Planera tidigt för att bli en glad pensionär, tycker Mikael Funck. Foto: Hans Andersson
”Var tredje företagare har inte planerat”
– Jag tror att var tredje företagare i vårt område inte har planerat för sin ekonomi den dagen de går i pension. De som har anställda brukar oftast ha koll på de skyldigheter de har till dem – men glömmer kanske bort sig själva. Det säger Mikael Funck, försäkringsrådgivare på Bergslagens Sparbank.
Mikael Funck är försäkringsrådgivare på Bergslagens Sparbank och vet hur pensionen funkar. Foto: Hans Andersson
Idag förmedlade han goda råd till Rotarys lunchdeltagare på Stadshotellet. Mikael Funck vet hur det funkar, men uppenbarligen, och konstigt nog, är det många som inte gör det.
Han säger att den genomsnittlige företagaren får ut 20 000 kr före skatt i pension och det är alldeles för litet om de tänker behålla den standard de hade när de var aktiva. I snitt brukar svenska pensionärer få ut litet över 60 procent av sin slutlön i inkomstpension, när de slutar jobba.
– Jag som är 70-talist hamnar på runt 50 procent av lönen i inkomstpension – och de yngre ännu lägre – 80-talisterna hamnar på 45 procent, säger Mikael Funck, 43 år.
Hans goda råd var många men kan sammanfattas i några huvudpunkter – planera pensionen i god tid, se till att ta ut en bra lön, den statliga inkomstpensionen kommer att vara mindre i framtiden – kolla därför in tjänstepensionen och spara i privata pensioner.
Se upp för att hamna på bänken, när du blir pensionär. Mikael Funck, 43 år, har några decennier kvar, men uppmanar att tänka tidigt på pensionen. Foto: Hans Andersson
– Men det viktigaste pensionssparandet är att ta ut en ordentlig lön, sade han. Han har noterat att företagare tar ut för litet i lön för egen del.
– Det finns dem som kommer till mig och säger att de vill gå vid 55 år och när jag presenterat läget säger de ”Okej, jag går vid 65”. Om man går i pension tidigt och tror man kan behålla samma standard är lika troligt som att vinna på en trisslott.
Och litet ironiskt tipsade han om två viktiga frågor man kan ställa sig, när man planerar sitt liv som pensionär – hur länge tänker jag leva och hur länge tänker jag vara frisk?
Som försäkringsrådgivare plockar han ihop ett paket från flera olika försäkringsgivare, som passar för just den kunden och det kan till och med innehålla delar från konkurrerande bank. ”Det är vår styrka” säger han och varnar för att man inte ska stirra sig blind på förvaltningsavgifterna, utan kolla avkastningen.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.
- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.
17 februari 2021 klockan 10:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln