Vid Linde Stadshus styrelsemöte under tisdagsförmiddagen utsågs Stefan Eriksson till ny VD i bolaget. Linde Stadshus är moderbolaget i koncernen där de kommunala bolagen i Lindesberg ingår och är organiserade. Uppdraget från ägarna blir nu att se över hur koncernen och de olika bolagen ska organiseras inför framtiden. Samordning, utveckling och resursutnyttjande blir viktiga nyckelord.- En verksamhet står under ständig förändring och det gäller att utveckla och samordna för att få ut det bästa och det mesta ut verksamheten, säger Stadshus nya VD Stefan Eriksson.
Tjänsten som Stefan Eriksson övertar efter Peter Bring är på halvtid och påbörjas omedelbart. Den andra delen av sin arbetstid fortsätter han ägna åt sina tidigare uppdrag som bland annat VD i dotterbolaget FALAB. Tjänsten som VD i Linde Stadshus sträcker sig i första hand fram till nästa årsskifte 2014/2015.
– Det blir aldrig som man tänkt sig! Istället för halvtid under det här året, blir det nu heltid, säger en leende Stefan Eriksson.
Trots den relativt korta betänketiden över helgerna och att tillträdet sker omgående så ser inte Stefan Eriksson det som något problem.
– Jag har varit med länge och har därför mycket gratis, och det finns inga nya frågor eller arbetsuppgifter i uppdraget, säger han.
Huvuduppdraget han fått från styrelsen handlar i första hand om att utveckla och strukturera de verksamheter som ingår i Linde Stadshus, inklusive döttrar, så att organisationen står väl rustad för att möta framtida krav som nya omvärldsfaktorer och ändrade marknadsförutsättningar.
– Det gäller att hela tiden få till en bättre organisation, där dialog och samordning är viktiga delar, säger Eriksson. Att utveckla och få ut maximalt av verksamheten men samtidigt följa med i de förändringar som sker i omvärlden.
Redan idag har Stefan Eriksson ett uppdrag som berör utvecklingen av Linde Stadshus, och som nu blir en del i VD-uppdraget.
– Jag arbetar med är att se över de kommunala förvaltningslokalerna. Hur effektivt nyttjar vi de lokaler vi äger för kommunal verksamhet idag? Kan vi göra det bättre och effektivare? Det handlar nödvändigtvis inte om besparingar utan istället om att frigöra resurser för en offensiv verksamhet i bolagen, säger han.
Uppdraget han fått handlar alltså inte om kommunal verksamhet i den egentliga meningen, det blir till exempel ingen aktiv inblandning i centrumutvecklingen av Lindesberg, på det sätt som Peter Bring var engagerad i det så kallade Bergisprojektet.
Istället handlar det uteslutande om de kommunala bolagens organisation och verksamhet samt att vidta nödvändiga och lämpliga åtgärder som effektiviserar och förbättrar verksamheten. Om det sedan innebär att nya kommunala bolag startas eller att befintliga bolag slås ihop som gjordes under 2013 när Energikällan övertog Arenabolaget, det får framtiden utvisa.
– Det gäller att hela tiden utveckla och samordna för att få ut de bästa och det mesta ut verksamheten, avslutar Stefan Eriksson.
Linde Stadshus organisation
De olika kommunala bolagen inom Lindesbergs kommun är organiserade i en bolagsstruktur där Linde Stadshus AB är moderbolaget i koncernen. Stadshus har två som det kallas döttrar, den ena är Linde Energi och den andra är FALAB som i sin tur har ett antal döttrar, bland andra LIBO, TUAB och Energikällan.