Idag drog den första dagen av Oppbogas Boulesällskaps klubbmästerskap igång, och flera SM-medaljörer var med och tävlade. Den yngste deltagaren, Sebastian Kallionpää, 13 år, är nyligen hemkommen från Boule-SM i Uppsala där han visade var klotet skulle kastas. Med målet inriktat på en plats i landslaget lägger han mycket tid på träning och tävling.
Det är omkring 20 stycken som är aktiva i Oppbogas Boulesällskap, varav ett drygt tiotal är licensierade spelare. Idag pågår kampen om den hedervärda benämningen klubbmästare, och man kommer att ha flera deltävlingar, idag, i helgen och avslutningsvis en i september. Det är väldigt varierade åldrar på deltagarna, men en sak har de gemensamt; varje spelare har snitsen inne. Kanske blir man dock lite särskilt imponerad av den snart 13 år gamla Sebastian Kallionpää som slungar kloten som om han aldrig gjort någonting annat.
– Jag spelade med små klot när jag var tre år, men mitt första SM när jag var sju. Då var jag bara med i en klass, jag spelade singeln, och där tog jag mitt första SM-guld. Det var 2011, sedan har jag tagit ett SM guld varje år. Men jag tog fyra stycken i år och jag stod i final alla dagar utom en, berättar Sebastian som kom hem från tävlingen i söndags, och så tillägger han försiktigt:
– Jag har tagit 17 SM-pokaler på fem år.
För att lyckas plocka med sig så många SM-guld hem, krävs det en hel del träning, även om Sebastian ler blygt när han omnämns som en naturbegåvning.
– Vi brukar vara tre stycken som tränar här, är det fint väder tränar vi varje dag. Regnar det så går vi inte ut. Den här veckan har jag tränat tre dagar, eller, jag har nog tränat fyra gånger, jag tappar räkningen, säger Sebastian och fingrar på sina nyinköpta, glänsande klot.
– 2011 köpte jag nya klot också, då cyklade jag hit direkt när jag kom hem och körde. Man har egna klot och de här köpte jag i år.
Att Sebastian började sin karriär i så tidig ålder kan bero på att mamma och pappa också är väldigt engagerade och spelar och tränar mycket. Sebastian fortsätter:
– Jag fick vara med här nere och då ville jag också spela. På vintern går det inte att träna ute, så då åker vi till Arboga och tränar i inomhushallen.
Sebastian berättar vidare om hur man ska tänka och göra för att bli en bra boulespelare och lyckas få till den rätta knycken.
– Det är rätt mycket teknik ändå, men sedan är det bara att köra på, köra så mycket som det bara går.
Planerna för framtiden är glasklara, Sebastian vill satsa vidare inom boulen där han redan gjort stora framgångar.
– Jag satsar på att bli med i landslaget, det finns ett juniorlandslag. Har jag tur så blir jag uttagen!
Under dagens klubbmästerskap har Sebastian hittills vunnit en match, och förlorat en. Under sommarsäsongen är det många matcher att delta i.
– I maj spelade vi varje helg. Sedan var det SM, och nu KM. Den andra augusti åker vi till Uppsala och ska spela en tävling, sedan är det Motala helgen efter. Det blir mycket boule på sommaren, konstaterar Sebastian leende.
Det var blandade känslor hos Linde Volley som både hämtat en bortaseger och en hemmaförlust under de senaste veckorna. På lördagen kom en ny chans till revansch när en av seriens yngsta lag, RIG Falköping, gästade arenan. Gästerna började med att ta åt sig och var snabba att vinna det första setet. Därefter hade man inte mycket att göra, där hemmatruppen Linde Volley repade sig med tre raka setsegrar.
Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i judo i Lindesberg arena. Distriktet ställde upp med tre lag, ett flick- ett pojk-och ett mixlag, som samtliga placerade sig på prispallen. Dubbla guld och ett silver blev facit efter årets mästerskap, där flicklaget försvarade sin mästartitel för fjärde året i rad.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
Den nionde omgången är spelad, vilket innebär att den första halvan av HockeyEttans grundserie är avklarad innan fortsättningsserierna tar över. Lindlöven är ett av lagen som har haft en bra vecka på isen, där man verkligen har blandat motståndet. Under onsdagen lyckades man att plocka tre poäng från tabellettan Borås, medan man till helgen tog en bortaseger mot Borlänge. Båda matcherna gjordes utan insläppta mål.
Det blev en viss dramatik i Lindehov under söndagen. Hemmalaget, Lindlöven, skapade matchens första jubel när de till synes skapade det första målet i matchen mot Forshaga IF. Trots jubel så började domarna att prata ihop sig för att därefter döma bort det inledande målet. Ett mål som gjorde en stor skillnad på den resterande matchen som slutade 1-2.
– Att tappa poängen känns lite som en stöld, säger Lennart Hermansson.
Det blev en tung andra period mot Mariestad på hemmaisen. Efter en mållös första period så kunde de tunga gästerna få in tre raka mål, innan Lindlöven kunde spräcka nollan efter 34 minuters speltid. Trots ett starkt försök till en upphämtning så visade sig gästerna för bra för dagen, vilket gav Lindlöven sin första seriematch för säsongen utan poäng.