Ikväll drar playoffspelet igång i herrarnas division 3. För Guldsmedshytte SK styr man bussen österut för det första av två möten mot Hallstahammar. Vid avancemang rullar kvaläventyret vidare, vid förlust är säsongen över.
Efter en i mångt och mycket fantastisk grundserie har Guldsmedshytte SK strandat på en tredjeplats i division 3 V/Ö B. Det är en plats som innebär playoffspel. Ikväll inleder man kvalspelet mot Hallstahammar, där man över två möten gör upp om avancemang till nästa playoffrunda.
Dubbelmötena fungerar på så vis att om ett något lag vinner båda mötena avancerar det laget vidare. Vinner lagen däremot varsin match väntar en fem minuter långt förlängning, följt av eventuella straffar. Med andra ord spelar det alltså ingen roll om ett lag vinner med tio mål i första matchen för att sedan förlora med uddamålet i matchen efter, förlängning väntar oavsett vad.
Det är även ett konceptet som fått kritik av Benny Vikström. Men oavsett vad är detta utgångsläget som gäller och GSK avslutar dubbelmötet hemma, i egenskap av bättre tabellplacering. För Vikströms del är det något som är positivt.
– Det kan aldrig vara en nackdel direkt. Men jag tycker att det spelar en ganska liten roll, speciellt när det bara är två matcher.
Inför playoffspelet mot Hallstahammar blickar Vikström tillbaka på grundserien. Där möttes lagen i premiäromgången, då Hallsta saknade stora delar av truppen och GSK kunde vinna komfortabelt. I returmötet var det desto jämnare, men slutade med en 5-2-seger för Hallsta.
– De har några gamla rävar. Det är hugget som stucket skulle jag säga, menar Vikström och berättar vad som krävs för vidare avancemang.
– Det som är typiskt är att inte dra på sig utvisningar, för där är de bra. Men även att vi spelar med den farten vi har, att vi är täta och inte släpper till en massa överlägen. Vi måste hålla ihop laget så att det inte blir kontringar på oss.
Om allt faller väl ut och GSK tar sig vidare väntar ett nytt playoffspel, då mot antingen Skultuna eller Sala. Skulle äventyret bli så pass lyckat att GSK tar sig förbi även det steget blir det kvalserie. Den drar igång redan nästa söndag med matcher söndag, onsdag och fredag två veckor i rad. För ett lag som hela säsongen snittat en match i veckan kan det bli en jobbig omställning.
– Vi får väl se, det ska ju inte behöva vara något problem. Vi har ju spelat på mycket folk hela tiden. Vi kommer säkert att spela på mycket folk även den här helgen för att riskera att bränna oss. Spelarna är så pass unga fortfarande så det ska inte vara något problem, menar Benny och påpekar att man inte får flyga iväg för långt med tankarna.
– Vi ska ta oss förbi det här första steget först. Vi ska inrikta oss på att vinna det här nu.
Den 15 februari är det dags för Örebro läns första idrottsgala att gå av stapeln i Conventum kongress. Här ska idrottsutövare, ledare och klubbar som presterat något extra under året prisas. Bland kvällens nominerade kandidater finns ingen mindre än den 19-åriga supertalangen Anna Sandberg från Lindesberg som är nominerad till Årets genombrott efter att hon fullkomligt exploderat i sin karriär som som fotbollsspelare under de senaste åren.
– Det finns otroligt många duktiga idrottare i Örebro län så att bli nominerad är såklart skitkul, säger hon till LindeNytt.
I helgen gjorde Lindlöven sin sjunde match inom säsongens AllEtta. Efter en riktig bergodalbana på poängtavlan så blev det en riktig målshow i den tredje perioden, som lockade till sig ett övertidsspel. Väsby lyckades däremot med den bättre avslutningen och lyckades avgöra matchen, efter nära tre minuter i övertiden.
Tio segrar och en oavgjord match blev LIF Lindesbergs facit när Division 1-serien gick in i halvtid. Under lördagen var det på nytt dags att blåsa igång seriens andra halva. Årets första match blev en jämn strid mellan seriens två topplag, där ett straffmål blev skillnaden mellan seger och förlust.
För Filip Nyängen kom hockeyintresset redan i unga år, då han följde landslagets matcher tillsammans med sin pappa hemma i tv-soffan, men det var när han började arbeta för Örebro Hockey som intresset verkligen brann till. Nu är han klar som ny klubbchef för Lindlövens IF, ett uppdrag han ser fram emot med stora visioner inför framtiden.
– Det känns jättebra, alla förutsättningar finns för att utveckla klubben och ta nästa steg, att förbereda och stärka organisationen för att i framtiden kunna spela i hockeyallsvenskan, säger Nyängen till LindeNytt.
IFK Lindesberg slutade på en niondeplats i division 5 när årets seriespel var slut, något man siktar på att förbättra med hjälp av det mycket rutinerade nyförvärvet på tränarsidan, Niklas Christensson.
– Jag älskar att vinna och älskar utmaningar, och det här känns som en bra utmaning. Det känns som att det kan bli ett ganska roligt fotbollsår, säger Christensson.
Det har hunnit gå 40 år sedan Råsshallen i Guldsmedshyttan stod färdig för invigning. Med ideella krafter och stöd från ortens företag lyckades man tillsammans ro i hamn det omfattande byggprojektet som krävde hela 10 720 timmars arbete, och till helgen är det dags att fira jubileum.
– Vi hade arbetslag som arbetade varenda kväll och helg under tiden vi byggde hallen, och vi lyckades, berättar Gert Forsberg, tidigare ordförande för ishallskommittén som var drivande för projektet.
Tidigare i vinter bad Linde energi allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Den 4 december stängde nomineringarna, och nu har det kommunägda energibolaget utsett sina vinnare. Totalt får fem lokala eldsjälar, initiativ och projekt dela på 25 000 kronor.
LIF Lindesberg fortsätter sitt segertåg och säkrade sin sjätte raka seger under säsongens sjunde seriematch. Matchens första halvlek bjöd på en rad intressant innehåll från hemmalagets ögon, där LIF fick den överlägset bästa halvtimmen.
– Vi har jobbat rätt mycket med tajming, berättar Asso Eliassi.