Kajorna skall fångas i stora fällor - och avlivas. Foto: Fredrik Norman
Svalt intresse för samarbete mot fågelinvasionen i centrum
Trottoarer, sittplatser, räcken, bilar, cyklar, väderskydd. Inget är heligt när kajorna lättar på trycket och rappar allt som finns under deras viloplatser i centrala Lindesberg. Nyligen gjorde kommunen klart för allmänheten, att problemet skulle stävjas helt utan pardon. Även om silkesvantarna lämnats på hyllan, ser det ändå inte ut att bli en så kraftfull insats som man har hoppats på.
Igår, tisdag, arrangerades ett informationsmöte av Lindesbergs kommun till vilket samtliga fastighetsägare välkomnades. Syftet med mötet var bland annat att låta expertis informera om hur man bedriver skyddsjakt på kajorna, hur fåglarna häckar i stadsmiljöer och den sanitära olägenheten de lämnar efter sig. Inbjudan riktades till alla fastighetsägare i centrala Lindesberg. Endast två kom.
Även ett stenkast från centrum kan stora ”moln” av kajor ses svepa över hustaken. Foto: Fredrik Norman
Jesper Almlöf, näringslivsavdelningen, har fått i uppdrag att arbeta med rådande problem. Han hade hoppats på en mycket större uppslutning än vad som blev fallet, men ser det ändå som en början på ett samarbete som kan bli större med tiden.
– De två som kom var trots allt där för att de faktiskt vill göra en insats. De upplever själva problem vid sina fastigheter, att kajorna är så många i antal att det helt enkelt ställer till det för deras hyresgäster. Jag hoppas och tror att fler kommer att ansluta med tiden, säger Jesper Almlöf.
Almlöf berättar att det är ytterst viktigt att få fastighetsägarna med sig eftersom kommunen inte kan verka utanför deras befogenheter. Kort och gott har man inte möjlighet att ta hand om privatägda fastigheter, men man kan bistå med medel åt ägarna.
– Vi har tillverkat två fällor som nu skall testas. Fällorna är konstruerade som stora voljärer i vilka man lockar till sig kajorna med mat, berättar han.
De två fastighetsägare som deltog i tisdags, kommer att få låna dessa fällor och fler skall byggas i samma syfte: utlåning och bekämpning.
En smart rackare. Kråkfåglar än kända som problemlösare och måste bemötas med list. Foto: Fredrik Norman
En voljär är i enklare ordval en stor fågelbur. Just dessa voljärer byggs enligt en modell som testats i syfte att fånga just kråkfåglar, som är kända som ”kloka fåglar” och måste bemötas med list.
– Först ställer man ut den här fällan utan något tak och låter fåglarna vänja sig vid att landa i den och äta av maten som läggs i som lockbete. Med jämna mellanrum, över tid, lägger man på sektion efter sektion av det som utgör fällans tak, berättar Almlöf.
Fåglarna kan hela tiden landa i buren, men också lämna den när de vill – ända tills man når det sista steget, då den sista sektionen av taket läggs på.
– Allt handlar om låta fåglarna vänja sig vid buren och våga sig in även när den har ett tak över sig, förklarar Jesper Almlöf.
När man kommit så långt i processen att hela taket täcker fällan, finns endast en mindre ingång till buren som fungerar som en enkelriktad väg. Det går bra att ta sig in – men att ta sig ut igen blir desto svårare. Därefter överlämnas fåglarnas öde åt en jägare.
– Fåglarna samlas in i jutesäckar och avlivas av jägare, säger Almlöf.
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling.
Efter att cirkulärbutiken i Nya Snickerifabriken fått en kanonstart breddar ägarduon Rebecca Persson och Matilda Persson nu verksamheten till glädje för alla matälskare. Man gör nämligen en satsning på att lyfta fram det lokala mathantverket med en matmarknad på övervåningen – Pop-up en trappa upp.
– Vi har pratat om att göra det här ända sedan vi öppnade i oktober eftersom vi båda tycker det är intressant, det finns så mycket producenter i vårt område, förklarar de när LindeNytt kommer på besök.
För tolfte året i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla både sig själva och sina affärsidéer, samtidigt som man får ett startkapital av banken.
Under den senaste tiden har det rapporterats om höga vattenflöden i sjöar och vattendrag i vårt område, men nu kommer äntligen glädjande besked från det lokala energibolaget. I ett pressmeddelande skriver Linde Energi att ”kulmen är nådd” och riktar ett stort tack till såväl boende i området som egen personal som bidragit till att det inte uppstått några större incidenter.
– Läget är under kontroll, nivåer och flöden har kulminerat i Lindessjön och Väringen hälsar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.
På fredagen samlades den nya styrande majoriteten i Lindesbergs kommun för att gemensamt underteckna deras politiska plattform som ska utgöra grundstommen för det politiska arbetet under mandatperioden.
– Viljeinriktningen i plattformen speglar vår gemensamma politik, den bygger på ordning och reda, trygghet, likvärdighet och demokrati, säger kommunstyrelsens nye ordförande Tomas Klockars (M).
Efter 11 år som vd för det kommunägda energibolaget Linde energi lämnar Jens Isemo sin post vid kommande halvårsskifte, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
– Det här är det roligaste jobb jag haft i mitt yrkesliv men nu är det dags för ett nytt kapitel i mitt yrkesliv. Jag har passerat 60 år och nu vill jag frigöra tid för andra spännande uppdrag, säger Isemo.
Lördagen den 13 maj är det dags för 2023 års upplaga av den omåttligt populära folkfesten Vårmönstringen, där tusentals bilentusiaster vallfärdar till Lindesberg för att beundra fina bilar och cruisa längs stadens gator. Nästa år blir tillställningen extra festlig, då JME Music tillsammans med Kajsa & Pinnens bowling, arrangerar en stor utomhusfestival med öltält, mat och livemusik.
– Vi ser fram emot det och det känns roligt med ett lokalt samarbete, vi tror på att hjälpas åt istället för att stå ensam, säger Johan Eriksson på JME Music.
Råsshallen firar 40 år med jubileumsmatch
Det har hunnit gå 40 år sedan Råsshallen i Guldsmedshyttan stod färdig för invigning. Med ideella krafter och stöd från ortens företag ...