Johan Barvaeus och Jonas Trolle. Foto: Camilla Lagerman

Rotarymöte kastade ljus över samhällets mörka sida

Rotarys sedvanliga måndagsmöte flyttades under gårdagen till Lindeskolans aula, då man hade bjudit in två för kvällen mycket speciella föreläsare. Bland åhörarna satt förutom Rotarys medlemmar, även medarbetare från polisen, Lindesbergs kommun samt skolan, för att lyssna till Johan Barvaeus, lokalpolisområdeschef för Lindesberg och Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE).

Ämnet för måndagens Rotarymöte var ett mycket allvarsamt sådant, där man bland annat berättade om våldsbejakande extremism, gängkriminalitet och skolattacker. Johan Barvaeus inledde eftermiddagens föreläsning med att berätta om kriser, hur de kan leda till utveckling, och hur man tillsammans kan arbeta förbyggande innan krisen drabbar.

– Jag kan konstatera att efter 28 år som polis har man varit med om en hel del omvälvande saker, som gjort att vi i grunden har fått förändra vårt mindset och vårt sätt att hantera de utmaningar som vi står inför, säger Johan.

Bland de händelser som Johan menar har omformat polisens arbetssätt fundamentalt nämner han som första punkt Stureplansmorden 1994 då tre unga män tömmer ett magasin rakt in i nattklubben Sturekompaniet, i syfte att skjuta dörrvakten som nekat dem tillträde. 4 människor dog och 20 skadades .

– För mig var det första gången som heder och avvisande fick en enorm effekt på samhället, berättar Johan.

Därefter vidrör han de oerhört tragiska polismorden i Malexander 1999, de våldsamma kravallerna i Göteborg 2001 och slutligen självmordsbombaren i Stockholm 2010, ett dåd som hade kunnat bli så otroligt mycket blodigare än det i slutändan blev.

– Det här blev återigen ett uppvaknande för svensk polis, något som visade sig väldigt bra 2017 på Drottninggatan. Då hade vi poliser som var mentalt förberedda på att göra skillnad, att ställa sig mellan en terrorist och medborgarna. Men vi har en del stora utmaningar framför oss, som påverkar säkerhetsläget i Sverige, bland annat Rysslands krig i Ukraina, koranbränningarna, LVU-kampanjen och konflikten i Israel, förklarar Johan.

Foto: Camilla Lagerman

Föreläsningens andra talare är Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE), som inleder med att prata om gängkriminaliteten och den våldsvåg som Sverige nu upplever. Bara hittills under 2023 har det inträffat 314 skjutningar som krävt 47 människoliv och skadat ytterligare 90 personer. Dessutom har 138 sprängningar genomförts, och därutöver 300 försök till sprängdåd.

– Det här är det allvarligaste problemet vi har i samhället just nu. Våldsbejakande extremism, risken för terror och förhöjt terrorhotnivå, det är ett problem och något vi måste förhålla oss till, men det här är det största problemet just nu, säger Trolle.

17 augusti höjdes höjdes terrorhotsnivån i Sverige från en 3 till en 4 på en 5-gradig skala, och Jonas förklarar bakgrunden till beslutet.

– I normala fall finns det ett konkret hot, här var det inte så, utan det var en massa olika samverkande händelser, som koranbränningar, LVU-kampanjer, uttalade hot mot Sverige utomlands och i landet som var bakgrunden till den höjda nivån, förklarar Jonas.

De tre största våldsbejakande miljöerna beskrivs vara den islamistiska, högerextrema samt den vänsterextrema, där de två förstnämnda är i majoritet. I dagsläget bedöms den största risken vara ensamagerande gärningspersoner som ofta radikaliseras online, och agerar på en uppfattad uppmaning från en organisation.

– De är de värsta, det är mycket bättre när de tillhör en organisation, då har man koll på folk. Den viktigaste arenan är den digitala, där man även gärna försöker påverka nästa generation, det vill säga ungdomar, via olika chattprogram och spel, berättar Jonas.

Jonas nämner även andra former av extremism, bland annat våldsbejakande djurrättsaktivism men även misogyni (kvinnohat) som även den till stor del är en onlinekultur, driven av incels.

– Vi har människor i världen och i landet som är beredda att kullkasta vår demokratiskt beslutade samhällsordning, och använda våld eller andra påtryckningsmetoder. Man får vara extremist, man får tycka saker, men man får inte ta till våld, berättar Jonas Trolle.

När det gäller skolsäkerheten och arbetet med att minska risken för skolattacker i Sverige, berättar Jonas att man arbetat fram ett förslag som beslutande politiker ska ta ställning till.

– Vi har en skolsäkerhetsutredning som har pågått sedan förra sommaren, och jag är chef för den utredningen. Bland våra förslag finns att det ska finnas möjlighet att kunna genomföra lättare former av visitation, anmälningsskyldighet för skolpersonal när det gäller vissa typer av brott, samt att stärka upp för att skolan ska vara stängd för obehöriga, berättar Jonas och avslutar:

– Vi har haft skoldåd i Sverige sedan 1961, i Trollhättan 2015 var det en attack, och vi hade även några mycket uppmärksammade dåd under 2021-2022. Det här är en form av våldsbejakande extremism menar vi, och det är så pass förekommande på förberedelse- och försöksstadiet, framförallt förberedelse, så man kan prata om det här som en egen idé. Vi kan se att det finns en ökning och en inspiration från USA, där det tyvärr har pågått under många år.

Publicerad 31 oktober 2023 klockan 17:24

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Feelgood-bandet 2 Blyga Läppar blir dragplåster under den första upplagan av Lindesberg Stadsfest. Foto: Pressbild

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rejält. Bakom initiativet står krögarduon Oliver Lindberg och Daniel Ekström samt bröderna Mats och Johan Eriksson på JME Music som nu har slagit sina kreativa huvuden ihop för att skapa en stadsfest värd namnet.
– Det ska vara något som får hela stan att leva, förklarar Oliver.

9 maj 2024 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Både stora och små maskiner visades upp. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer visade upp sina produktnyheter samtidigt som man kunde utmana proffsen från Örebro Hockey i speedshooting.

8 maj 2024 klockan 17:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett glatt gäng som nu kan komma iväg på sin efterlängtade klassresa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad klassresa till Parken Zoo. För att kunna ha råd att åka buss dit och hem bad man Odd Fellow 125 Bergsmannen om ett bidrag, som beviljades.
– Igår kväll fattade vi beslutet att bevilja det med 7000 kronor, så de kan komma iväg på sin resa och titta på djuren, säger Kjell Karlsson från Odd Fellow 125 Bergsmannen.

12 april 2024 klockan 12:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen
Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en ...
6 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

Harmoni informerar inför helgens Caprice
Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig...
4 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Detta meddelar det kommunala bolaget Linde energi, som har sett en fördubbling av anslutna fjärrvärmeanläggningar under 2023.
– Det är väldigt kul att vi har ett gott rykte och att kunderna tror på den produkten vi levererar, säger Mathias Hedblad, distributionsansvarig för fjärrvärme på Linde energi.

2 april 2024 klockan 14:40 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev ...

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska ...

Ett gäng glada vinnare, och företagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.

21 mars 2024 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva ...

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som utgör kommunfullmäktige. Under den viktiga budgetdebatten i juni 2023, hade ordföranden i BUN valt att inte närvara. De viktiga diskussionerna om besparingarna på Lindeskolan kunde därför inte komma igång.

5 mars 2024 klockan 11:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stötta upp den så viktiga transportbranschen. Ca 1000 tunga ...
5 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Är ekonomin så bra som S och C påstår?
INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-28

2024-02-27

2024-02-21

2024-02-20

2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-05-09 14:58