. Utredningen ska också innehålla en rekommendation över hur kommunens framtida besöks- och upplevelsenäring bör utformas.
Efter den 7 februari då utredningen ska vara avslutat, kommer kommunstyrelsen först ta ställning till rapporten och de slutsatser den visar. Blir det grönt ljus i kommunstyrelsen kommer frågan upp i kommunfullmäktige för beslut någon gång före sommaren.
Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför arbetslivet, något som Tillväxtnämnden i Lindesberg vill råda bot på genom ett nytt förslag som presenterades under torsdagens webbsända pressträff.
– De måste få en chans att få vara med, och få ett socialt umgänge och gemenskap, säger nämndens ordförande Magnus Storm (C).
Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.
Pandemin har slagit hårt mot både föreningar och organisationer på flera olika sätt. I år bestämde sig därför Bergslagens Sparbank att dela ut Sparbanksmiljonen, inte bara en gång, utan två.
– De här föreningarna betyder så oerhört mycket för vår bygd. Nu hoppas vi att de får en chans att övervintra, säger Cecilia Jeffner, vd Bergslagens Sparbank i ett pressmeddelande.
Under sommaren startade läkarstudenten Ismael Hamoudi upp sin affärsidé om att skapa en app för att kartlägga elevers psykiska hälsa i grundskolan. Detta var en del i Bergslagens Sparbanks projekt Drömjobbet, där unga entreprenörer får chans att testa sina affärsidéer. Efter sommaren har Ismael fortsatt utvecklingen av appen och en prototyp är framtagen.
PRESSMEDDELANDE: Nu kompletterar Lindesbergs kommun den tidigare sommargåvan med en julgåva till kommunens medarbetare. Julgåvan ses som både ett tack till det arbete som utförs i alla verksamheter samt att ge stöd till det lokala näringslivet.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi brinner för ett levande Bergslagen och vill med sin lokala sponsring bidra till att alla ska kunna uppfylla sina drömmar. Nu inför det kommunägda bolaget ett sponsringsfönster, som gör det möjligt att ansöka om sponsring för belopp upp till 10 000 kronor.
– Linde energi sponsrar lokalt. Allt från stora och små föreningar till evenemang, kulturevent och andra händelser. Genom att öppna ett sponsringsfönster hoppas vi kunna bredda vår sponsring ytterligare och därmed få en ännu större mångfald representerad, säger Richard Järlstam, Marknad- och försäljningschef på Linde energi.