Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Lotta Sunvisson började som vikarierande butikschef på Erikshjälpen i Lindesberg i december 2019, bara några månader innan coronapandemin kom, och hon kastades in i ett arbete med helt andra förutsättningar än tidigare.
Under våren skulle Erikshjälpen i Lindesberg firat 20-årsjubileum, men den planerade festen med pompa och ståt fick ställas in då hela världen plötsligt befann sig mitt i en pandemi.
– En stor del av våra volontärer är dessutom i gruppen 70+ och vi ville absolut inte fira utan dem, och vi verkar inte kunna fira i år heller, så vi siktar på 2022 istället, säger Lotta, som numera är fast anställd som butikschef, med ett leende.
Antalet anställda i Lindesberg är blygsamma fem personer, men totalt sett tillsammans med sina volontärer hamnar man på en betydligt högre siffra.
– Vi är ungefär 70 stycken allt som allt, men nu under coronan saknar vi vårat 70-plusgäng som av naturliga skäl inte kan vara här. Men vi har haft ett jättebra samarbete med kommunen, arbetsmarknadsenheten, coachingteam, arbetsförmedlingen och frivården, så vi har ändå haft folk här. Sedan har Christinakyrkan, som är en av våra samarbetspartners, verkligen hjälpt till, så vi är väldigt tacksamma, säger Lotta.
Under de senaste månaderna har man även ändrat och utökat sina öppettider till tisdagar, torsdagar och lördagar, något som ytterligare har satt verksamheten på prov.
– Vi kände att vi låg lite efter de andra Erikshjälpen-butikerna, så vi bestämde oss för att utöka. Dock är tisdagarna lite kortare just nu i början, då vi har lite svårt att bemanna de sista timmarna. Men får vi in fler volontärer kan vi ha öppet längre, säger Lotta glatt.
Second hand-butiken är dock bara en liten del av Erikshjälpens verksamhet, som LindeNytt får en inblick i under besöket.
– Butiken är egentligen den lilla delen, den ser till att vi får in pengar till biståndsarbetet som är den stora delen i verksamheten. Pengarna har gått till bland annat gatubarn i Uganda, arbete för att motverka könsstympning av kvinnor, och se till att flickor inte blir bortgifta, men även till skolor i Bangladesh, berättar Lotta och fortsätter:
– Men det är även en social plattform för människor som varit arbetslösa länge, det kanske inte här de får sitt jobb men man kan starta om i sin egen takt. Man kanske är helt utbränd och bara orkar komma hit 2 timmar i veckan, men det gör att man kan bygga upp både självkänsla och självförtroende, och härifrån ska man kunna ta steget ut i arbetslivet, säger Lotta.
Ute på gåvomottagningen har man under året upplevt ett betydligt högre tryck än tidigare, och 2020 blev ett rekordår när det kommer till mottagna gåvor. På grund av det ständiga inflödet har man kunnat fylla på butiken under hela dagen, vilket i sin tur har gjort att folk har insett att det inte längre är ett måste att hänga på låset vid öppning, något som också är bra ur coronasynpunkt.
– Vi fick lära oss att tänka om, och flytta ut personal bakom butiken eftersom vi inte kunde ha så många besökare inne samtidigt. Men det är väldigt roligt att det funkar, vid den här tiden förra året visste vi ju inte om vi skulle behöva stänga, avslutar Lotta.